Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
20.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 20.37

8 let

Kresalova: Za Romunijo in Bolgarijo morajo veljati enaki pogoji za schengen kot ob širitvi 2007

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Salzburški forum podpira širitev schengenskega prostora na Bolgarijo in Romunijo, če bosta izpolnili obstoječe pogoje za ta korak, ne pristaja pa na uvajanje kakšnih dodatnih pogojev.

To je v Bruslju povedala notranja ministrica Katarina Kresal, ki je vodila zasedanje osmih držav članic tega foruma.

"Bolgariji in Romuniji je treba dati jasen signal, da se bomo ministri Salzburškega foruma zavzemali, da bodo zanje veljali enaki pogoji, kot so pri naši širitvi leta 2007," je še poudarila slovenska ministrica.

Širitev schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah na Romunijo in Bolgarijo bo po navedbah ministrice Kresalove po načrtih prihajajočega madžarskega predsedstva na dnevnem redu notranjih ministrov februarja.

Če bodo decembrske evalvacije romunskega letališča in bolgarske kopenske meje pozitivne in če bo šlo sicer vse gladko, je širitev schengenskega prostora realno pričakovati konec marca, ob spomladanski menjavi letalskih voznih redov.

Pomanjkljivostmi obeh držav na področju boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji

Toda odločitev o tem se sprejema s soglasjem. Nemčija, Francija in Nizozemska so doslej že večkrat jasno izrazile svoje pomisleke glede razširitve schengena na omenjeni državi, ki imata slab sloves pri izvajanju reform na področju notranjih zadev in pravosodja.

Te države schengensko širitev tako povezujejo s pomanjkljivostmi obeh držav na področju boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji, zaradi česar zanju velja poseben mehanizem preverjanja. Prav tako jo povezujejo z vprašanjem Romov.

Vsaka država mora vstopiti v schengenski prostor na podlagi svojih zaslug Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je bila sicer na srečanju Salzburškega foruma jasna, da so ti postopki ločeni in da mora vsaka država vstopiti v schengenski prostor na podlagi svojih zaslug, torej izpolnjevanja postavljenih pogojev.

Avstrijska notranja ministrica Maria Fekter pa je nakazala možnost, da bi se v primeru Bolgarije in Romunije lahko vzpostavil podoben mehanizem kot v primeru odprave vizumov za Albanijo ter Bosno in Hercegovino, torej da bi bilo mogoče odločitev v primeru problemov preklicati.

Skupna izhodišča za kaznovanje storilcev prometnih prekrškov

Srečanje Salzburškega foruma je potekalo ob robu zasedanja notranjih ministrov Evropske unije, ki bo v četrtek v Bruslju. Gostila ga je Slovenija, saj od julija do konca leta predseduje temu forumu, za njo pa bo predsedovanje za pol leta prevzela Avstrija.

Poleg razprave o schengenski širitvi so ministri na srečanju razpravljali tudi o načinih tesnejšega sodelovanja z Evropskim parlamentom, trenutnem stanju pri vzpostavljanju schengenskega informacijskega sistema druge generacije in o skupnem evropskem azilnem sistemu.

Na zasedanju so ministri potrdili tudi poročilo o varnosti na cestah, ki predstavlja skupna izhodišča za kaznovanje storilcev prometnih prekrškov in možnosti za širitev teh skupno sprejetih sklepov znotraj mednarodnih okvirov.

Spomnimo: Države članice Salzburškega foruma, ustanovljenega leta 2000, ki velja za prostor večstranskega dialoga in sodelovanja na področju notranje varnosti, so Avstrija, Bolgarija, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija, Hrvaška pa ima status opazovalke.

Ne spreglejte