Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
13. 9. 2016,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

Donava Turčija Srbija Romunija Bolgarija begunci migrantska kriza migranti

Torek, 13. 9. 2016, 11.20

6 let, 6 mesecev

Krepi se nova, donavska migrantska pot, tudi Donava jemlje življenja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Foto: Reuters

Bolgarska mejna policija je potrdila smrt dveh migrantov po brodolomu na Donavi, štiri še vedno pogrešajo.

Čeprav evropske države vztrajno zatrjujejo, da imajo razmere na svojih mejah pod nadzorom, s celotnega območja stare celine prihajajo nepovezana poročila, ki nakazujejo, da se gibanje migrantov postopoma, a vendarle krepi. Medtem ko je balkanska pot uradno zaprta in se na njej pojavlja le nekaj več migrantov kot pred lanskim začetkom krize, se ob izjemno velikem številu migrantov na sredozemski poti, ki vodi iz severne Afrike v Italijo, pojavljajo tudi nove.

Učinkovitejši srbski mejni nadzor začel preusmerjati migrantske tokove

Ena od teh je donavska pot, kjer je eden od najnevarnejših odsekov prečkanje Donave na poti iz Bolgarije v Romunijo. Po tem, ko je Srbija z uvedbo mešanih policijsko-vojaških patrulj na svoji vzhodni in južni meji močno okrepila učinkovitost mejnega nadzora, so se migranti na poti iz Turčije v zahodno Evropo začeli preusmerjati v Romunijo, ki je za razliko od Srbije članica Evropske unije.

Izplula sta dva čolna, eden je potonil

Pred nekaj dnevi je v bolgarskih teritorialnih vodah Donave potonilo plovilo, kar je terjalo dve smrtni žrtvi, štiri osebe pa še pogrešajo, je poročala bolgarska mejna policija.

Trupli petletnega otroka in mlajšega moškega so našli predvčerajšnjim, to je nekaj dni po brodolomu, kakšnih dvajset kilometrov od mesta brodoloma navzdol po Donavi, še vedno pa iščejo tri otroke in enega moškega.

Na drugem čolnu, ki je plul skupaj s ponesrečenim, so bili štirje migranti brez dokumentov, ki trdijo, da so iraški državljani. Njim se je uspelo rešiti in so prišli do otoka Dobrina, je za bolgarske televizijske postaje povedal vodja mejne policije v mestu Ruse Dimitar Čorbadjiev.

V Bolgariji letos že več kot devet tisoč nezakonitih vstopov v državo

Bolgarija okrepljeno nadzira tudi mejo s Turčijo, a je kljub temu letos v Bolgarijo vstopilo več kot devet tisoč ljudi. Po njim dostopnih podatkih je polovica Afganistancev, slabi dve petini Iračanov, samo 12 odstotkov pa je Sircev oziroma so se deklarirali kot Sirci, saj mnogi nimajo (več) veljavnih dokumentov.

Ne spreglejte