Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2011,
19.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška

Sreda, 18. 5. 2011, 19.22

7 let, 12 mesecev

Kot datum vstopa Hrvaške v EU se omenja sredina leta 2013

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nepričakovana razprava o Hrvaški na kolegiju evropskih komisarjev v Bruslju kaže, da je država po mnenju ključnih komisarjev pripravljena na zaprtje poglavja o pravosodju.

Tako je zelo verjetno, da bo pogajanja končala junija ali julija, neformalno pa se kot možen datum njenega vstopa v EU omenja sredina leta 2013, so povedali viri pri EU. Redingova ugotavlja izjemen napredek Hrvaške Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding, katere mnenje je pri tem poglavju odločilno, po navedbah virov ugotavlja izjemen napredek Hrvaške pri uresničevanju meril za zaprtje poglavja o pravosodju in podpira njegovo zaprtje. Komisarka je sicer javno povedala le, da je "navdušena nad napredkom", a poudarila, da mora odločitev o priporočilu za zaprtje poglavja sprejeti ves kolegij komisarjev. "Upam, da se bo to zgodilo precej kmalu," je dejala.

Da je Hrvaška dosegla izjemen napredek pri uresničevanju meril za zaprtje poglavja o pravosodju, se po navedbah virov strinja tudi komisar za širitev Štefan Füle, ki bo o tem v četrtek poročal odboru stalnih predstavnikov držav članic pri EU.

Poglavje mora najprej potrditi kolegij EK V ponedeljek bodo predvidoma o Hrvaški govorili tudi zunanji ministri EU. A konkretnih odločitev ni pričakovati, saj mora poglavje najprej potrditi kolegij Evropske komisije, ki tega, kot omenjeno, kljub nepričakovani razpravi še ni storil.

"Poglavje vseh poglavij" Poglavje o pravosodju velja v pogajanjih Hrvaške z EU za "poglavje vseh poglavij". Komisija je marca v poročilu o napredku pri tem poglavju ugotovila, da Hrvaška še ni izpolnila polovice od zahtevanih meril, a od takrat je država po mnenju Redingove dosegla bistven napredek.

Tako po navedbah virov obstaja velika verjetnost, da bo Hrvaška junija ali še verjetneje julija končala pristopna pogajanja, nato v začetku prihodnjega leta podpisala pristopno pogodbo, ratifikacijski proces pa običajno traja leto in pol.

Pridružitev tik pred iztekom sedanje finančne perpektive? Neformalno se tako po navedbah virov kot možen datum vstopa Hrvaške v EU omenja sredina leta 2013, kar pomeni, da bi se država uniji pridružila tik pred iztekom sedanje finančne perspektive, ki pokriva obdobje 2007-2013.

V Bruslju politično voljo za končanje pogajanj Hrvaške z EU še pred poletnimi počitnicami pojasnjujejo z željo, da bi pogajanja čim manj vplivala na tamkajšnje volitve in da bi okrepili sedaj šibko podporo Hrvatom vstopu v EU.

Hrvaška doslej začasno zaprla 30 od 35 poglavij Hrvaška je doslej začasno zaprla 30 od skupno 35 poglavij. Za zaprtje ji preostanejo še štiri poglavja - pravosodje, konkurenca, ribištvo ter finančne in proračunske določbe pa tudi poglavje razno, o katerem se sicer ne pogaja.

Ne spreglejte