Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 14.19

8 let

Komisija z merili za dobro okoljsko stanje v evropskih morjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je sprejela sklep o merilih, ki jih je treba izpolniti, da bi dosegli dobro okoljsko stanje evropskih morij.

S temi merili naj bi države članice lažje razvile usklajene morske strategije za posamezna regionalna morja, možno bo tudi primerjanje napredka med regijami. "Želimo zdrava in produktivna morja. Z današnjim sklepom začenjamo določati natančne cilje za doseganje dobrega okoljskega stanja," je ob tem dejal evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Sprejetje sklepa o merilih za dobro okoljsko stanje v mednarodnem letu biotske raznovrstnosti je po njegovih navedbah nadaljnji korak pri razvoju strategije za biotsko raznovrstnost EU po letu 2010.

Merila temeljijo na znanstvenih nasvetih Sklep komisije o merilih za dobro okoljsko stanje morskih vod se osredotoča na različne vidike morskih ekosistemov, kot so biotska raznovrstnost, ribja populacija, evtrofikacija, kontaminanti, odpadki in hrup. V sklepu opredeljena merila in povezani kazalniki, ki so jih države članice uporabile pri določanju okoljskega stanja morskih ekosistemov, temeljijo na znanstvenih in tehničnih nasvetih neodvisnih strokovnjakov.

Pokrivajo elemente morskega okolja, ki v obstoječih politikah še niso bili obravnavani, ter nadgrajujejo sedanje obveznosti iz zakonodaje EU ter že dosežen napredek. Nekatera merila so že dokončno oblikovana in že lahko začnejo veljati, druga pa je treba še izpopolniti.

Opredelitev meril se sicer zahteva v skladu z okvirno direktivo o morski strategiji, katere cilj je do leta 2020 doseči dobro okoljsko stanje vseh morskih vod EU.

Uporaba okolja mora ostati na trajnostni stopnji Dobro okoljsko stanje pomeni, da splošno stanje okolja v morskih vodah zagotavlja ekološko raznolike, dinamične, zdrave ter produktivne oceane in morja. Uporaba morskega okolja mora ostati na trajnostni stopnji, da se njegove koristi ter z njim povezane dejavnosti zagotovi sedanjim in prihodnjim generacijam. To pomeni, da je treba celostno proučiti zgradbo, funkcije in procese morskih ekosistemov, zaščititi morske vrste in habitate ter preprečiti zmanjševanje biotske raznovrstnosti, ki ga povzroči človek.

Da bi dosegle cilj EU za vzpostavitev dobrega okoljskega stanja vseh morskih vod do leta 2020, morajo države članice razviti morske strategije, ki bodo uporabljene kot akcijski načrti za upravljanje človekovega delovanja, ki bo temeljilo na ekosistemih. Dobro okoljsko stanje je treba določiti za morske regije in podregije na podlagi 11 kakovostnih t.i. deskriptorjev morskega okolja, ki jih določa okvirna direktiva o morski strategiji. Sodelovanje med regijami je potrebno na vseh stopnjah izvajanja direktive.

Ne spreglejte