Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2022,
8.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Carolyn Ellison goljufija varščina sodišče FTX Sam Bankman-Fried

Petek, 23. 12. 2022, 8.36

1 leto, 4 mesece

Koliko stane svoboda kriptomilijarderja? Očitno 250 milijonov dolarjev.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Sam Bankman-Fried | Bankman-Fried se je na sodišču srečal s svojimi starši in odvetniki, nato pa po odobritvi varščine mimo fotografov in novinarjev odšel do limuzine in z njo do letala, ki ga je odpeljalo do Kalifornije. Tam mu bodo danes nadeli tudi elektronsko napravo za nadzor gibanja. | Foto Reuters

Bankman-Fried se je na sodišču srečal s svojimi starši in odvetniki, nato pa po odobritvi varščine mimo fotografov in novinarjev odšel do limuzine in z njo do letala, ki ga je odpeljalo do Kalifornije. Tam mu bodo danes nadeli tudi elektronsko napravo za nadzor gibanja.

Foto: Reuters

Zvezni sodnik na newyorškem Manhattnu je ustanovitelju bankrotirane kriptoborze FTX Samu Bankman-Friedu v četrtek po plačilu 250 milijonov dolarjev varščine odobril izpust iz zapora. Bankman-Fried bo do konca sojenja ostal v hišnem priporu na domu svojih staršev v kalifornijskem Palo Altu. Varščino so položili njegovi starši.

Bankman-Frieda so pred dobrim tednom aretirali na Bahamih na podlagi ameriške tiralice, in sicer po obtožnici, da je prevaral vlagatelje in izropal pologe svojih strank na kriptoborzi FTX.

Ob slabih razmerah v zaporu na Bahamih se je strinjal z izročitvijo ZDA, sodnik Gabriel Gorenstein pa je to upošteval pri odločitvi za varščino, s katero so se iz enakega razloga strinjali tudi tožilci. Zvezni tožilec Nicolas Roos je ob tem povedal, da je Bankman-Fried zagrešil prevaro epskih razsežnosti.

Dva sodelavca priznala sodelovanje pri goljufijah

Bankman-Fried se je na sodišču srečal s svojimi starši in odvetniki, nato pa po odobritvi varščine mimo fotografov in novinarjev odšel do limuzine in se odpeljal do letala, s katerim se je vrnil v Kalifornijo. Tam mu bodo danes nadeli tudi elektronsko napravo za nadzor gibanja.

Tožilstvo je medtem sporočilo, da je vložilo obtožnico še proti dvema njegovima sodelavcema. Nekdanja izvršna direktorica Bankman-Friedovega podjetja Alameda Research, 28-letna Carolyn Ellison, in soustanovitelj FTX, 29-letni Gary Wang, sta priznala sodelovanje pri goljufijah.

Zvezni tožilec Damian Williams je v videoizjavi povedal, da sta oba sodelovala s preiskovalci in se strinjala, da bosta pomagala pri morebitnem pregonu. Opozoril je tudi druge, ki so omogočili domnevno goljufijo, naj se javijo. "Če ste sodelovali pri nepravilnem ravnanju v FTX ali Alamedi, je zdaj čas, da se oglasite," je dejal.

Denar v nepremičnine in kupovanje politične podpore

Bankman-Fried je obtožen, da je z denarjem, nezakonito odvzetim strankam FTX, omogočil trgovanje v družbi Alameda. Denar naj bi razkošno zapravljal za nepremičnine in ameriške politike.

Leta 2019 ustanovljeni FTX je hitro postal ena od največjih svetovnih borz za digitalne valute. Vendar je Bankman-Friedov kriptoimperij v začetku novembra nenadoma propadel, ko so stranke množično umaknile vloge zaradi poročil, ki so postavljala pod vprašaj nekatere njegove finančne poteze.

Sam Bankman-Fried
Novice Propadlega kriptomilijarderja bodo izročili Američanom
Ne spreglejte