Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2016,
16.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

turizem Francija napad terorizem teroristični napad

Petek, 15. 7. 2016, 16.36

6 let, 6 mesecev

Kljub terorističnim napadom lani rekordno leto za francoski turizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Pariz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Včeraj se je v Nici zgodil 18. teroristični napad v Franciji od leta 2000 in že tretji v Nici, ki je ena najpriljubljenejših turističnih destinacij v državi. Kaj to pomeni za francoski turizem?

Francija se ponaša z največjim številom tujih turistov na svetu, saj je državo leta 2014 obiskalo kar 83,7 milijona ljudi, to je skoraj deset milijonov več kot na primer ZDA. Pariz je s 16 milijoni turistov letno za Londonom in Bangkokom tretje najbolj obiskano mesto na svetu, Francija pa ima tudi bogato turistično ponudbo v vinorodnih regijah, na svojih obalah in v privlačnih podeželskih vasicah.

Lani rekordno leto za francoski turizem

Čeprav je Francija tudi najpogostejša tarča terorističnih napadov, turistov to očitno ne prežene, saj so Francozi kljub dvema hudima terorističnima napadoma v Parizu (napad na Charlie Hebdo in več usklajenih novembrskih napadov) lani zabeležili rekordno leto. Celinsko Francijo je obiskalo 84,5 milijona tujih turistov, kar je 0,9 odstotka več kot leto prej.

Terorizem je sicer terjal svoje tudi v turizmu: medtem ko so Francozi prva tri četrtletja zabeležili 1,8-odstotno rast v številu turistov, so novembrski napadi v Parizu povzročili 3,1-odstotni padec števila v četrtem četrtletju na nacionalni ravni oziroma 15-odstotni padec števila obiskovalcev v Parizu novembra in decembra 2015. V primerjavi z novembrom 2014 so v pariških hotelih dva tedna po napadih zabeležili 25-odstotni padec nočitev. Po nekaterih ocenah so hotelirji v Parizu zaradi lanskih napadov izgubili 146 milijonov evrov. Eifflov stolp je lani obiskalo 6,91 milijona turistov, leto prej pa 7,1 milijona. Francoski letalski prevoznik Air France je poročal o izgubah v višini 120 milijonov evrov.

Po dveh hudih napadih v Parizu januarja in novembra lani so teroristi tokrat udarili v Nici, priljubljenem turističnem mestu na Azurni obali. | Foto: Reuters Po dveh hudih napadih v Parizu januarja in novembra lani so teroristi tokrat udarili v Nici, priljubljenem turističnem mestu na Azurni obali. Foto: Reuters

Do danes si še niso opomogli

Za restavracije, bare in manjše hotele na predelih terorističnih napadov je bila to težka zima. Nekateri so bili v času božičnih praznikov zasedeni le tretjino. "Čez noč smo izgubili od 40 do 50 odstotkov rezervacij," je za britanski The Guardian povedal eden od tamkajšnjih hotelirjev. V Musée d'Orsay so na primer imeli 40 odstotkov obiskovalcev manj, zaposleni pa kar tri mesece niso dobili plač.

Že januarja in februarja se je položaj bistveno izboljšal, a zaradi napadov v Bruslju in strmoglavljenja letala, ki je iz Pariza letelo v Kairo, se zaupanje turistov do danes še ni popolnoma vrnilo. Francoski parlament je maja še za dva meseca podaljšal izredne razmere, kar turistom vliva nezaupanje. Francozi se izogibajo koncertnim dvoranam, množičnim prireditvam in nakupovalnim središčem.

V prvem četrtletju letošnjega leta je število nočitev v Parizu sicer naraslo, a na račun domačih turistov, število tujih pa je padlo za 2,7 odstotka glede na isto obdobje lani.

Kdaj bodo plaže v Nici znova tako polne? | Foto: Reuters Kdaj bodo plaže v Nici znova tako polne? Foto: Reuters

Za Francijo je turizem ključnega pomena, saj predstavlja okoli devet odstotkov francoskega BDP leta 2014, zaposluje pa skoraj tri milijone ljudi. Cilj Francozov je do leta 2020 sprejeti sto milijonov tujih turistov letno.

Turisti hitro pozabijo

Po ugotovitvah svetovnega sveta za potovanja in turizem (World Travel & Tourism Council) na turizem vpliva več dejavnikov, zlasti pa stabilnost v državi, usmerjenost napadov na turiste in vladni odziv na napade. Cilji teroristov so bili v zadnjih letih regionalni, zato na turizem na makroekonomski ravni to ne vpliva bistveno.

Povprečno se po terorističnih napadih razmere v turizmu normalizirajo v 13 mesecih, medtem ko po boleznih to traja povprečno 21 mesecev, po okoljskih nesrečah 24 mesecev, po političnih nemirih pa kar 27 mesecev.

Kljub mnogo terorističnim napadom je turizem lani globalno zabeležil 3,1-odstotno rast, ustvaril 7,2 milijona delovnih mest in v svetovni BDP prispeval 7,2 bilijona dolarjev, kar je deset odstotkov svetovnega BDP.

Ne spreglejte