Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 5. 2016,
9.33

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Natisni članek

Kim Jong Un Severna Koreja

Nedelja, 8. 5. 2016, 9.33

7 let, 11 mesecev

Kim Jong Un: Jedrsko orožje bomo uporabili le v samoobrambi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Kim Jong Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je v soboto med kongresom severnokorejske partije zatrdil, da bodo jedrsko orožje uporabili le, če bodo napadeni. Dejal je še, da je država pripravljena normalizirati odnose z državami, ki so bile do nje sovražne.

V govoru pred več tisoč delegati, ki so se zbrali na prvem kongresu severnokorejske komunistične partije po 36 letih, je Kim obljubil tudi, da si bo prizadeval za svet brez jedrskega orožja in da bo podpiral politiko neširjenja jedrskega orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Čudež z veličastnim in poživljajočim zvokom prve vodikove bombe"

Omenjeno je sicer izjavil sredi vse glasnejših napovedi, da se Severna Koreja pripravlja na nov, peti preizkus lastnega jedrskega orožja. Kongres pa je 33-letni Kim v petek odprl s pohvalo severnokorejskim znanstvenikom, ker so "ustvarili čudež z veličastnim in poživljajočim zvokom prve vodikove bombe".

Danes pa je Kim zatrdil, da je Severna Koreja "odgovorna" jedrska država. "Naša republika ne bo uporabila jedrskega orožja, razen če bo naša suverenost ogrožena z agresijo sovražnih sil z jedrskim orožjem," je dejal po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA.

"Pjongjang bo vestno izpolnjeval svoje obveznosti glede neširjenja jedrskega orožja"

Čeprav je bila Severna Koreja prva država, ki se je umaknila iz Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja - to je bilo leta 2003, je Kim danes obljubil, da bo Pjongjang "vestno izpolnjeval" svoje obveznosti glede neširjenja jedrskega orožja in si prizadeval za zmanjšanje jedrske oborožitve v svetu.

Severna Koreja je sicer že ob prvem preizkusu svojih jedrskih zmogljivosti leta 2006 napovedala, da "nikoli ne bo prva uporabila jedrskega orožja". Vendar pa je medtem že večkrat zagrozila s preventivnim jedrskim napadom na Južno Korejo in ZDA. Kim Jong Un pa v zadnjih letih vse bolj razvija tudi taktično jedrsko orožje z vse več poskusi izstrelitev balističnih raket iz podmornic, pri čemer je tudi vse bolj uspešen, opozarja AFP.

Kim je pripravljen ponuditi oljčno vejico nasprotnikom

Kim je sicer v sobotnem nagovoru partijskemu kongresu nakazal, da je pripravljen ponuditi oljčno vejico nasprotnikom. Dejal je, da si bo Severna Koreja prizadevala za izboljšanje in normalizacijo odnosov s prijateljskimi državami, "četudi so bile v preteklosti sovražne".

Čeprav naj bi že nekaj let potekali neformalni pogovori o obnovitvi pogajanj med Pjongjangom in Washingtonom, pa za zdaj do napredka na tem področju še ni prišlo. Pjongjang želi, da bi se pogovarjali predvsem o stalnem mirovnem sporazumu - tega po koncu korejske vojne (1950-1953) še vedno ni, medtem ko ZDA ob podpori Južne Koreje vztrajajo, da bi za kaj takega moral narediti več konkretnih korakov proti zmanjševanju jedrske grožnje.

Kongres severnokorejske komunistične partije sicer za zdaj ni še v ničemer nakazal, da bi se bili pripravljeni pogajati glede severnokorejskega jedrskega arzenala, še poroča AFP.

Ne spreglejte