Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
12.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Natisni članek

Roman Roblek Benjamin Wakounig Norbert Hofer Avstrija volitve predsedniške volitve

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 12.19

6 let, 6 mesecev

Kdo je Norbert Hofer, avstrijski svobodnjak v vzponu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Norbert Hofer | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nasprotju z drugimi svobodnjaki je Hofer v svojih nastopih veliko bolj umirjen, ve pa se, da je desno radikalen, pravi koroški Slovenec Roman Roblek.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Avstriji je s 36,4 odstotka glasov zmagal kandidat svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer. V drugem krogu, ki bo 22. maja, se bo z njim pomeril nekdanji vodja Zelenih Alexander Van der Bellen, ki je zbral 20,4 odstotka glasov.

Norbert Hofer se je rodil 2. marca 1971 v vasici Vorau na avstrijskem Štajerskem. Odraščal je v nekaj deset kilometrov oddaljenem Pinkafeldu na Gradiščanskem. Po izobrazbi je letalski inženir. Od leta 1991 do leta 1994 je bil zaposlen kot inženir pri letalskem prevozniku Lauda Air. Hofer je že vso politično kariero, ki se je začela leta 1994 zvest desničarskim svobodnjakom.

Po desetletju delovanja na deželni ravni na Gradiščanskem, med drugim je bil deželni vodja svobodnjakov, je Hoferju leta 2006 z izvolitvijo v zvezni parlament uspel preboj v državno politiko. Trenutno je podpredsednik svobodnjakov, v letu 2013 pa je bil tretji predsednik Bundesrata (državni svet).

Protimigrantska retorika, evroskeptik in okoljevarstvenik

Njegovo življenje je leta 2003 močno zaznamovala nesreča z jadralnim padalom. Pri ponesrečenem pristanku si je zlomil več vretenc v hrbtenici, tako da danes pri hoji uporablja palico. Je aktiven zagovornik pravic invalidov, član zveznega invalidskega svetovalnega odbora in avstrijskega sveta za prostovoljstvo. Znan je po svojih protimigrantski retoriki in evroskeptičnih stališčih, je pa tudi velik zagovornik obnovljivih virov energije in zelene okoljske politike.

Hofer je poročen s svojo drugo ženo in je oče štirih otrok. Je pristaš pravice do nošenja orožja in se le redko loči od svoje pištole znamke Glock.

"Hofer je mlajša generacija, mladi up. Celotna svobodnjaška stranka ga je ves čas kampanje zelo podpirala," pravi koroški Slovenec Benjamin Wakounig. | Foto: Reuters "Hofer je mlajša generacija, mladi up. Celotna svobodnjaška stranka ga je ves čas kampanje zelo podpirala," pravi koroški Slovenec Benjamin Wakounig. Foto: Reuters

Kako mu je uspelo?

Slabo delo trenutne vlade, njeno neustrezno odzivanje na migrantsko krizo in prestari kandidati so po mnenju naših sogovornikov glavni razlogi za neuspeh kandidatov največjih tradicionalnih strank – socialnih demokratov in ljudske stranke – in hkrati razlog za uspeh Hoferja.

"Hofer je mlajša generacija, mladi up. Celotna svobodnjaška stranka ga je ves čas kampanje zelo podpirala," izpostavlja koroški Slovenec, podjetnik Benjamin Wakounig. "Glede migrantske politike, ki je bila osrednja tema kampanje, je zelo diplomatski, a vedno pravi 'Österreich zuerst. Najprej Avstrija.' Nima pa še kakšnih nacionalističnih izpadov."

"Politična slika se bo pri vseh nadaljnjih volitvah v Avstriji popolnoma spremenila. Tradicionalni stranki sta na čelu od druge svetovne vojne, narod pa se je tega naveličal," je prepričan Wakounig. | Foto: Bor Slana "Politična slika se bo pri vseh nadaljnjih volitvah v Avstriji popolnoma spremenila. Tradicionalni stranki sta na čelu od druge svetovne vojne, narod pa se je tega naveličal," je prepričan Wakounig. Foto: Bor Slana

"V nasprotju z drugimi svobodnjaki nima tako radikalne retorike. V debatah je bil zelo uspešen. Čeprav vsak ve, kakšno je njegovo mnenje, je naredil veliko bolj zmeren vtis," pravi tudi študent prava in politologije Roman Roblek, ki je politično aktiven med koroškimi Slovenci. "Ve pa se, da ima Hofer jasne želje. Ve se, da je desno radikalen."

Hofer je napisal je strankarski program svobodnjakov. Še vedno je tudi član združenja nemških študentov (Burschenschaften), ki so v Nemčiji in Avstriji nastala že v 19. stoletju in širila liberalne in nacionalistične ideje. V njihovem programu še vedno piše, da je Avstrija kot narod v bistvu iluzija in del velike nemške države, pojasnjuje Roblek.

Kakšne so Hoferjeve možnosti v drugem krogu?

Wakounig meni, da se bodo v drugem krogu karte premešale na novo. "Van der Bellen bi se lahko približal Hoferju, čeprav mu bo težko," je prepričan Wakounig.

Roblek Van der Bellnu ne daje nobenih možnosti za zmago, saj je bila razlika med njima v prvem krogu po njegovem mnenju prevelika.

"Hofer je že napovedal, da bo vlado razpustil, če ne bo dobro delala. To kot predsednik tudi sme, kar pa pomeni nove volitve in glede na raziskave, bodo svobodnjaki močno zmagali. To bi pomenilo radikalizacijo avstrijske politike," je prepričan Roblek.

"Še pred 10 leti brez strankarske podpore nihče ne bi mogel dobiti 20 odstotkov," je prepričan Roman Roblek. " To vedno bolj spominja na slovenske strankarske razmere." | Foto: Osebni arhiv "Še pred 10 leti brez strankarske podpore nihče ne bi mogel dobiti 20 odstotkov," je prepričan Roman Roblek. " To vedno bolj spominja na slovenske strankarske razmere." Foto: Osebni arhiv

Propad tradicionalnih strank

"Včeraj se je zgodil propad tradicionalne strankarske strukture v Avstriji. Od leta 1945 do včeraj sta ti dve stranki na predsedniških volitvah skupaj vedno dobili najmanj 80 odstotkov, včeraj pa sta jih dobili le 20," opozarja Roblek.

"Iz včerajšnjega rezultata se kaže klima v Avstriji. Veliki stranki nimata več podpore. Ni izključiti, da bi prišlo do kakšnih sprememb na čelu enih ali drugih. Nove volitve pa gotovo niso v njihovem interesu, saj bi novo vlado zagotovo vodil predsednik svobodnjakov Heinz-Christian Strache," meni Wakounig. "Politična slika se bo pri vseh nadaljnjih volitvah v Avstriji popolnoma spremenila. Tradicionalni stranki sta na čelu od druge svetovne vojne, narod pa se je tega naveličal."

"Neodvisna kandidatka Irmgard Griss, ki je sicer kompetentna kandidatka, je dobila 20 odstotkov popolnoma brez vlaganja v kampanjo. Še pred 10 leti brez strankarske podpore nihče ne bi mogel dobiti 20 odstotkov," je prepričan Roblek. " To vedno bolj spominja na slovenske strankarske razmere."

Slovenci tradicionalno volili socialdemokrate

Na Koroškem je med 131 občinami v 128 zmagal kandidat svobodnjakov. Izstopata pa zlasti dve najbolj slovenski občini – Železna Kapla in Sele, v katerih je zmagal kandidat socialdemokratov.

"Koroški Slovenci nikoli ne bodo volili svobodnjaškega kandidata. Desne stranke so bile vedno zelo proti slovenščini, zato so, predvsem starejši volivci, bolj socialdemokratsko orientirani," je dejal Roblek.

"V vseh slovenskih občinah na Koroškem je dobil Hofer relativno manj glasov, kandidat Zelenih pa zato več. Koroški Slovenci ne volijo nekoga, ki je pripadnik Heiderjeve stranke, ki je s Koroškimi Slovenci ni ravnal na najboljši način," dodaja Roblek.

Ne spreglejte