Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2022,
9.22

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Natisni članek

Dolomiti ledenik italija

Ponedeljek, 4. 7. 2022, 9.22

1 leto, 9 mesecev

Katastrofa v Italiji: žrtve kraljice Dolomitov še iščejo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

V nedeljski nesreči na gori Marmolada v italijanskih Dolomitih, kjer se je odlomil del ledenika in sprožil plaz, je po zadnjih podatkih umrlo šest ljudi, najmanj osem pa jih je bilo ranjenih. Reševalci danes nadaljujejo iskanje, po navedbah oblasti pa za zdaj ne poznajo skupnega števila plezalcev, ki jih je plaz zasul.

"Plaz snega, ledu in kamenja je zasul dostopno pot v času, ko je bilo na njej več vrvnih skupin, od katerih je nekatere odneslo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica reševalnih služb Michela Canova.

Nesreča se je zgodila dan po tem, ko so na vrhu ledenika izmerili rekordno visoko temperaturo, deset stopinj Celzija. Strokovnjaki menijo, da naj bi bilo za nesrečo krivo prav nenavadno toplo vreme, povezano z globalnim segrevanjem. V prihodnje bi se lahko zaradi tega zgodilo še več podobnih nesreč.

Sredina avgusta in ne začetek julija

"Trenutne razmere na ledeniku so take, kot so ponavadi v sredini avgusta, ne v začetku julija," je dejal profesor naravoslovja na univerzi Roma Tre Massimo Frezzotti.

Državljanstva žrtev oblasti niso sporočile, vendar pa so italijanski mediji poročali, da naj bi bili med njimi tudi tuji državljani. Reševalna služba je aktivirala brezplačno telefonsko številko, na kateri lahko ljudje prijavijo pogrešane prijatelje ali sorodnike, ki se niso vrnili z izleta na ledenik.

Ledeniki do konca stoletja brez 80 odstotkov svoje mase?

Državno tožilstvo v Trentu je medtem začelo preiskavo morebitnih vzrokov za nesrečo. Sožalje družinam žrtev je prek Twitterja izrazil italijanski premier Mario Draghi.

Ledenik Marmolada, imenovan tudi kraljica Dolomitov, je največji v gorski verigi Dolomiti in napaja reko Avisio. V skladu z marčevskim poročilom Medvladnega odbora ZN za podnebne spremembe (IPCC) je taljenje ledu in snega ena od desetih glavnih groženj, ki jih povzroča globalno segrevanje. Po navedbah odbora bi lahko ledeniki v Skandinaviji, Srednji Evropi in na Kavkazu do konca stoletja izgubili od 60 do 80 odstotkov svoje mase, še navaja AFP.

Novice Na Matajurju rešili pohodnika, ki je sedem dni preživel brez hrane
Dario Verani
Sportal Italijan in Brazilka sta svetovna prvaka v daljinskem plavanju
Avtomoto Italijani z noro rešitvijo: elektriko dobijo s pomočjo CO2
Ne spreglejte