Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2022,
7.37

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

14

Natisni članek

Anglija televizija cerkev zaprisega smrt kraljica London kralj

Sobota, 10. 9. 2022, 7.37

1 leto, 7 mesecev

Karel III. formalno razglašen za novega britanskega kralja #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

14

Poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha, je danes na slovesnosti v palači svetega Jakoba v Londonu tudi formalno potrdil novega britanskega kralja Karla III. Princ Charles je kralj postal v četrtek po smrti matere, kraljice Elizabete II., in si nadel ime Karel III. Okronali ga bodo kasneje. V svojem govoru je novi kralj dejal, da se zaveda dolžnosti, ki ga čakajo zdaj.

Princ Charles
Novice Novi kralj Združenega kraljestva je Karel III.

Na srečanju sveta je novi kralj izrekel prisego, razglasil svojo protestantsko vero ter obljubil, da bo zaščitil škotsko cerkev.  | Foto: Reuters Na srečanju sveta je novi kralj izrekel prisego, razglasil svojo protestantsko vero ter obljubil, da bo zaščitil škotsko cerkev.  Foto: Reuters

Posebni svet je na slovesnosti, ki jo je v živo prenašala televizija, objavil, da je "princ Charles Philip Arthur George zdaj, s smrtjo naše gospe vladarice lepega spomina, postal naš kralj Karel III. ... Bog obvaruj kralja!"

Po razglasitvi je novi kralj v svojem nagovoru razglasil smrt svoje "ljubljene matere, kraljice". "Ves svet sočustvuje z mano zaradi nepopravljive izgube, ki smo jo vsi utrpeli," je povedal.

Kot je dejal, se "globoko zaveda dolžnosti", ki so zdaj prešle nanj. "Moja mati je bila zgled vseživljenjske ljubezni in nesebičnega služenja," je dodal. Ob tem se je poklonil tudi svoji ženi Camilli, ki bo od zdaj imela naziv kraljica spremljevalka.

"Nenehna podpora moje ljubljene žene me močno hrabri," je dejal novi kralj po poročanju britanske mreže BBC.

Po seji so na balkonu palače svetega Jakoba slovesno prebrali razglas o tem, da je Karel III. nov britanski suveren. Kasneje bodo razglas prebrali še v londonskem Cityju, v nedeljo opoldne pa še na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu.

kraljica elizabeta II.
Novice Življenje in 70 let vladavine kraljice Elizabete II. #video #foto

Vodja britanskih laburistov Keir Starmer, nekdanji premieri Tony Blair, Gordon Brown in Boris Johnson čakajo na slovesnost pristopnega sveta v palači St. James. | Foto: Reuters Vodja britanskih laburistov Keir Starmer, nekdanji premieri Tony Blair, Gordon Brown in Boris Johnson čakajo na slovesnost pristopnega sveta v palači St. James. Foto: Reuters

V vmesnem času 26 ur bodo v čast novemu kralju zastave dvignili na vrh drogov, nato jih bodo znova spustili na pol droga, kjer bodo ostale do konca obdobja nacionalnega žalovanja.

Karel III. se je iz Balmorala na Škotskem, kjer je v četrtek umrla kraljica Elizabeta II., v petek vrnil v London in zvečer po televiziji nagovoril državljane.

V nagovoru se je poklonil materi in obljubil, da bo vse življenje predano služil narodu. Izpostavil je tudi vse najožje člane svoje družine in sinu Williamu podelil naziv valižanskega princa, ki pripada prestolonasledniku. | Foto: Reuters V nagovoru se je poklonil materi in obljubil, da bo vse življenje predano služil narodu. Izpostavil je tudi vse najožje člane svoje družine in sinu Williamu podelil naziv valižanskega princa, ki pripada prestolonasledniku. Foto: Reuters

Kralj Karl III. 3. tretji princ charles
Novice Kralj Karel III. v nagovoru obljubil predano služenje
Roger Federer, kraljica Elizabeta II
Sportal Umrla britanska kraljica je pred leti svetovala Federerju
Britanska kraljica Elizabeta II
Sportal V Angliji po smrti kraljice odpovedali številne športne prireditve, tudi premier league
kraljica elizabeta II.
Novice Bog obvaruj kraljico! Elizabeta II., simbol stabilnosti v hitro spreminjajočem se svetu.
kraljica elizabeta II.
Novice Umrla je britanska kraljica Elizabeta II. (1926–2022)
Kraljica Elizabeta in princ Harry
Trendi Zdravniki zaskrbljeni za zdravje kraljice Elizabete: člani družine že hitijo k njej

 

Ne spreglejte