Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2023,
8.54

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

umor Indija Kanada Justin Trudeau

Torek, 19. 9. 2023, 8.54

7 mesecev, 2 tedna

Kanadski premier indijski vladi očita vpletenost v umor sikha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Justin Trudeau | Trudeau je indijsko vlado pozval k sodelovanju pri razreševanju zadeve. | Foto Reuters

Trudeau je indijsko vlado pozval k sodelovanju pri razreševanju zadeve.

Foto: Reuters

Kanada je v ponedeljek indijski vladi očitala, da je vpletena v umor vidnejšega kanadskega sikha v Vancouvru junija lani, zaradi česar je izgnala vodjo indijske obveščevalne službe v Ottawi. Indija očitke zavrača kot absurdne in je v odgovor izgnala višjega kanadskega diplomata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanadski premier Justin Trudeau je v ponedeljek na izrednem zasedanju parlamenta dejal, da kanadske oblasti preiskujejo "utemeljene obtožbe" povezav indijskih agentov z umorom sikha Hardeepa Singha Nijjara lani junija. "Vpletenost kakršnekoli tuje vlade v umor kanadskega državljana na kanadskih tleh je popolnoma nesprejemljiva kršitev naše suverenosti," je poudaril.

Indijsko vlado je pozval k sodelovanju pri razreševanju zadeve.

Kanadska vlada je že ukrepala

Kanadska zunanja ministrica Melanie Joly je kasneje pojasnila, da je vlada že ukrepala. "Danes smo izgnali višjega indijskega diplomata iz Kanade," je dejala. Imena ni izdala, je pa povedala, da je bil vodja indijske obveščevalne službe RAW v Kanadi.

Za podoben povračilni ukrep se je odločila Indija, ki je nekaj ur zatem sporočila, da so višjemu kanadskemu diplomatu ukazali, naj zapusti državo. Za to so se odločili, ker jih skrbi vmešavanje kanadskih diplomatov v notranje zadeve in njihova vpletenost v protindijske aktivnosti, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Indija sicer vse očitke glede vpletenosti v umor zavrača. "Obtožbe o vpletenosti indijske vlade v kakršnokoli nasilno dejanje v Kanadi so nesmiselne," je zunanje ministrstvo zapisalo v izjavi. Zagotovili so, da so demokratična država z močno zavezanostjo pravni državi.

Spomnili so, da je Trudeau podobne očitke izrekel že ob robu vrha G20 indijskemu premierju Narendri Modiju, ki jih je zavrnil.

Ustrelili so ga junija lani v predmestju Vancouvra

Nijjarja, ki ga je Indija iskala zaradi terorizma, so ustrelili junija lani v predmestju Vancouvra, kjer živi večja skupnost sikhov. Nijjar je bil glasen zagovornik ustanovitve neodvisne države sikhov, ki bi jo oblikovali iz delov Indije in dela Pakistana.

New Delhi ga obtožuje, da je v Indiji izvajal teroristične napade, kar je zanikal.

Indija se je pogosto pritoževala zaradi dejavnosti sikhov v tujini, predvsem v Kanadi, kjer je največja diaspora. Bojijo se namreč, da bi lahko oživeli separatistično gibanje, ki se zavzema za ustanovitev svoje države. Indijsko zvezno deželo Pandžab je v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja pretresalo nasilno separatistično gibanje sikhov, ko je umrlo več tisoč ljudi.

sodišče
Novice Smrt v Mariboru: obtoženec ne priznava, da je zadavil dekle
Policija, Slovenija
Novice Prijeli osumljenca za umor 64-letnika iz Zgornjega Dupleka #video
Lisice, aretacija, kriminalec
Novice Štiriinštiridesetletnik osumljen umora v Žalcu, izsiljevanja in še proizvodnje drog #video
Ne spreglejte