Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2016,
7.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

10

Natisni članek

Islamska država teroristični napad terorizem Berlin

Četrtek, 22. 12. 2016, 7.20

6 let, 6 mesecev

Že pred meseci se je ponujal, da bi se razstrelil v imenu Islamske države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

10

Berlin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Preiskovalci so v tovornjaku, s katerim je v Berlinu ubil 12 ljudi, 48 pa jih je ranil, našli prstne odtise osumljenega 24-letnega Tunizijca Anisa Amrija, ki se je po zadnjih informacijah že pred meseci ponujal, da bi v imenu Islamske države izvedel samomorilski teroristični napad.

Policija je danes aretirala štiri osebe, ki so bile v stiku s Tunizijcem, za katerim so včeraj izdali tiralico. Za informacije so ponudili sto tisoč evrov. Lovu na islamskega terorista se je pridružila tudi danska policija, saj je dobila obvestilo, da so osumljenca za napad v Berlinu opazili v kraju Grenaa na vzhodu polotoka Jutlandija. Med drugim so preiskali tudi trajekt proti Švedski, a terorista niso našli.

Policija je danes preiskala dom za begunce v mestu Emmerich v deželi Severno Porenje-Vestfalija. Po približno eni uri so operacijo končali, več informacij pa za zdaj še ni znanih. V jutranji operaciji je sodelovalo približno sto policistov, med njimi tudi specialna enota policije.

Na spletu se je medtem pojavil domnevni posnetek Amrija, ki ga je berlinski napadalec na Facebooku objavil 26. septembra letos. Video so na Facebooku znova objavili ustvarjalci spletne strani bellingcat

Člani Amrijeve družine, ki živijo v tunizijskem mestu Oueslatia, so ga pozvali, naj se preda oblastem. "Če se bo izkazalo, da je kriv za napad, se mu odpovedujemo," je dejal njegov brat Abdelkader, ki pravi, da ni mogel verjeti svojim očem, ko je v medijih zagledal bratovo fotografijo. 

Amrijeve dokumente so našli pod sedežem v kabini tovornjaka. 24-letnik, rojen je v tunizijskem mestu Tataouine, je povezan z nemškimi salafisti. Uporablja najmanj štiri različna imena. Policija opozarja, da je oborožen in nevaren.

Amri, ki je v Nemčijo prišel julija 2015, je bil pod nadzorom nemških oblasti, saj so sumili, da pripravlja rop, z denarjem pa naj bi kupil avtomatsko orožje za izvedbo terorističnega napada. Zaradi pomanjkanja dokazov so ga nehali nadzorovati. Preprodajal naj bi tudi mamila, pred tem pa je bil zaradi požiga štiri leta v zaporu v Italiji, kamor je kot begunec prišel leta 2011.

V stiku z Iračanom, ki je novačil islamiste

Mediji so še poročali, da je bil v stikih z Iračanom Abujem Valom, ki ga je nemška policija aretirala novembra. Val je veljal za osrednjo osebnost nemških islamistov, aretirali pa so ga zaradi suma rekrutiranja novih borcev Islamske države in podpiranja teroristične organizacije.

Nemci so ga želeli junija letos izgnati iz države, a jim to ni uspelo, saj ni imel veljavnega potnega lista, Tunizija pa ni priznala, da je njen državljan.

Po zadnjih podatkih je Amri že leta 2010 v Tuniziji ukradel tovornjak in bil zato obsojen na zaporno kazen.

Opazili so ga tudi Američani

Na Amrija so bile v preteklosti pozorne tudi ameriške obveščevalne službe. Kot poroča New York Times, je po internetu iskal, kako izdelati bombo, najmanj enkrat je bil v stiku z Islamsko državo prek aplikacije Telegram Messenger, imel pa je tudi prepoved letenja v ZDA, razkriva obveščevalni vir.

Prijeli Maročana, osumljenega priprave napada v Parizu

Nemška policija je med iskanjem Tunizijca prijela 24-letnega Maročana Redouana S., ki je osumljen sodelovanja z Islamsko državo in pomoči pri pripravi lanskega terorističnega napada v Parizu.

Pakistanec je izginil

23-letni Pakistanec, prvi osumljenec za ponedeljkov teroristični napad na božični tržnici v Berlinu, se, potem ko ga je policija izpustila, ni vrnil v begunski center, v katerem je bil nastanjen. Moški se po prihodu na prostost prav tako ni oglasil svojim sorodnikom v Pakistanu, njegov telefon pa je izklopljen, poročajo na spletni strani welt.de.

 

Ne spreglejte