Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Petek,
22. 7. 2016,
4.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

5

Natisni članek

Hillary Clinton Donald Trump ZDA Bogomil Ferfila Dimitrij Rupel volitve v ZDA 2016

Petek, 22. 7. 2016, 4.16

6 let, 6 mesecev

Kako vroča bo ameriška politična jesen?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

5

"Tako s strani Clintonove kot Trumpa pričakujem predvsem veliko negativne kampanje," pred uradnim začetkom ameriške predsedniške tekme pravi poznavalec ameriške politike Bogomil Ferfila. 

Republikanska stranka je v torek za svojega predsedniškega kandidata potrdila Donalda Trumpa, govor Melanie Trump pa je v ZDA zaradi domnevnega plagiata dvignil veliko prahu.


Preberite še:
Trump sprejel nominacijo, na konvenciji tudi Janša


Konvencija republikancev se je končala s Trumpovim sprejemom nominacije, že prihodnji teden pa bodo demokrati na konvenciji v Filadelfiji za svojo predsedniško kandidatko potrdili nekdanjo prvo damo ZDA Hillary Clinton. Edino odprto vprašanje ostaja, kdo bo njen podpredsedniški kandidat.

Bo kandidatka za podpredsednico pri demokratih Elizabeth Warren?

Ker si želi Clintonova zagotoviti glasove podpornikov demokratičnega socialista Bernarda Sandersa, ameriški mediji špekulirajo, da bo Clintonova za svojo podpredsedniško kandidatko izbrala senatorko Elizabeth Warren. Ta velja za ostro nasprotnico Trumpa, ki iz rok ne izpusti nobene priložnosti za oster napad nanj.

Še ta teden bo verjetno znano, ali bo Clintonova za svojo podpredsedniško kandidatko imenovala  Elizabeth Warren. Zadnja velja za ostro nasprotnico Donalda Trumpa in simpatizerko politik demokratičnega socialista Bernarda Sandersa. | Foto: Reuters Še ta teden bo verjetno znano, ali bo Clintonova za svojo podpredsedniško kandidatko imenovala Elizabeth Warren. Zadnja velja za ostro nasprotnico Donalda Trumpa in simpatizerko politik demokratičnega socialista Bernarda Sandersa. Foto: Reuters

Poznavalec ameriške politike Bogomil Ferfila prav tako ocenjuje, da ima Warrenova dobre možnosti, da jo bo Clintonova izbrala. "Senatorka Warren je že nekaj časa prva izbira Clintonove, ocenjujem, da bi demokrati na volitvah imeli več možnosti, če bi bila Warrenova kandidatka za predsednico, Clintonova pa za podpredsednico. Največja težava Clintonove je njen očrnjen ugled v javnosti, Warrenova pa Trumpa vztrajno ruši na racionalno-intelektualni ravni," poudarja Ferfila.

Prav z morebitno izbiro senatorke Warren bi lahko Clintonova pridobila podpornike Bernarda Sandersa. "Warrenova je bolj levičarsko usmerjena, je pa tudi že Hillary Clinton napovedala brezplačne javne fakultete, kar je prvotno predlagal Sanders," razlaga Ferfila.

Ameriška politična jesen bo vroča in napeta

Avgusta se bo tako začela tista prava predvolilna tekma. Tako Trump kot Clintonova bosta obiskala vse zvezne države, največ pozornosti pa namenila tistim zveznim državam, ki imajo v predsedniški tekmi odločilen glas. To sta predvsem Florida in Ohio. Sicer pa Ferfila ocenjuje, da bo tako z demokratske kot republikanske strani ogromno negativne kampanje. "Lakmusov test za Trumpa bodo predvolilna soočenja, kjer je Clintonova v prednosti. Po drugi strani je Trump veliko bolj karizmatična osebnost," ocenjuje Ferfila.

Prednosti Clintonove vidi tudi v dejstvu, da ji je uspelo poenotiti demokratsko stranko, na drugi strani pa so na republikanski konvenciji manjkali najvidnejši člani stranke, od nekdanjega predsednika Georgea Busha in njegovega brata Jebba Busha do nekdanjega predsedniškega kandidata Johna McCaina in guvernerja države Ohio Johna Kasicha.

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel pričakuje, da bo Trump v predvolilnimi tekmi precej omilil svoja stališča in tako poskušal pridobiti sredinske in strankarsko nevezane volivce.  | Foto: Reuters Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel pričakuje, da bo Trump v predvolilnimi tekmi precej omilil svoja stališča in tako poskušal pridobiti sredinske in strankarsko nevezane volivce. Foto: Reuters

V ospredju kampanje bodo varnostna in zunanjepolitična vprašanja

Po pričakovanjih bodo v ospredju predsedniške tekme varnostna, zunanjepolitična in ekonomska vprašanja. "Izpostavljala bosta tiste teme, v katerih sta bolj domača in izkušena. Clintonova je vsekakor v prednosti, ko je govora o zunanji politiki in socialnih vprašanjih, Trumpu pa lahko pri pridobivanju glasov koristi morebitni teroristični napad," pravi Ferfila.

Nekdanji slovenski veleposlanik v ZDA in zunanji minister Dimitrij Rupel po drugi strani ocenjuje, da bo Trump odpiral tipično konservativne teme, kot so pravica do splava, teme glede družinske politike in pravice do nošenja strelnega orožja. Strinja pa se s Ferfilo, da bo zelo pomembno vlogo igrala zunanja politika. "Trump bo določena stališča omilil, le tako bo namreč lahko dobil prepotrebne glasove podpore za izvolitev," ocenjuje. 

Tekmo za glasove manjšin dobiva Hillary Clinton             

Bogomil Ferfila več možnosti za zmago na predsedniških volitvah daje demokratki Hillary Clinton.  | Foto: Klemen Korenjak Bogomil Ferfila več možnosti za zmago na predsedniških volitvah daje demokratki Hillary Clinton. Foto: Klemen Korenjak Pomembno vlogo pri izbiri novega predsednika bodo imele tudi manjšine. Kar 30 odstotkov 320-milijonske ameriške populacije predstavljajo manjšine. In tega se zavedajo tako Clintonova kot Trump. Dejstvo je tudi, da je manjšina veliko bolj naklonjena Clintonovi. "V luči boja za glasove manjšine se je Trump za pomoč obrnil na Melanio, ki je v svojem govoru izpostavila svojo migrantsko preteklost," razlaga Ferfila.

Tako kot se je Trump za pomoč obrnil na Melanio, pa Rupel računa, da bo močno vlogo v kampanji Hillary Clinton imel njen mož Bill. "Bil je priljubljen kot predsednik in priljubljen je še danes," pravi Rupel.

Američani bodo na koncu izbrali manjše zlo

Dimitrij Rupel ne izključuje možnosti Trumpove zmage na novembrskih predsedniških volitvah. | Foto: Ana Kovač Dimitrij Rupel ne izključuje možnosti Trumpove zmage na novembrskih predsedniških volitvah. Foto: Ana Kovač Ne Hillary Clinton ne Donald Trump pa med Američani ne uživata pretiranega zaupanja. Clintonova je del washingtonskega establišmenta, Trump pa brezkompromisni poslovnež, ki si je s svojimi govori in stališči pridobil več nasprotnikov kot podpornikov. Kaj bo torej odločilno vplivalo na ameriške volivce pri izbiri predsednika?

"Če bi imel odgovor na to vprašanje, bi bil danes milijonar," odgovarja Rupel. Po drugi strani pa Ferfila ocenjuje, da bodo predvsem izobraženci, ki pa jih v ZDA ni malo, svoj glas namenili Clintonovi, kar bi lahko bilo na koncu odločujoče. 

Ne spreglejte