Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
18. 6. 2015,
14.21

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janis Varufakis Grčija kriza

Četrtek, 18. 6. 2015, 14.21

8 let, 1 mesec

Kako Varufakis buri duhove po Evropi

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sadistični upniki, Evropa kot grožnja civilizaciji, varčevanje kot poniževanje Grčije. To so le eni od najbolj pikrih citatov grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa.

Grška drama se še vedno ni razpletla. Egejska država mora konec meseca plačati skoraj 1,6 milijarde evrov dolga Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), toda veliko vprašanje je, ali bo to zmogla.

Grčija vse bolj tone, a Varufakis je še vedno piker Vlada Aleksisa Ciprasa tudi še vedno ni pripravila reformnega predloga, ki bi tako zadovoljil grške posojilodajalce (IMF, Evropsko centralno banko in zlasti evrske države), da bi te dale zeleno luč za 7,2 milijarde evrov pomoči Grčiji.

Čeprav minister Varufakis ni več v prvih vrstah grških pogajalcev z upniki, pa s svojimi pikrimi izjavami še vedno buri duhove in dviga prah.

Poglejmo najprej nekatere njegove zadnje izjave, ki jih je zbral avstrijski tednik Format: Glede tega, ali bo na današnjem srečanju evrskih finančnih ministrov predstavil nov reformni program, ki bi Grčiji omogočil mednarodno pomoč:

"Ne. Ne bomo predstavili nobenega novega reformnega programa."

O varčevalnih ukrepih:

"Zahtevani varčevalni ukrepi ne ponujajo nobene rešitve finančne krize, ampak le ponižanje Grkov."

O tujih upnikih, ki s posojili držijo Grčijo nad vodo:

"Upniki so kot sadisti, ki hočejo državljane, ki jih je kriza že tako ali tako hudo udarila, finančno še bolj obremeniti."

Grčija je država, kjer je neplačevanje davkov skoraj nacionalni šport. Tudi finančni minister Varufakis, sodeč po spodnjih dveh izjavah, verjetno tega ne bo spremenil:

"Veste, kaj je v resnici naša težava pri DDV? Naša finančna uprava ni sposobna, da bi ta davek pobrala."

"Zveni noro, a je resnično: večji ko so davki, manj jih ljudje plačujejo. Zdi se jim upravičeno, da jih sploh ne plačujejo."

Starejše Varufakisove izjave, ki so dvigale prah Varafukis seveda nima nabrušenega jezika le zadnje čase, že odkar je stopil v središče pozornosti grške in zlasti tuje javnosti, dviga prah. Poglejmo, kaj je govoril pred meseci in pred prihodom na oblast (vir: nemški časnik Wirtschafts Woche, britanski Channel 4 News in BBC, ameriški CNN):

Kako bo pokončal trojko:

"Monumentalna naloga, ki stoji pred nami, je, da preženemo duha trojke, da izbrišemo njeno miselnost in da končamo njeno oblast, ne samo v Grčiji, ampak v celotni Evropi."

O plačevanju tujih posojil:

"Govoriti, da morajo Grki še naprej plačevati, pomeni, da mora žrtev še naprej trpeti. To je miselnost v slogu oko za oko, zob za zob, neke vrste svetopisemsko gospodarstvo, ki dela nemočne vse v Evropi."

O tujih neodgovornih posojilodajalcih:

"Vsakemu neodgovornemu posojilojemalcu pripada tudi neodgovorni posojilodajalec. Od leta 2010 je presežek kapitala v Grčiji sprožil cunami parazitskih posojil."

O Evropi:

"Današnja drža Evrope je grožnja civilizaciji."

Kako je primerjal varčevalne ukrepe z mučenjem zapornikov v Guantanamu:

"Evropa se je v svoji neskončni modrosti odločila, da se sooči z bankrotom tako, da naprti največje posojilo v zgodovini človeštva na najšibkejša ramena … Tisto, kar imamo od takrat, je nekakšen fiskalni waterboarding (tehnika mučenja z namišljenim utapljanjem, op. p.), ki je Grčijo spremenil v dolžniško kolonijo."

Kako je napovedoval boj proti grškim političnim elitam in oligarhom (ki ga do zdaj ni uresničil):

"Mi bomo uničili temelj, na podlagi katerega so v desetletjih zgradili sistem, omrežje, ki zlobno izsrkava energijo in ekonomsko moč iz vsakega posameznika v naši družbi."

Ali bo Grčija zapustila evroobmočje:

"Grčija je popolnoma in nepovratno zavezana temu, da ostane v evroobmočju. Težava je, da ko si enkrat v evroobmočju, je tako kot v pesmi Hotel California skupine Eagles - lahko se odjaviš, kadarkoli hočeš, toda nikoli ne moreš oditi."

Kako je Varufakis žalil nekdanjega avstralskega premierja in kako je, ko se počuti užaljen Ekonomist Varufakis, ki se razglaša za libertarnega marksista, je dolga leta študiral in poučeval v tujini, tudi v Avstraliji. Tu ga je zelo jezil takratni premier John Howard. Poglejmo, kako ga je opisal:

"Neznosni mali mož."

Varufakis s svojim slogom obnašanja in nastopanja jezi tudi svoje kolege finančne ministre. Da so njihova srečanja precej razburljiva in napeta, dokazuje tudi Varufakisov tvit iz aprila letos (v njem je povzel misel nekdanjega ameriškega predsednika Franklina D. Roosevelta), s katerim je zbodel finančne ministre evrskih držav:

"So enotni v svojem sovraštvu do mene in jaz pozdravljam to sovraštvo."

Ne spreglejte