Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
11.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slavoj Žižek migranti begunci

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 11.21

7 let, 12 mesecev

Kako Slavoj Žižek vidi kölnske napade na ženske

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kölnski napadi na ženske so bili v prvi vrsti javni spektakel, s katerimi so napadalci skušali vzbujati strah ter ponižati ženske privilegiranih Nemcev, piše slovenski filozof Slavoj Žižek.

Žižek v članku, ki je objavljen v nemškem tedniku Der Spiegel, najprej predstavi teze francoskega filozofa Alaina Badiouja o pariških pokolih. Po mnenju francoskega filozofa sodobni kapitalizem pozna tri subjekte.

Prvi subjekt je zahodni, "civiliziran", meščansko, liberalno-demokratičnih subjekt. Drugi subjekt je subjekt, ki ne pripada Zahodu, a hrepeni po Zahodu in skuša prevzeti "civiliziran" življenjski slog zahodnega meščanstva.

Tretji subjekt je fašistični nihilist. Pri njih se je zavist do Zahoda spremenila v samouničevalno sovraštvo. Ta fašizem je druga plat razočaranega hrepenenja po Zahodu, Žižek povzema Badiouja.

Hrepenenje po Zahodu in nihilistični preobrat Begunce in migrante žene hrepenenje po Zahodu. Ne želijo revolucij v svojih domovinah, ampak jih skušajo zapustiti. Zato gredo v obljubljene dežele, medtem ko so tisti, ki ostajajo doma, oblikovali revnejše kopije zahodne blaginje.

Če se to hrepenenje po Zahodu ne uresniči, se zgodi nihilistični preobrat – hrepenenje se spremeni v samouničevalno sovraštvo. Temelj fundamentalističnega fašizma je zavist ter korenini v sovraštvu do Zahoda. Islam je pri tem, tako Badiou, le zunanja forma, ki upraviči (samo)uničevalno sovraštvo.

Islamski fašizem kot izraz nemoči? Fašizacija razočaranih mladih priseljencev, ki ne najdejo svojega prostora v zahodni družbi, je tako najbolj preprosta pot iz frustracije. Islamski fašizem je reakcijski pojav, je izraz nemoči, ki se spreobrne v samouničevalni srd. Religija ni bistvo, je le plašč.

V drugem delu članka Žižek predstavi lastni pogled na silvestrske dogodke v Kölnu. Kot piše, so domneve, da so bili ti napadi in napadi v drugih mestih načrtovani, da bi do priseljencev sovražne, barbarske, desne "zaščitnike civiliziranega Zahoda" spodbudili k povračilnim ukrepom, ki bi potem sprožili spiralo nasilja.

Zmanjševanje pomena napadov In tako je – kot pričakovano – politično korektna liberalna levica mobilizirala vse svoje vire, da bi zmanjšala pomen napadov, tako kot se je zgodilo v angleškem mestu Rotherham, kjer so pakistanske tolpe več let spolno zlorabljale več kot 1.400 otrok in najstnic.

Kot poudarja Žižek, lahko kölnske dogodke vidimo kot sodobni karnevalski upor podrejenih. To ni bil le gon spolno nepotešenih mladih moških, saj bi to bi lahko storili diskretneje, ampak je bil v prvi vrsti javni spektakel, s katerimi so želeli razširiti strah, ponižati ženske privilegiranih Nemcev in jih potisniti v položaj, v katerem bi se počutile popolnoma nemočne.

Želijo nas prizadeti Zato so prizadevanja, da bi migrantom razložili, da v Evropi veljajo drugačne spolne navade, da ženska, ki v javnosti nosi mini krilo in se smeji, s tem ne vabi k seksu, popolna neumnost. To namreč vedo, a kljub temu to počnejo. To delajo ravno zaradi tega, ker nas želijo prizadeti.

Kot piše slovenski filozof, bo zato treba spremeniti njihovo držo, odpraviti njihovo zavist in agresijo. To je težka lekcija celotne afere. Ni dovolj, da zatiranemu in podrejenemu daš glas. Treba ga je resnično emancipirati, ga vzgojiti za svobodo, še piše Žižek.

Ne spreglejte