Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
10. 12. 2015,
14.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zgodovina

Četrtek, 10. 12. 2015, 14.34

7 let, 12 mesecev

Kako se je v Daytonu končala krvava bosanska vojna

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
S podpisom daytonskega sporazuma se je pred 20 leti končala vojna v Bosni in Hercegovini (BiH), ki je najbolj krvav vojaški spopad na stari celini po drugi svetovni vojni.

Med 1. in 21. novembrom 1995 je v ameriški vojaški bazi v bližini Daytona v ameriški zvezni državi Ohio potekala mirovna konferenca o končanju vojne v BiH. Mirovno konferenco s predstavniki vseh sprtih strani (Hrvaška, Srbija oziroma Zvezna republika Jugoslavija in BiH) je vodil takratni ameriški državni sekretar Warren Christopher.

Ameriški snovalec daytonske Bosne in Hercegovine Glavni pogajalec na konferenci je bil ameriški diplomat Richard Holbrooke, ki velja tudi za snovalca daytonskega sporazuma. Njegova desna in leva roka sta bila švedski diplomat Carl Bildt, posebni predstavnik EU za nekdanjo Jugoslavijo, in ruski diplomat Igor Ivanov, namestnik ruskega zunanjega ministra.

21. novembra 1995 je bil v Daytonu parafiran sporazum, ki je bil uradno podpisan v Parizu 14. decembra 1995. Podpisniki sporazuma so bili: Slobodan Milošević (predsednik Srbije, ki je sporazum podpisal v imenu Zvezne republike Jugoslavije), Franjo Tudjman (predsednik Hrvaške) in Alija Izetbegović (predsednik BiH).

Enotna država dveh entitet S svojimi podpisi so uresničitev sporazuma zagotavljali še: predsednik ZDA Bill Clinton, predsednik Francije Jacques Chirac, britanski premier John Major, nemški kancler Helmut Kohl in ruski premier Viktor Černomirdin.

Po daytonskem sporazum je BiH država, ki je sestavljena iz dveh entitet:

- Federacije Bosne in Hercegovine ter - Republike srbske.

Nova ustava, nove volitve, vračanje beguncev … Bošnjaško-hrvaška Federacija BiH obsega 51 odstotkov ozemlja BiH, Republika srbska pa 49 odstotkov. Poleg teh dveh entitet obstaja še distrikt Brčko, ki je nevtralno, samoupravno območje pod suverenostjo države BiH. Formalno je distrikt Brčko ozemeljsko del obeh entitet.

Daytonski sporazum je med drugim uveljavil novo ustavo BiH, mednarodno organizirane volitve ter zagotavljal neovirano vrnitev 2,3 milijona beguncev in razseljenih oseb na svoje domove. Mednarodne mirovne sile (IFOR), ki so pod poveljstvom zveze Nato, so v BiH zamenjale zaščitne enote OZN (UNPROFOR).

Daytonska BiH kot mednarodni protektorat Daytonska BiH je postala nekakšen mednarodni protektorat, pomembno vlogo ima tudi visoki predstavnik OZN za BiH. Prvi visoki predstavnik v BiH je postal prej omenjeni švedski diplomat Bildt, od leta 2009 je visoki predstavnik v BiH avstrijski diplomat Valentin Inzko, ki je po rodu koroški Slovenec.

Ne spreglejte