Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
19.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 19.14

8 let

Kako se je Slovenija pripravljala na predsedovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada se je seznanila s poročilom o pripravah na predsedovanje Slovenije EU v prvi polovici leta 2008, ki zajema proces priprav v triletnem obdobju (2005-2007).

Leto 2005 je bilo namenjeno fazi načrtovanja in identificiranja nalog, nosilcev ter rokov za izvedbo, lani so priprave prešle v izvedbeno fazo, letos pa so se nadaljevali intenzivni stiki strokovnjakov z institucijami EU in drugimi članicami povezave, okrepilo se je tudi sodelovanje na politični ravni, so sporočili pa seji vlade.

"Slovenija je pripravljena, da prevzame krmilo EU"

Kot je komentiral državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič, so priprave na predsedovanje so praktično zaključene. "Opravljeno je bilo res pomembno delo, pri katerem je sodeloval velik del državne uprave. Delo je potekalo po načrtih, v skladu z opredeljenimi nalogami in zastavljeno časovnico," je poudaril Lenarčič. "Slovenija je pripravljena, da prevzame krmilo EU, lahko začnemo," je še dodal.

Vlada je sicer organizacijsko strukturo priprav na predsedovanje EU vzpostavila že v začetku leta 2005. Za vodenje projekta predsedovanja in oblikovanje splošnih političnih smernic ter prednostnih nalog slovenskega predsedovanja je vzpostavila ožjo delovno skupino za predsedovanje pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše. Za operativno vodenje priprav in izvedbo projekta je bila ustanovljena širša delovna skupina za predsedovanje, ki jo vodi državni sekretar Lenarčič. Za izvedbo posameznih sklopov nalog je bilo znotraj širše skupine oblikovanih pet podskupin.

Leta 2005 je bila sprejeta projektna naloga

Podskupine so v prvi polovici leta 2005 identificirale naloge s svojega področja ter zanje določile nosilce in roke za izvedbo. Vlada je julija 2005 sprejela dokument Priprave na predsedovanje Slovenije EU oziroma t. i. projektno nalogo, v kateri je bila, poleg navedene organizacijske strukture priprav in delovnih področij z osrednjimi nalogami priprav, opredeljena tudi časovnica izvedbe priprav na predsedovanje.

Faza načrtovanja v letu 2005 je bila namenjena predvsem poglabljanju stikov z generalnim sekretariatom Sveta EU, izmenjavi izkušenj z drugimi članicami povezave in preučitvi pravne podlage za izvedbo predsedovanja. Vlada je sprejela tudi kadrovski načrt za predsedovanje, opravljena je bila prva ocena stroškov predsedovanja, vzpostavljen je bil tudi posebni intranetni portal v podporo predsedovanju EU.

V letu 2006 je bil opravljen izbor kadrov za projekt predsedovanja

V letu 2006 so priprave na predsedovanje Slovenije EU prešle iz pripravljalne v izvedbeno fazo. Potekalo je intenzivno sodelovanje z vsemi institucijami EU, predvsem na ravni generalnih direktorjev in strokovnjakov za posamezna področja. Posebej se je okrepilo sodelovanje z Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom. V letu 2006 je bil opravljen tudi izbor kadrov za projekt predsedovanja, za katere so se maja lani začela prva usposabljanja. Potrjeni so bili tudi predlog celostne grafične podobe predsedovanja ter izbor in število daril. Na logističnem področju so bile identificirane potrebe za logistično izvedbo dogodkov v Sloveniji.

Pri vsebinskih pripravah na predsedovanje je bil v letu 2006 pripravljen in usklajen 18-mesečni program predsedovanja, ki ga je Slovenija oblikovala skupaj z Nemčijo in Portugalsko. Prva je bila za krmilom povezave v prvi polovici letošnjega leta, druga EU predseduje trenutno. Oblikovani so bili tudi prvi osnutki koledarja glavnih dogodkov, seznama neformalnih srečanj v Sloveniji in srečanj s tretjimi državami ter seznama spremljajočih dogodkov.

Pripravili so priročnike za pomoč pri predsedovanju EU

V letu 2007 so se nadaljevali intenzivni stiki strokovnjakov s posameznih področij z institucijami EU in drugimi državami članicami, okrepilo se je sodelovanje na politični ravni. V okviru vsebinskih priprav se je nadaljevalo intenzivno delo resorjev pri oblikovanju možnih prednostnih nalog predsedovanja EU in šest mesečnega programa slovenskega predsedovanja EU. Za različne uporabnike in področja so bili pripravljeni številni priročniki za pomoč pri predsedovanju EU.

Slovenija je v skladu s poslovnikom Sveta EU v letu 2007 generalnemu sekretariatu Sveta EU posredovala osnutek koledarja glavnih dogodkov. Za neformalna srečanja, ki bodo potekala v Sloveniji, so bili z resorji kot gostitelji dogodkov natančno določeni vsi organizacijsko-logistični vidiki njihove izvedbe.

Stroški predsedovanja bodo znašali 62 milijonov evrov

Nedavno je bila zaključena tudi gradnja Kongresnega centra Brdo, kjer bo potekala večina omenjenih dogodkov v Sloveniji. Vlada ostaja pri oceni, da bodo stroški predsedovanja Slovenije EU znašali 62 milijonov evrov, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje.

Ne spreglejte