Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
24. 5. 2019,
13.36

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

2

Natisni članek

Velika Britanija Theresa May Boris Johnson

Petek, 24. 5. 2019, 13.36

4 leta, 11 mesecev

Kaj bi Johnson in trši brexit pomenila za Slovenijo? #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

2

Če bo po Theresi May žezlo na Downing Streetu prevzel močnejši podpornik brexita, bi lahko izstop Velike Britanije dobil pospešek, poroča britanski državni medij BBC, ki pa obenem opozarja, da bo imel tudi naslednik Mayeve težave z zagotavljanjem večine v parlamentu. Najpogosteje se za naslednika omenja eden glavnih promotorjev brexita Boris Johnson, ki bi lahko precej odločneje nastopil v pogovorih z EU. Kaj bi hitrejši in 'trši' brexit pomenil za Slovenijo?

Theresa May
Novice Mayeva bo čez dva tedna odstopila s položaja britanske premierke #foto #video

Nekdanjega londonskega župana, zunanjega ministra in poslanca, sicer pa velikega podpornika brexita Borisa Johnsona omenjajo kot glavnega favorita za premiersko mesto. | Foto: Reuters Nekdanjega londonskega župana, zunanjega ministra in poslanca, sicer pa velikega podpornika brexita Borisa Johnsona omenjajo kot glavnega favorita za premiersko mesto. Foto: Reuters "Ne vemo še," se glasi kratek odgovor britanskega BBC na vprašanje, kaj poteza premierke Therese May, ki je danes v solzah napovedala svoj odstop, pomeni za izstop Otočanov iz Evropske unije.

Mogočih je več scenarijev. Poleg brexita z dogovorom je mogoča nova preložitev izstopa iz EU (trenuten rok je konec letošnjega oktobra). Mogoč je tudi brexit brez dogovora, medtem ko je enostranska ustavitev brexita manj verjetna.

Johnson bi lahko pomenil pospešek za brexit...

Čeprav bodo Britanci po odstopu Mayeve dobili novega vodjo, ključna težava ostaja: parlamentarne večine za katerokoli od mogočih poti brexita ni. So edini izhod predčasne volitve ali bodo ponavljali referendum? | Foto: Reuters Čeprav bodo Britanci po odstopu Mayeve dobili novega vodjo, ključna težava ostaja: parlamentarne večine za katerokoli od mogočih poti brexita ni. So edini izhod predčasne volitve ali bodo ponavljali referendum? Foto: Reuters Iz konservativne stranke so sporočili, da bo novi vodja torijcev izbran do poletnih parlamentarnih počitnic, ki se začnejo 20. julija. 

Če Mayevo nasledi podpornik izstopa - to bi se lahko zgodilo, saj kot mogočega naslednika Mayeve najpogosteje omenjajo nekdanjega zunanjega ministra, sicer pa glavnega akterja kampanje za brexit Borisa Johnsona -, bi izstop lahko dobil pospešek, poroča BBC. 

Drugi mogoči kandidati za naslednika Mayeve, to so zunanji minister Jeremy Hunt, nekdanji minister za brexit Dominic Raab, minister za okolje Michael Gove, notranji minister Sajid Javid in nekdanja predsednica poslanske zbornice Andrea Leadsom, veljajo za precej bolj naklonjene ideji, da Velika Britanija ostane v EU oziroma da se tudi v primeru izstopa sprejme dogovor z EU ter da Britanija z EU ohrani trdne odnose. 

... in že kaže mišice

Tu omenimo, da je Johnson danes po govoru Mayeve pred družbenega omrežja Twitter že sporočil, da je "čas, da dokončamo brexit". A obenem je nasprotna pogajalska stran iz Bruslja sporočila, da stališče Evropske komisije do brexita ostaja nespremenjeno in da kljub političnim turbulencam na Otoku ne dopuščajo možnosti ponovnih pogajanj o izstopnem sporazumu.

Kdorkoli bo sedel na premierski stolček, bo podedoval glavno in za zdaj nerešljivo težavo Mayeve: to, da v britanskem parlamentu ni večine za nobeno od mogočih različic brexita niti za njegovo ustavitev. Do zdaj so poslanci glasovali o različnih možnostih, vse od preklica brexita do izstopa brez dogovora na drugi strani, a so bili vsi predlogi zavrnjeni.

Odločnejši razkorak v pogajanjih z EU bi verjetno pomenil nove predčasne volitve na Otoku. Še vedno je odprta tudi možnost še enega referenduma, na katerem bi Britanci ponovno odločali o izstopu.

Juncker: Kdo, če ne Mayeva

Če Mayevi ni uspelo, komu bo, se je včeraj na nemški televiziji spraševal prvi mož Evropske komisije Jean-Claude Juncker. | Foto: Reuters Če Mayevi ni uspelo, komu bo, se je včeraj na nemški televiziji spraševal prvi mož Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Foto: Reuters Jasno pa je, še poroča BBC, da prihaja obdobje negotovosti - kar skrbi mnoge evropske voditelje. Tako je včeraj zvečer predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker za nemško televizijo ARD namigovanja o njenem mogočem odhodu komentiral z vprašanjem: "Kako bi lahko kdorkoli drug naredil, kar njej ni uspelo?"

Dodal je še: "Če ljudem 40 ali 45 let govoriš, da 'smo notri, a nismo zares notri', da smo samo deloma Evropejci, da ne maramo teh polnovrednih Evropejcev, potem ne moreš biti presenečen, če ljudje, ko morajo enkrat glasovati na referendumu, verjamejo preprostim sloganom."

Kaj bi trši brexit pomenil za Slovenijo?

Kaos v Veliki Britaniji in možnost izstopa iz Eu brez dogovora večjega neposrednega učinka na slovensko gospodarstvo ne bosta imela. Velika Britanija je namreč glede na delež izvoza šele naša 13. trgovinska partnerica. Po podatkih iz leta 2017 iz Slovenije v Veliko Britanijo izvaža 740 slovenskih podjetij. 

Kot je za Siol.net pred časom dejal glavni analitik pri GZS Bojan Ivanc, bi se trdi brexit poznal v 20-odstotnem padcu izvoza Slovenije na Otok, kar pomeni okrog 60 milijonov evrov, še za toliko pa bi se zmanjšal slovenski izvoz v druge države - Nemčijo, Francijo, deloma Nizozemsko in Belgijo, od koder pozneje slovenski izdelki potujejo v Veliko Britanijo.

"Skupno bi se slovenski izvoz zmanjšal za 320 milijonov evrov, kar pomeni 0,8 odstotka celotnega izvoza. Ocenjujemo, da bistvenega vpliva na BDP ne bi imel. Učinek bi bil nekje pol odstotne točke, pri tem pa se za gospodarstvo ne bi nič bistveno spremenilo," je takrat napovedal Ivanc. Več tukaj.

Ne spreglejte