Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2017,
12.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

6

Natisni članek

Evropski parlament Kanada Evropska unija trgovinski sporazum Ceta

Sreda, 15. 2. 2017, 12.55

6 let, 6 mesecev

Evropski poslanci potrdili Ceto. In kaj sploh je Ceta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

6

Ceta | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropski poslanci so dali zeleno luč Ceti, prostotrgovinskemu sporazumu Evropske unije s Kanado. Za Ceto je glasovalo tudi pet slovenskih evropskih poslancev. 

Ceta bo tako lahko že prihodnji mesec stopila v začasno rabo, dokončno pa jo bodo morali potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti članic Unije.

Za Ceto je danes glasovalo 408 poslancev Evropskega parlamenta, proti jih je bilo 254, 33 pa se jih je vzdržalo. 

Ceto podprlo pet slovenskih evroposlancev

Med slovenskimi evropskimi poslanci je Ceto podprla peterica poslancev, ki deluje pod okriljem Evropske ljudske stranke - Milan Zver (EPP/SDS), Lojze Peterle (EPP/NSi), Romana Tomc (EPP/SDS), Franc Bogovič (EPP/SLS) in Patricija Šulin (EPP/SDS). Proti Ceti pa so glasovali Igor Šoltes (Zeleni), Tanja Fajon (S&D/SD) ter Ivo Vajgl (Alde/DeSUS).

V razpravi pred glasovanjem je evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström poudarila, da bodo imeli od Cete koristi tako državljani kot tudi podjetja. "Globalna trgovina je nekaj dobrega. Seveda pa jo moramo ustrezno regulirati v trgovinskih sporazumih," je dejala.

"Odpravljamo trgovinske ovire, carine, povečujemo dostop do trga"

Glede Cete je Malmströmova ocenila, da gre za novodoben trgovinski sporazum, ki prinaša številne gospodarske prednosti. "Odpravljamo trgovinske ovire, carine, povečujemo dostop do trga. Zagotovili smo tudi priznanje pomembnih geografskih označb, odpravljamo birokracijo," je naštevala. To je koristno predvsem za mala in srednja podjetja, je poudarila komisarka: "80 odstotkov od 70.000 podjetij, ki izvažajo v Kanado, je malih in srednjih podjetij."

Zadovoljstvo z izidom glasovanja je izrazil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Ta napredni sporazum je priložnost, da skupaj oblikujemo globalizacijo in vplivamo na vzpostavljanje pravil globalne trgovine," je poudaril. Kot najboljši primer tega je izpostavil že doseženo pri vzpostavljanju multilateralnih pravil pri naslavljanju investicijskih sporov.

Zdaj so na potezi nacionalni parlamenti

Pred Evropskim parlamentom so se danes na protestih zbrali nasprotniki sporazuma, ki je zdaj stopil v začasno uporabo. Pred poslopjem parlamenta se je zbralo okoli 700 ljudi, ki so izrazili nasprotovanje sporazumu. Nekateri so tudi zaprli dostop do parlamenta, preden so jih odstranili policisti.

Postopek se zdaj seli v nacionalne parlamente, ki lahko še preprečijo dokončno potrditev sporazuma.

Evropski poslanec Šoltes in poslanci Združene levice so danes podali skupno izjavo, v kateri pozivajo državni zbor k zavrnitvi sporazuma.

"Državni zbor RS pozivamo, da v postopku ratifikacije pokaže več posluha za državljane, kar danes žal ni zmogel Evropski parlament," so v skupni izjavi zapisali Igor Šoltes in poslanci Združene levice. | Foto: Reuters "Državni zbor RS pozivamo, da v postopku ratifikacije pokaže več posluha za državljane, kar danes žal ni zmogel Evropski parlament," so v skupni izjavi zapisali Igor Šoltes in poslanci Združene levice. Foto: Reuters

"Evropski parlament je danes povsem ignoriral pomisleke, ki jih množično izražajo Evropejci. Gre za izraz upora zoper pogoltno trgovinsko politiko, ki sledi zgolj interesom kapitala, pri tem pa se nevarno igra s temeljnimi pravicami ljudi in ogroža prehranske standarde, varstvo okolja, socialne in delavske pravice ter javne dobrine. Zato danes izražamo vso podporo protestnikom, ki v zadnjih dnevih, tednih in mesecih v množičnih protestih, danes tudi pred Evropskim parlamentom, pogumno branijo evropske vrednote.

Zdaj so na potezi nacionalni parlamenti, tudi slovenski, ki očitno ostajajo zadnje upanje za ohranitev evropskih standardov in evropske demokracije. Državni zbor RS pozivamo, da v postopku ratifikacije pokaže več posluha za državljane, kar danes žal ni zmogel Evropski parlament. S tem bi se slovenski parlament postavil na stran javnega interesa in slovenskih državljanov, Evropi in svetu pa bi poslali močno sporočilo, da ne pristajamo na takšno trgovanje z usodami in prihodnostjo ljudi," so zapisali.

Kaj sploh je Ceta?

Ceta je trgovinski sporazum med Kanado in EU, ki bo po vzoru sporazuma med EU in Južno Korejo povečal rast trgovanja in neposrednih finančnih investicij med podpisnikoma.

S 1,8 odstotka zunanjega izvoza je bila Kanada leta 2015 dvanajsti najpomembnejši trgovinski partner EU. Obratno je EU z 9,5 odstotka kanadskega izvoza njen drugi največji trgovinski partner, zaostaja samo za ZDA.

Obseg trgovanja med Kanado in EU je predlani dosegel 63,5 milijarde evrov.

Območji želita po zgledu uspešnega trgovinskega sporazuma med EU in Južno Korejo to sodelovanje s sporazumom Ceta še poglobiti.

 

Ne spreglejte