Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2016,
15.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

brexit Theresa May David Cameron Velika Britanija

Torek, 12. 7. 2016, 15.47

6 let, 6 mesecev

Kaj se Veliki Britaniji obeta pod vladavino Therese May

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Theresa May, zahtevna, dosledna in delavna političarka, ki je za omejitev priseljevanja, pravi, da bo kot nova britanska premierka iz brexita naredila zgodbo o uspehu. Čeprav je bila ob nedavnem referendumu njegova nasprotnica.

V sredo popoldne bo britanskega premierja Davida Camerona na Downing Streetu 10 zamenjala zdajšnja notranja ministrica Theresa May, ki je v ponedeljek že prevzela vodenje stranke konservativcev.

Čeprav je v kampanji podpirala obstanek Velike Britanije v EU, je dejala, da bo državo popeljala iz Unije in iz brexita naredila zgodbo o uspehu. Osebno sicer verjame, da je prihodnost Britanije v Bruslju in ne v Westminstru, a bo evropske voditelje prepričevala o nasprotnem. Zagotovila pa je, da 50. člena lizbonske pogodbe, ki govori o izstopanju, ne bo aktivirala, dokler Britanija ne bi imela jasne strategije in ciljev glede izstopa.


Kdo bo nova premierka Velike Britanije

Kaj imata skupnega Theresa May in Alenka Bratušek


"Železna lady v pripravljenosti"

Mayeva, ki spada v liberalnejši del stranke, je v politiki že več kot 30 let, zasedala je vodilne položaje v stranki in vladi v senci, volivci pa jo danes poznajo predvsem po jasnih stališčih na položaju notranje ministrice. To funkcijo je opravljala zadnjih šest let, ves čas pa je bila tiha kandidatka za predsednico vlade.

Sodelavci jo opisujejo kot zelo zahtevno do sebe in njenih podrejenih, dosledno in zvesto. | Foto: Reuters Sodelavci jo opisujejo kot zelo zahtevno do sebe in njenih podrejenih, dosledno in zvesto. Foto: Reuters

Kaj se obeta v Veliki Britaniji?

Priseljevanje

Mayeva je bila kot notranja ministrica predana cilju, da zmanjša priseljevanje. Neto letna migracija znaša 300 tisoč priseljencev, Mayeva pa si je prizadevala število zmanjšati na sto tisoč. Letos Velika Britanija stalno prebivališče podeljuje le tistim državljanom tretjih držav, ki zaslužijo več kot 35 tisoč funtov (41 tisoč evrov). Ena njenih najkontroverznejših odločitev je bila, da prebivalci, pa čeprav so britanski državljani, ne smejo v državo pripeljati svojega zakonca in otrok, če ne zaslužijo vsaj 18.600 funtov (22.000 evrov) letno in to ne glede na to, koliko zasluži njihov nebritanski zakonec.

Javnost je močno kritizirala tudi vladno akcijo, s katero so s t. i. go home vans priseljence z napisi na tovornjakih pozivali, naj gredo domov, in ponujali pomoč pri vračanju.

Človekove pravice

V kampanji pred odločitvijo o brexitu se je zavzela, da bi ne glede na izid referenduma Velika Britanija morala odstopiti od evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (EKČP). Dejala je, da konvencija preveč omejuje britanske politične odločitve, v praksi pa podpisnicam, kot je recimo Rusija, ne preprečuje, da ne bi kršila človekovih pravic. Kljub temu je zagotovila, da se kot premierka ne bo dotikala tega vprašanja.

Kam bo britanske konservativce popeljala Theresa May? | Foto: Reuters Kam bo britanske konservativce popeljala Theresa May? Foto: Reuters

Veliko podporo si je pridobila, ko je radikalnega islamskega verskega voditelja Abuja Katado izročila Jordaniji, preprečila pa je izročitev več britanskih državljanov.

Pravice istospolnih

Mayeva se je iz nasprotnice istospolnih porok v času ministrovanja v vladi Davida Camerona prelevila v njihovo podpornico, je pa glasovala proti posvojitvam za istospolne pare. Njeno stališče do EKČP je razburilo del javnosti, saj bi s tem istospolni izgubili nekatere pravice, ki jih zagotavlja konvencija. Je pa prejšnji teden zagotovila, da si bo "vedno prizadevala za pravice oseb LGBT".

Pravice delavcev

Pod njeno vladavino bo konservativna stranka v službi delavcev, je zagotovila. Delavcem bi dala več besede pri odločanju v podjetjih, postali bi tudi člani upravnih svetih. Je pa nasprotnica minimalne plače, saj je z njo preveč obremenjuje gospodarstvo, pravi Mayeva. Poznavalci napovedujejo njen boj proti t. i. crony (pajdaškemu) kapitalizmu.

Zunanja politika

Mayeva je glasovala za posredovanje v Iraku in Siriji.

Mayeva, druga premierka v zgodovini Velike Britanije, evropskim voditeljem napoveduje trda pogajanja o izstopu. | Foto: Reuters Mayeva, druga premierka v zgodovini Velike Britanije, evropskim voditeljem napoveduje trda pogajanja o izstopu. Foto: Reuters

Zahtevna in nepredvidljiva

Sodelavci jo opisujejo kot delavno, natančno in zahtevno, v neformalnem okolju pa zelo prijetno osebo. Čeprav ji vodstveni položaji ustrezajo, ni nastopaška. Odlična je v mikromenedžmentu – zna  deliti delo in nadzirati, je zelo zvesta, kar neizprosno zahteva tudi od drugih. Pri doseganju zadanih ciljev se ne ozira na mnenje okolice, je pa odprta za dobre argumente. Tudi v dneh, ko prevzema najodgovornejšo funkcijo v državi, ostaja zbrana, mirna in dobre volje, kot bi bila na to situacijo že pripravljena, pravijo ljudje, ki so ji blizu.

Pri opravljanju javnih funkcij ne dopušča neprimernosti, nemarnosti in zasledovanja lastnih interesov, ki vodijo v nepravičnost. Njen strankarski kolega Kenneth Clarke jo je označil za izjemno zahtevno žensko ("bloody difficult woman"), sama pa je dejala, da Velika Britanija trenutno potrebuje prav nekoga takega. S tem je predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudu Junckerju napovedala trda pogajanja o izstopu.

Protestni izstopi iz stranke

Zaradi imenovanja Mayeve evroskeptični konservativci že izstopajo iz stranke. Nekateri na družbenih omrežjih napovedujejo prestop v evroskeptično stranko Ukip, v medijih pa so se že pojavili očitki, da bo Mayeva poskrbela za največji priliv članstva v Ukip.

Ne spreglejte