Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2014,
8.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2014, 8.39

8 let

Junckerjeva komisija bo zavihala rokave (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvega novembra petletni mandat uradno začenja nova Evropska komisija pod vodstvom Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja. Komisarka iz Slovenije v ekipi je Violeta Bulc, ki bo vodila področje prometa.

"Čas je, da zavihamo rokave in poprimemo za delo. Evropa se mora s težavami, ki jo pestijo, spopasti takoj," je ob začetku mandata zapisal Juncker. Dodal je, da bo s svojo ekipo storil vse, da Evropi zagotovi nov začetek, kot so obljubili. "Obkrožen z močno in izkušeno ekipo že nestrpno čakam, da v naslednjih petih letih Evropo povedem novim zmagam naproti," je še poudaril.

Evropski parlament je 59-letnega Junckerja na položaj potrdil julija. Sledilo je oblikovanje komisarske ekipe, na seznamu katere je bila iz Slovenije prvotno Alenka Bratušek. Nekdanja slovenska premierka, ki ji je Juncker namenil podpredsedniško mesto in energetski resor, po neuspešnem zaslišanju pred pristojnima odboroma kot edina od kandidatov ni prejela potrditve in je od kandidature odstopila. Nasledila jo je Violeta Bulc, ki ji je Juncker zaupal prometni resor. Parlament je zeleno luč celotni ekipi dal 22. oktobra.

Juncker bo na položaju predsednika Evropske komisije nasledil Portugalca Joseja Manuela Barrosa. Njegova dva mandata sta zaznamovali širitev evroobmočja in kriza v evroobmočju, ki so jo spremljali varčevalni ukrepi.

"Zadnja priložnost" za EU Nekdanji luksemburški premier in nekdanji šef evroobmočja Juncker je ob potrditvi svoje ekipe v Evropskem parlamentu poudaril, da je njegova ekipa "zadnja priložnost" za EU. Obljubil je komisijo, ki bo delovala usklajeno, reševala strateška vprašanja in spoštovala načelo subsidiarnosti. Napoveduje 300 milijard vreden investicijski program in fleksibilno uresničevanje pravil pakta za stabilnost in rast. Obenem obljublja tudi večji poudarek na socialnih vprašanjih.

Novost nove komisije je tudi večja vloga podpredsednikov, ki bodo igrali neke vrste usklajevalno vlogo med z njihovim področjem vsebinsko povezanimi resorji.

Ene prvih nalog nove komisije bodo gospodarske napovedi za jesen 2014 oziroma ocena tega, katere članice EU bodo dosegle napovedano gospodarsko rast ter cilje za zmanjšanje proračunskih primanjkljajev.

Ne spreglejte