Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2019,
10.26

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

9

Natisni članek

Angela Merkel Jean-Claude Juncker Nemčija Evropska unija

Sobota, 20. 4. 2019, 10.26

5 let

Juncker: Merklova je primerna za prevzem položaja na ravni EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

9

Angela Merkel in Jean-Claude Juncker | Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. | Foto Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izjavil, da bi lahko nemška kanclerka Angela Merkel po koncu svojega kanclerskega položaja prevzela katerega od položajev na evropski ravni. "Ne morem si predstavljati, da bi Angela Merkel utonila v pozabo. Ni samo oseba, vredna spoštovanja, ampak tudi prikupna celostna umetnina," je poudaril Juncker.

V zvezi z morebitnim položajem Angele Merkel na ravni EU je dodal, da bi bila nemška kanclerka zanj visoko kvalificirana. V Nemčiji se sicer mandat sedanje vlade konča šele leta 2021. Glede morebitnega odhoda Merklove v Bruselj se v javnosti sicer vedno znova pojavljajo različna ugibanja. Nemška kanclerka sama je že dala vedeti, da si ne želi več nobenih političnih položajev.

Theresa May
Novice Veliki Britaniji odobrili odlog, Šarec jezi podpornike brexita

Juncker spet zavrnil namigovanja o svojem slabem zdravstvenem stanju

Po evropskih volitvah konec maja bo Jean-Clauda Junckerja na čelu Evropske komisije zamenjal nov predsednik. Juncker meni, da bi moralo to mesto pripadati največji politični skupini v Evropskem parlamentu oziroma da bi ta vsaj predlagala kandidata za predsednika Evropske komisije. "Sem velik zagovornik modela vodilnih kandidatov," je dejal Luksemburžan iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), ki se ne bo potegoval za nov mandat. Junckerjev mandat se bo končal 31. oktobra.

Na vprašanje, kaj si želi, da bi o njem pisalo v zgodovinskih knjigah, je Juncker v pogovoru za nemške medije odgovoril: "Pošteno si je prizadeval. Lepo bi bilo, če bi dodali tudi, da je nekatere stvari spravil v red." V pogovoru je Juncker med drugim spet zavrnil namigovanja o svojem slabem zdravstvenem stanju.

Herlind Kasner
Novice V 90. letu starosti umrla mati nemške kanclerke Merklove
Ne spreglejte