Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2021,
17.10

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

3

Natisni članek

COVID-19 cepivo Koronavirus Palau

Torek, 5. 1. 2021, 17.10

3 leta, 4 mesece

Je to država, ki bo prva na svetu premagala covid-19?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

3

Palau | Palau bi po zaslugi cepljenja lahko postal ena od prvih držav na svetu, ki bodo premagale epidemijo covid-19. | Foto Getty Images

Palau bi po zaslugi cepljenja lahko postal ena od prvih držav na svetu, ki bodo premagale epidemijo covid-19.

Foto: Getty Images

Otoška državica Palau v Tihem oceanu že zdaj velja za tako imenovano območje brez novega koronavirusa, v bližnji prihodnosti pa bi arhipelag s približno 18 tisoč prebivalci po zaslugi cepljenja lahko postal ena od prvih držav na svetu, ki bo premagala epidemijo covid-19. Na otočju so v soboto namreč prejeli prve pošiljke cepiva proti novemu koronavirusu ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna, cepljenje prebivalstva pa začeli takoj v nedeljo.

Prva pošiljka je po poročanju CNN vključevala 2.800 odmerkov Moderninega cepiva proti novemu koronavirusu. Drugi odmerek bodo ljudje prejeli čez 28 dni, med tistimi, ki so na prednostnem seznamu za cepljenje, pa so zdravstveni delavci, državni uradniki in ranljive skupine prebivalstva. Če bo cepljenje potekalo po načrtih, bi bil prav Palau lahko v bližnji prihodnosti v skupini držav, ki bodo med prvimi premagale epidemijo covid-19.

Infekcijska klinika
Novice Včeraj potrdili krepko čez dva tisoč okužb #video

Brez enega samega primera okužbe in smrti zaradi covid-19

Bolezni covid-19 so se na pacifiškem arhipelagu za zdaj odlično zoperstavili, saj po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) niso potrdili niti enega samega primera okužbe ali smrti, povezane s koronavirusno boleznijo 19. V državi so namreč že januarja lani, ko se je virus začel hitro širiti po Aziji in Oceaniji, zaostrili mejne kontrole. Marca so nato popolnoma zaprli svoje meje, aprila pa začeli testiranje na novi koronavirus.

Na otočju Palau po zadnjih podatkih niso potrdili nobenega primera okužbe ali smrti, povezane s covid-19, se je pa država zaradi pandemije covid-19 odpovedala turizmu. | Foto: Getty Images Na otočju Palau po zadnjih podatkih niso potrdili nobenega primera okužbe ali smrti, povezane s covid-19, se je pa država zaradi pandemije covid-19 odpovedala turizmu. Foto: Getty Images

In kako so tako hitro prišli do cepiva? Palau je neodvisna država, vendar pa na več področjih, na primer pri obrambi, financiranju in storitvah socialne varnosti, tesno sodeluje z ZDA. Po zaslugi tako imenovanega svobodnega sodelovanja ima država dostop tudi do ameriškega programa cepljenja proti novemu koronavirusu, kar vključuje tudi odmerke cepiva proti novemu koronavirusu.

Katalin Karikó
Novice Genialka, ki bi ji po koncu epidemije moral ploskati ves planet

Za skladiščenje Pfizerjevega cepiva niso imeli ustreznih kapacitet

Ker se Palau s približno 18 tisoč prebivalci razteza na zgolj 459 kvadratnih kilometrih površine, strokovnjaki predvidevajo, da bo med prvimi državami na svetu, ki bodo premagale epidemijo. Na otočju nameravajo proti novemu koronavirusu cepiti okoli 80 odstotkov prebivalstva, kar naj bi zadostovalo za čredno imunost. Sprva so načrtovali, da bodo cepljenje uspešno izpeljali že do konca maja, a se bo to obdobje zaradi počasne distribucije cepiva iz ZDA verjetno podaljšalo.

V nasprotju z drugimi državami se na otočju najprej niso odločili za cepljenje s cepivom Pfizerja in BioNTecha, saj preprosto niso imeli kapacitet za skladiščenje cepiva, ki ga je treba hraniti na temperaturi 70 stopinj Celzija pod ničlo. Konec decembra so vendarle prejeli eno enoto za skladiščenje Pfizerjevega cepiva, v kateri bodo lahko hranili do največ pet tisoč odmerkov cepiva. Skladiščenje Moderninega cepiva za državo ni predstavljalo nobenega izziva, saj se lahko hrani v standardnih hladilnikih.

Ne spreglejte