Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
8. 9. 2016,
14.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Natisni članek

Donald Trump Huma Abedin Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Četrtek, 8. 9. 2016, 14.18

6 let, 7 mesecev

Je skrivnostna Huma Abedin skrito orožje Hillary Clinton ali savdijska agentka?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Huma Abedin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Huma Abedin je že dvajset let zvesta pomočnica Hillary Clinton. K srcu je prirasla tudi Billu Clintonu. Na drugi strani jo podporniki Donalda Trumpa obtožujejo, da je savdijska agentka in prikrita zagovornica islamskega radikalizma.

40-letna Huma Abedin, ki Hillary Clinton že dvajset let spremlja kot nekakšna senca, je prava deklica za vse. Kot piše nemški časnik Die Welt, bi bila nekdanja prva dama in zdajšnja demokratska predsedniška kandidatka brez nje izgubljena. Huma plačuje Hillary račune, ureja ji sestanke, sprejema njene telefonske klice, načrtuje njene dogodke, pregleduje njene govore …

Huma tolaži osramočeno Hillary

Njune poti so se združile leta 1996, ko je Abedinova kot sveža diplomantka prišla na prakso v Belo hišo, in to v vzhodno krilo, kjer so prostori prve dame ZDA. Mlada Huma je Hillary zvesto stala ob strani tudi po izbruhu spolnega škandala leta 1998, ko so razkrili, da je Bill Clinton prvo damo varal s praktikantko Monico Lewinsky.

Tudi po odhodu iz Bele hiše je Huma ostala Hillaryjina zvesta pomočnica. Pomagala ji je pri njeni uspešni kampanji za položaj ameriške senatorke leta 2000. Bila je del njenega osebja tudi v času, ko se je Clintonova leta 2008 neuspešno potegovala za demokratsko predsedniško nominacijo. Leta 2007, pred začetkom kampanje, je revija Vogue Humo Abedin razglasila celo za "skrito orožje Hillary Clinton".

Deklica za vse, prijateljica in tesna zaupnica. Vse to so vloge Hume Abedin v življenju Hillary Clinton. Huma, ki poleg angleščine tekoče govori še arabščino in pakistanski jezik urdo, Hillary svetuje tudi glede Bližnjega vzhoda. | Foto: Reuters Deklica za vse, prijateljica in tesna zaupnica. Vse to so vloge Hume Abedin v življenju Hillary Clinton. Huma, ki poleg angleščine tekoče govori še arabščino in pakistanski jezik urdo, Hillary svetuje tudi glede Bližnjega vzhoda. Foto: Reuters

Bill Clinton si želi, da bi bila Huma njegova hčerka

Ko je Hillary leta 2009 postala ameriška državna sekretarka (tj. ameriška zunanja ministrica), je Huma postala namestnica vodje osebja na ministrstvu. Hkrati je tudi sodelovala v skladu zakoncev Clinton – Clinton Foundation. Ko se je Hillary odločila za ponoven naskok na Belo hišo, je Huma postala namestnica vodje njene kampanje.

Hillary izredno ceni svojo diskretno zvesto pomočnico, k srcu je prirasla tudi njenemu možu Billu. Ta je na Humini poroki leta 2010 dejal: "Če bi imel še eno hčerko, bi bila to Huma." Poln hvale na račun Abedinove je tudi John Podesta, vodja Hillaryjine predsedniške kampanje, ki izpostavlja njeno sproščenost in sposobnost reševanja težav.

Trumpovi podporniki: Huma Abedin je varnostna grožnja za ZDA

Prav nič razumevajoči do Abedinove pa niso podporniki Donalda Trumpa. Ker je Abedinova muslimanka in je od drugega do osemnajstega leta živela v Savdski Arabiji, je Trumpov svetovalec Roger Stone celo dejal, da je Huma Abedin verjetno savdijska agentka, nekdanji državni tožilec Andrew McCarthy pa je prepričan, da je povezana s skrajno Muslimansko bratovščino.

Huma Abedin ve več o Hillary Clinton kot Hillary Clinton sama, je glede Hume Abedin in njenih domnevno spornih povezav s skladom zakoncev Clinton pred kratkim dejal Donald Trump. Njegovi podporniki so še bolj ostri do Hume: očitajo ji, da je savdijska agentka, prikrita zagovornica islamskega terorizma ... Je pa Humo v bran vzel republikanski senator iz Arizone John McCain. | Foto: Reuters Huma Abedin ve več o Hillary Clinton kot Hillary Clinton sama, je glede Hume Abedin in njenih domnevno spornih povezav s skladom zakoncev Clinton pred kratkim dejal Donald Trump. Njegovi podporniki so še bolj ostri do Hume: očitajo ji, da je savdijska agentka, prikrita zagovornica islamskega terorizma ... Je pa Humo v bran vzel republikanski senator iz Arizone John McCain. Foto: Reuters

Oporo za te očitke imajo Trumpovi privrženci v dejstvu, da je bila Abedinova do leta 2008 v uredniškem odboru revije Journal of Muslim Minority Affairs (JMMA). V reviji, ki jo ureja Humina mama Saleha Mahmood Abedin, so bili objavljeni tudi članki, kritični do ameriške zunanje politike, in članki, ki zagovarjajo šeriatsko pravo. 

Sporni očetov inštitut in islamski terorizem

Tako je Humina mama napisala članek, v katerem je zatrdila, da so ZDA zaradi svoje zunanje politike soodgovorne za teroristične napade 11. septembra 2001, revija pa je pred leti objavila tudi članek, ki je namigoval, da so "pomanjkljivo oblečene ženske" same krive za spolne napade.

To revijo izdaja Inštitut za zadeve muslimanskih manjšin (ang. Institute of Muslim Minority Affairs), ki ga je s pomočjo savdijskega denarja ustanovil zdaj že pokojni Humin oče Syed Zainul. Ta inštitut ima v Londonu sedež v pisarni, ki je v lasti Svetovne skupščine muslimanske mladine (ang. World Assembly of Muslim Youth, s kratico WAMY). Ta savdska organizacija pa je bila v poročilu ameriškega kongresa označena kot organizacija, ki finančno podpira islamski terorizem.

Huma Abedin je bila v času ministrovanja Clintonove tudi na plačilnem seznamu sklada zakoncev Clinton. Ta sklad, ki med drugim daje denar za razvoj kmetijstva v Afriki in gospodarski razvoj Južne Amerike, je pod vse večjim drobnogledom. Kritiki skladu očitajo, da je vir korupcije. Nekaj domnevno spornih zadev je v svoji leta 2015 izdani knjigi Clinton Cash (sl. Denar Clintonovih) zbral ameriški novinar in politični svetovalec Peter Schweizer. | Foto: Reuters Huma Abedin je bila v času ministrovanja Clintonove tudi na plačilnem seznamu sklada zakoncev Clinton. Ta sklad, ki med drugim daje denar za razvoj kmetijstva v Afriki in gospodarski razvoj Južne Amerike, je pod vse večjim drobnogledom. Kritiki skladu očitajo, da je vir korupcije. Nekaj domnevno spornih zadev je v svoji leta 2015 izdani knjigi Clinton Cash (sl. Denar Clintonovih) zbral ameriški novinar in politični svetovalec Peter Schweizer. Foto: Reuters

Dobrodelni sklad zakoncev Clinton ali vir korupcije?

Druga šibke točka Hume Abedine, ki je hkrati tudi šibka točka Hillary Clinton, pa je zgoraj omenjeni sklad zakoncev Clinton. Ta sklad sta zakonca Clinton ustanovila leta 1997. Prvotni cilj sklada je bil zbrati denar za gradnjo predsedniške knjižnice Billa Clintona, v nekaj letih pa se je razvil v ogromno institucijo, ki obrača na stotine milijone dolarjev. 

Po podatkih, ki jih navaja spletna stran BBC, je sklad do zdaj zbral dve milijardi ameriških dolarjev (1,77 milijarde evrov), zaposluje dva tisoč sodelavcev in ima letni proračun 223 milijonov dolarjev (197 milijonov evrov). Toda v javnost curlja vse več podatkov, da je sklad posloval po načelu "Pay for Play" (sl. Plačaj, če hočeš sodelovati). 

Humo Abedin novembra čaka vzpon na vrh ali propad

Po podatkih tiskovne agencije AP je od 175 posameznikov, ki so v času Hillaryjinega ministrovanja v letih 2009-2013 dobili termine za obisk pri njej, najmanj 85 doniralo denar skladu. Konservativna organizacija Judicial Watch, ki je objavila tudi 725 e-pisem Abedinove, trdi, da je bila prav Abedinova povezava med skladom Clintonovih in Hillary Clinton. Zaprtje spornega sklada zdaj zahtevajo tudi številni vplivni demokrati.

Če bo Hillary Clinton novembra letos premagala Trumpa, bo v Belo hišo zagotovo vstopila tudi njena zvesta zaupnica Huma. Ta bo verjetno postala vodja njenega osebja in s tem tudi ena najmočnejših političnih osebnosti na svetu. Če bo najbogatejši slovenski zet porazil Hillary, pa bo s tem konec vzpona Hume Abedin.

Zasebno življenje Hume Abedin

Anthony Weiner in Huma Abedin leta 2013.  | Foto: Reuters Anthony Weiner in Huma Abedin leta 2013. Foto: Reuters To je (bil) prav nenavaden par. Leta 2009 sta se spoznala verna muslimanka Huma Abedin in takrat obetavni demokratski politik judovskega rodu Anthony Weiner. Vzklila je ljubezen in leta 2010 sta se poročila. Leta 2011 se jima je rodil sin Jordan Zain Weiner. Tega leta je bilo tudi konec Weinerjeve političnega vzpona, saj je izbruhnil odmeven medijski spolni škandal, ko se je razkrilo, da je Weiner po Twitterju sledilki poslal fotografijo svojega mednožja.

Osramočeni Weiner je odstopil kot član kongresa. Leta 2013 se je znova vrnil v politiko, saj je želel postati newyorški župan. Toda spet so prišli v javnost novi primeri Weinerjevega pošiljanja erotičnih fotografij, tokrat je pod psevdonimom Carlos Danger pošiljal žgečkljive fotografije 22-letnemu dekletu. Weiner je na volitvah pogorel, toda Huma mu je še vedno stala ob strani. Letos je znova izbruhnil podoben spolni škandal. Tokrat je bilo Humi dovolj in pred dnevi je javno povedala, da se bo ločila. 

Ne spreglejte