Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2016,
17.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

9

Natisni članek

ameriške volitve Donald Trump Melania Trump

Četrtek, 4. 8. 2016, 17.03

6 let, 6 mesecev

Je Melania Trump lagala o svojih vizah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

9

Melania Trump, Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ta teden objavljene gole fotografije Melanie Trump so sprožile vprašanja o njenem imigrantskem statusu v prvih letih življenja v ZDA. Ob tem strokovnjaki opozarjajo, da je kakršnokoli laganje imigracijskim oblastem v prejšnjih letih lahko zanjo še danes velik pravni problem.

Po tem, ko se je Melania, soproga republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ujela v laži glede svoje slovenske diplome, so pri ameriškem Politicu pod drobnogled vzeli njen prihod v ZDA.

Trump in Melania trdita, da je v ZDA prišla zakonito, vendar pa njene izjave iz preteklosti kažejo nedoslednosti, poroča Politico. Gre za ameriški spletni medij s sedežem v Washingtonu, ki poroča o politiki.

Melania Trump: Navedbe so enostavno neresnične

"Naj pojasnim: vedno sem v celoti spoštovala migracijsko zakonodajo te države. Pika," je Melania zapisala na Twitterju. Poročila, ki trdijo drugače, je označila za "netočna" in "enostavno neresnična".

Vprašanja so se pojavila, potem ko je časopis New York Post ta teden objavil njene stare gole fotografije še iz časov, preden je spoznala Donalda.

Trumpova je v preteklosti trdila, da je najprej v državo vstopila s kratkoročnim vizumom, ki pa ji ne bi dovoljeval dela kot modelu.

Kdaj je prišla v Ameriko?

Trump je nekoč dejal, da je Melania v New York prišla leta 1996, golo fotografiranje pa jo v ZDA postavlja že leta 1995, prav tako kot biografija, ki sta jo februarja objavila novinar Bojan Požar in publicist Igor Omerza.

V Trumpovi kampanji na vprašanja Politica o natančni časovnici in okoliščinah priseljevanja Melanie niso odgovarjali, tiskovna predstavnica Hope Hicks pa je poudarila, da je Melania "spoštovala vse zakone in je zdaj ponosna državljanka ZDA".

Če je imela vizo H-1B, se ji ne bi bilo treba vračati v Slovenijo

Trumpova je januarja za Harper's Bazaar pripovedovala, kako se je vsakih nekaj mesecev vračala domov, da bi obnovila svoj vizum. "Nikoli mi ni padlo na pamet, da bi ostala tukaj brez papirjev. Gre za vprašanje, kakšna oseba si," je dejala.

"Slediš pravilom. Spoštuješ zakon. Vsakih nekaj mesecev moraš leteti nazaj v Evropo in dobiti žig v svojem vizumu. Po nekaj vizumih sem se prijavila za zeleno karto in jo leta 2001 tudi dobila." Enako zgodbo je Melania ponovila v februarskem intervjuju za oddajo Morning Joe na mreži MSNBC.

Do zdaj je sicer veljalo, da je Melania v ZDA prišla z delovnim vizumom H-1B. To naj bi maja potrdila tudi Mickeyju Rapkinu, ki je z njo opravil intervju za revijo DuJour.

A strokovnjaki opozarjajo, da se ti podatki ne ujemajo. Vizum H-1B je veljaven do tri leta in ga je mogoče podaljšati do šestih let, včasih celo dlje. Takšen vizum ne bi zahteval obnavljanja v Evropi.

melania trump, volitve, ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kakšno vizo je imela?

Opis Trumpove prej nakazuje, da je bila v ZDA na podlagi vizuma za začasne poslovne obiske (B-1) ali turističnega vizuma (B-2). Na ta način bi lahko ostala največ šest mesecev, vendar pa ta vizum ne dovoljuje zaposlovanja. Če bi nekdo v ZDA vstopil z enim od teh vizumov in z namenom delati, bi to lahko pomenilo prevaro, je za Politico opozoril pravnik Andrew Greenfield. Gre namreč za namerno nespoštovanje določil vizuma.

Prevara pri pridobivanju vizuma bi lahko pod vprašaj postavila prošnjo Melanie za zeleno karto in poznejšo dodelitev državljanstva, opozarjajo pravniki. S tem bi lahko bil sporen njen pravni status, celo danes, čeprav je poročena z ameriškim državljanom.

Neprijetnosti bi lahko napravile večjo politično škodo, saj je Trump prav boj proti nezakonitim migracijam postavil v ospredje svoje politične kampanje.

New York Times predstavlja "Ljubljano Melanie Trump"

Časnik New York Times je medtem na spletnih straneh, na katerih predstavlja namige za potovanja, danes objavil prispevek o "Ljubljani Melanie Trump, takrat in sedaj". Avtorja prispevka Jasona Horowitza je po ljubljanskih ulicah popeljal kar Melaniin nekdanji fant Peter Butoln.

Daljši prispevek Ljubljano med drugim opisuje kot "šarmantno srednjeveško mesto s strehami iz terakote in baročnimi vodnjaki". Ob tem seveda omenja, da je Melanija Knavs skoraj 30 let nazaj tukaj obiskovala srednjo šolo.

Ne spreglejte