Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 4. 2023,
17.33

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

22

Natisni članek

ZDA Slovenija Rusija vohunjenje

Nedelja, 2. 4. 2023, 17.33

1 leto, 1 mesec

Je aretacija ameriškega novinarja zgolj taktična poteza Rusov za izmenjavo vohunov v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

22

Dom, hiša v Črnučah, kjer naj bi prebivali ruski vohuni. | Hiša v Črnučah, kjer sta ruska vohuna bivala z dvema mladoletnima otrokoma.  | Foto Bojan Puhek

Hiša v Črnučah, kjer sta ruska vohuna bivala z dvema mladoletnima otrokoma.

Foto: Bojan Puhek

Aretacija novinarja ameriškega časopisa Wall Street Journal Evana Gershkovicha v Rusiji, ki je uradno osumljen vohunjenja za vlado v Washingtonu, naj bi bila zgolj taktična poteza Rusov, na podlagi katere bi lahko aretiranega novinarja izmenjali z ruskima vohunoma, prijetima v Sloveniji, poroča Guardian.

Gershkovicha so aretirali 30. marca v Jekaterinburgu v osrednjem delu države in zoper njega uvedli kazenski postopek. Kmalu za tem je ruska obveščevalna služba (FSB) sporočila, da so ga aretirali "zaradi tajne naloge, nezdružljive z novinarskim delom". 

Po poročanju neodvisnega ruskega portala Meduza so ameriškega novinarja premestili v razvpiti moskovski zapor Lefortovo. Podrobnosti obtožbe in dokazov so zamolčali, novinarju pa je preiskovalni sodnik odredil pripor do 29. maja. Njegovemu odvetniku Danilu Bermanu po poročanju Deutsche Welle na prvo obravnavo niso dovolili.

Art Gallery 5'14
Novice To je hiša v Črnučah, kjer sta živela ruska vohuna #foto #video

Zbiral naj bi informacije o ruskem orožju 

Po skopih informacijah ruskih režimskih medijev naj bi Gershkovich zbiral informacije o "ruski vojaški proizvodnji", v Jekaterinburgu pa naj bi bilo več vojaških tovarn. Moskovski Komersant poroča, da je novinar bival tudi v Spodnjem Tagilu, kjer je prav tako ena od pomembnih ruskih vojaških tovarn Uralvagonzavod.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da k poročilu FSB nima kaj dodati in da je bil, kolikor ve, "novinar aretiran z dokazi o kaznivem dejanju".

Ruski neodvisni raziskovalni novinar Andrej Zaharov pa po navedbah uredništva ruskega BBC meni, da je aretacija Gershkovicha povezana z nedavno aretacijo dveh ruskih vohunov v Sloveniji in da je le "sredstvo" za menjavo.

Zakulisna pogajanja o zamenjavi 

Da se Moskva in zahodne države neformalno pogajajo o izmenjavi dveh v Sloveniji prijetih domnevnih ruskih vohunov za tujce v ruskih zaporih, je Guardian poročal že pred dobrim tednom. 

Lesnina Ljubljana
Novice Sredi Ljubljane prijeli ruska vohuna. To je sledilo.

Spomnimo, kriminalisti so tuja državljana, osumljena vohunjenja, v Sloveniji priprli v začetku decembra. Moški in ženska sta bila v partnerski zvezi, imata dva otroka, ki obiskujeta ljubljansko osnovno šolo, in argentinsko državljanstvo. Predstavljala sta se z imenoma Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch. Viri so za Guardian potrdili tudi, da naj bi omenjena delovala kot agenta ruske zunanje obveščevalne službe (SVR). 

Par naj bi večinoma deloval zunaj meja Slovenije, Ljubljana pa naj bi jima služila kot varno zatočišče zaradi šibkejšega obveščevalnega okolja, še pojasnjuje Guardian. V priporu sta osumljenca povedala le malo, ja navajala STA. "Vse skupaj sta sprejela stoično. Očitno sta profesionalca. Vendar ne govorita," je dejal eden od virov in dodal, da pogajanja o zamenjavi potekajo na visoki ravni.

"Zdaj bomo videli, kako pomembni so ti ljudje za Rusijo. To je zdaj velika igra; jasno je, da je Slovenija tu le posrednik," je za Guardian pojasnil vir.

Glede na to, da imajo Rusi za takšno menjavo že pripravljenega nekdanjega ameriškega marinca, obtoženega vohunjenja, Paula Whelana, jim je za "dvojno menjavo" manjkal še eden, še poroča Guardian.

Blinken Lavrova pozval k takojšnji izpustitvi ameriškega novinarja

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v telefonskem pogovoru svojega ruskega kolega Sergeja Lavrova pozval k takojšnji izpustitvi Gershkovicha, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Vedant Patel, je Blinken izrazil veliko zaskrbljenost ZDA zaradi nesprejemljivega prijetja novinarja časnika Wall Street Journal. Blinken je pozval k takojšnji izpustitvi Gershkovicha in zahteval tudi izpustitev ameriškega državljana Paula Whelana.

Lavrov je Blinknu dejal, da je nesprejemljivo, da Washington politizira primer novinarja. Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva je ruski zunanji minister ameriškemu kolegu po telefonu dejal še, da bo o novinarjevi usodi odločilo sodišče. Ponovil je še trditev Moskve, da so Gershkovicha ujeli pri delu.

Dom, hiša v Črnučah, kjer naj bi prebivali ruski vohuni.
Novice Razkrivamo način delovanja ruskih vohunov iz Ljubljane #video
MZZ Ministrstvo za zunanje zadeve Mladika
Novice Obtožnica zoper ruska vohuna pravnomočna, na zagovoru ruski veleposlanik

 

 

Ne spreglejte