Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2023,
10.18

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

reševanje dež padavine Hrvaška

Torek, 16. 5. 2023, 10.18

11 mesecev, 3 tedne

Izredne vremenske razmere tudi v sosednjih državah, Hrvaška pričakuje vodni val iz Slovenije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Po ponedeljkovih poplavah na severu Dalmacije na Hrvaškem pričakujejo, da bodo reke zaradi obilnih padavin prestopile bregove tudi v nekaterih drugih delih države. Izredne razmere so razglasili v Hrvatski Kostajnici ob meji z Bosno in Hercegovino, kjer narašča reka Una, na območju Karlovca pa narašča gladina Kolpe. Reka Una v zahodnem delu BiH poplavlja že od ponedeljka, narašča tudi vodotok reke Sane. V Italiji v deželah Emilija-Romanja in Marke ter druge dele italijanske jadranske obale je danes zajelo močno neurje. Zaradi nenadnih poplav so evakuirali več kot 900 ljudi.

Na Hrvaškem s strahom pričakujejo prihod velikega vodnega vala iz Slovenije, ki naj bi vrhunec desegel jutri.

Potem ko je v samo 24 urah padlo 250 litrov na kvadratni meter, je vodostaj reke Zrmanje v Obrovcu včeraj zjutraj dosegel zgodovinska 302 centimetra, kar je celo 39 centimetrov nad najvišjim vodostajem Zrmanje, izmerjenim v tem mestu. Voda se je razlila po ulicah in si utrla pot v zgodovinsko jedro.

Težke razmere so tudi v Gračcu, a se stanje izboljšuje.

Danes je najbolj kritično v Hrvaški Kostajnici, kjer so razglasili izredne razmere, Una pa narašča iz ure v uro.

Italija - težave v prometu

Zaradi nenadnih poplav so v Italiji evakuirali več kot 900 ljudi. Neurje je ohromilo promet, zlasti železniški, v mestu Riccione pa je poplavilo bolnišnico, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Prebivalce nekaterih pokrajin v Emiliji-Romanji so oblasti pozvale, naj se izogibajo nepotrebnim potovanjem in po možnosti delajo od doma. Železniški operater RFI pa je sporočil, da je med mesti Forli, Rimini in Ravenna začasno prekinjen železniški promet.

Ravenna in Cervia sta zaradi visokih valov preventivno prepovedali dostop do plaž.

V mestu Cesena so bile danes zaprte šole, v Trstu pa so poročali o sunkih vetra s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Padavine v BiH napovedane za skoraj ves maj

Reka Una, ki zaradi obilnih padavin ogroža območje Hrvatske Kostajnice na vzhodu Hrvaške, že od ponedeljka povzroča poplave v zahodnem delu Bosne in Hercegovine, poročajo tamkajšnji mediji. Največ dežja v BiH pričakujejo danes in v sredo, meteorologi pa napovedujejo padavine skoraj do konca meseca.

Una je v Kulen Vakufu ob meji s Hrvaško vdrla v okoli dvajset objektov, ovirala pa je tudi cestni promet, danes poroča sarajevski portal Klix.ba.

Po podatkih civilne zaščite unsko-sanskega kantona je na območju padlo okoli 50 litrov padavin na kvadratni meter, kar je povzročilo dvig vodostaja vseh rek nad kritične vrednosti, prenapolnjenost odtočnih kanalov za meteorno vodo in hudournike, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Razglasili stanje naravne nesreče

Vodostaj reke Sane hitro narašča, zaradi česar pričakujejo, da bo kmalu prestopila bregove. Gasilci in reševalci so bili zaradi velike količine vode v več primerih nemočni. V Kulen Vakufu in Sanskem mostu so oblasti že v ponedeljek razglasile stanje naravne nesreče.

Več naselij je ogroženih tudi na območju Bihaća, kjer naj bi bilo poplavljenih petdeset stanovanjskih in pomožnih objektov. Reševalne ekipe tamkajšnje civilne zaščite so v mestu izvedle več evakuacij. Gladina Une je pri naselju Kralje blizu Bihaća dosegla kar 609 centimetrov, kar je 11 centimetrov nižje od rekorda. Doslej naj bi na območju postavili že okoli 4000 vreč s peskom, še poroča Klix.

Deli Hrvaške so pod vodo

V Zadrski županiji je na območjih mest Obrovac in Gračac, ki so ju v ponedeljek prizadele poplave, vso noč deževalo. Razmere so danes pod nadzorom. Gladina reke Zrmanja, ki je med drugim poplavila staro mestno jedro Obrovca, je začela upadati, je za hrvaški časnik Večernji list danes dejal poveljnik gasilske enote Zadrske županije Matej Rudić. Dodal je, da so iz mestnega jedra že začeli izčrpavati vodo.

"Noč v Obrovcu je kljub zaskrbljenosti zaradi slabe vremenske napovedi minila brez večjih težav. Vse nujne službe nadaljujejo prizadevanja za preprečevanje škode in skrbi za varnost državljanov ob morebitnem poslabšanju razmer. Poškodovanih za zdaj ni," je danes zjutraj ob obisku v Obrovcu na družbenem omrežju Twitter sporočil hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Božinović bo danes obiskal tudi Gračac, minister hrvaških veteranov Tomo Medved in obrambni minister Mario Banožić pa si bosta medtem ogledala ogrožena območja v Hrvatski Kostajnici in Petrinji.

Nasipe utrjuje vojska

V Hrvatski Kostajnici na vzhodu države ob pomoči pripadnikov hrvaške vojske že od ponedeljka utrjujejo nasipe ob Uni. Na poplave se pripravljajo tudi v Karlovcu, kjer narašča Kolpa.

V podjetju Hrvatske vode so presodili, da bodo nekatera mesta zaradi naraščanja Save, Kolpe in Une v prihodnjih dneh na udaru velikih vodnih valov. Visok vodostaj Kolpe pričakujejo na območju Karlovca, Petrinje in Siska, visok vodostaj Une pa v Hrvatski Kostajnici. Opozorili so, da bi iz smeri Slovenije v sredo lahko prispel tudi velik val reke Save.

Državni hidrometeorološki zavod je zaradi silovitega vetra za danes izdal rdeče opozorilo za območje Velebita. Za druge dele države zaradi obilnih padavin, ponekod pa zaradi močnega vetra velja oranžni alarm.

Zaradi obilnih padavin in poplavljenih cest je na območju Zadrske županije za ves promet danes zaprtih več cest, so sporočili iz Hrvatskega autokluba. Zaradi orkanskega vetra je za vse skupine vozil zaprt tudi most na Krk.

Obrovac
Novice Hrvaški mesti pod vodo: "Bežali smo v pižamah. Ne moremo ven." #video
Andrej Plenković
Novice Plenković prejel grožnjo z umorom. Pred vlado oboroženi policisti.
Murter, HTZ
Trendi 10 razlogov, zakaj bi ta čarobna turistična destinacija morala biti na vašem seznamu želja
Ina, Hrvaška
Novice Goriva na Hrvaškem opazno cenejša kot v Sloveniji
Ne spreglejte