Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2017,
6.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

ZDA Severna Koreja

Četrtek, 6. 7. 2017, 6.57

6 let, 7 mesecev

Izredna seja Varnostnega sveta ZN o Severni Koreji brez odločitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Nikki Haley | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je v sredo na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN napovedala pripravo predloga o dodatnih sankcijah proti Severni Koreji, ki je v torek izvedla prvi preizkus medcelinske rakete. Rusija in Kitajska nad novimi sankcijami nista navdušeni.

Spomnimo: Severna Koreja je v torek izstrelila raketo dolgega dosega Hwasong-14, ki je uspela poleteti več kot 900 kilometrov daleč, preden je padla v Japonsko morje.

Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis je dejal, da je šlo za raketo, kakršne doslej še niso videli. Američane skrbi predvsem 2800 kilometrov višine, ki jo je dosegla raketa, na podlagi česar sklepajo, da bi lahko poletela najmanj do Havajev.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je izstrelitev pospremil z besedami, da "ameriški pasji sinovi ne bodo zelo veseli tega darila za praznik neodvisnosti 4. julija".

ZDA za nove sankcije, glavnina bremena na plečih Kitajske

Nikki Halley je na zasedanju Varnostnega sveta ZN dejala, da je bila izstrelitev medcelinske rakete ostra vojaška eskalacija, ki je svet naredila bolj nevarnega. Zaradi tega bodo v prihodnjih dneh ZDA predlagale resolucijo z novimi sankcijami, pri čemer bo veliko breme za njihovo uveljavljanje ležalo na Kitajski, ki zaleže za 90 odstotkov vse mednarodne trgovine Severne Koreje.

Američani nameravajo predlagati omejitev izvoza nafte v Severno Korejo, dodatne sankcije proti državnim uradnikom in druge omejitve. V Varnostnem svetu takšna resolucija zaradi Kitajske in Rusije, ki imata pravico veta, ne bo sprejeta.

"Ne bomo se posvetili le Severni Koreji, ampak vsaki državi, ki se bo odločila za poslovanje s tem režimom izven zakona. Časa ni veliko in potrebni so ukrepi. Svet je opozorjen. Če bomo sodelovali lahko preprečimo katastrofo in rešimo svet velike grožnje," je dejala Haleyjeva.

Ne spreglejte