Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
11.33

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

Natisni članek

penasta bomba roboti predori Hamas Gaza Izrael

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 11.33

5 mesecev, 4 tedne

Izraelci razvili novo orožje za uničenje Hamasovih predorov #video

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63
Izraelska vojska | Na fotografiji: vojaki inženirskih enot izraelske vojske pri urjenju v uničevanju predorov | Foto Guliverimage

Na fotografiji: vojaki inženirskih enot izraelske vojske pri urjenju v uničevanju predorov

Foto: Guliverimage

Glavni vojaški cilj izraelske vojske v Gazi je uničenje omrežja predorov, ki ga je Hamas zgradil globoko pod zemljo. Za uničenje med seboj povezanih predorov so Izraelci razvili tudi novo orožje, ki se ga je oprijelo ime penasta oziroma spužvasta bomba (sponge bomb v angleščini).

Po podatkih izraelskega Inštituta za nacionalne varnostne študije (INSS) so pripadniki Hamasa zgradili pod Gazo več sto kilometrov dolgo mrežo podzemnih prehodov, od katerih so nekateri do 30 metrov pod zemljo ali celo globlje.

Nevarno Hamasovo omrežje predorov

V teh predorih so med drugim linije za sestavljanje raket in motorjev, skladišča kovin in eksploziva ter delavnice za izdelavo bojnih glav. V več predorih so Hamasova poveljniška mesta in skladišča osebnega orožja, minometov in raket. Še v globljih predorih so bivališča in sedeži Hamasovih voditeljev.

"Tunelska podgana" v Vietnamu
Novice To je izjemno nevarna vojaška naloga, ki čaka Izraelce po vdoru v Gazo

Izraelci za uničenje nekaterih predorov, ki niso tako globoko pod zemljo, uporabljajo bombe za uničevanje podzemnih bunkerjev. Razvili pa so tudi orožje, ki ga bodo uporabljali za uničevanje pripadnikov Hamasa oziroma za preprečevanje napadov na izraelske vojake, ki bodo vstopili v predore. Hamasovci bodo namreč želeli izraelske vojake v predorih spraviti v past in jim bodo nastavljali zasede ter eksplozivne naprave.

Izraelci so se že dalj časa urili za spopade v predorih

Posebne inženirske enote izraelske vojske se seveda pripravljajo na to izjemno nevarno delo. Te enote so se za spopade v predorih pod Gazo že več let urile v predorih, ki jih je prav za ta namen zgradila izraelska vojska pri oporišču Ceelim v puščavi Nedžev, piše britanski medij The Telegraph.

Roboti Iris, ki jih bodo Izraelci uporabljali v predorih:

Te inženirske enote so opremljene s posebnimi senzorji in radarji ter drugimi pripomočki, da se bodo lahko v predorih premikale v popolni temi. Razvili so tudi nove radijske sprejemnike, optimizirane za delo v ekstremnih razmerah pod zemljo.

Roboti in penaste bombe

Izraelci bodo v predorih uporabili tudi ultralahke robote Iris, ki jih je razvilo izraelsko podjetje Roboteam technology. Robot Iris je opremljen s 360-stopinjsko kamero, ki omogoča nočno gledanje. S pomočjo robotov bodo izraelski vojaki opravljali izvidniške naloge, iskali mine in odkrivali druge pasti, ki jim jih bodo v predorih nastavili hamasovci. Iris ima tudi orožje, s katerim bodo lahko napadali pripadnike Hamasa v predoru.

Mosab Hasan Jusef
Novice Nekdaj je bil pripadnik Hamasa, zdaj Izraelcem svetuje, kako ga lahko uničijo

Izraelci bodo uporabljali tudi t. i. penaste oziroma spužvaste bombe (ang. sponge bomb). Ta nova kemična naprava povzroči eksplozijo pene, ki lahko zapre vrzeli in vhode v predore. Penasta bomba bi preprečila, da bi vojaki padli v zasedo, ko bi se pomaknili globlje v omrežje, in zaprla vrzeli, skozi katere bi Hamas lahko napadel izraelske vojake.

Kemična reakcija, pri kateri nastane pena

Penaste bombe tehnično gledano niso bombe, ampak gre za kemični spojini, ki sta v veliki plastični vrečki. Ti spojini sta ločeni s kovinsko pregrado. To kovino vojaki izvlečejo, tik preden odvržejo "bombo" v tarčo.

Kako bodo Izraelci uporabljali t. i. penaste bombe:

Nastane kemična reakcija, pri kateri se tekočini spremenita v peno, ki se hitro širi in nato strdi ter tako neprodušno zatesni oziroma zapre predor. Tako bodo Izraelci preprečili, da bi jih pripadniki Hamasa napadli iz kakšnega od predorov.

Neprevidna uporaba lahko povzroči oslepitev

T. i. penasta bomba pa je lahko nevarna tudi za izraelske vojake. Nekateri izraelski vojaki so pri urjenju z njo zaradi napačnega ravnanja z mešanico celo oslepeli, še piše The Telegraph.

Izraelski vojakinji
Novice Podrobnosti Hamasovega napada: najprej so pobili izraelske vojakinje
Mohamed Deif
Novice To je človek, ki je načrtoval krvave napade Hamasa na Izrael
Beni Ganc
Novice Izraelci odločno: To je mož, ki naj zamenja Netanjahuja na čelu države
Oklepnik Namer
Novice Je to čudežno izraelsko orožje, ki bo odločilno v vojni s Hamasom?
Uničen izraelski tank na meji z Gazo
Novice Grenko spoznanje Izraelcev: ograje ne varujejo pred teroristi
Izraelski vojakinji
Novice Nekdanja izraelska agentka povedala, zakaj je Hamas presenetil Izraelce
Ne spreglejte