Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2023,
6.02

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

Natisni članek

Gaza Izrael

Sreda, 22. 11. 2023, 6.02

6 mesecev, 1 teden

Znana časovnica za prekinitev spopadov med Izraelom in Hamasom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

Prekinitev spopadov med Hamasom in Izraelom se bo po pričakovanjih začela v četrtek ob 10. uri po lokalnem času (9. uri po srednjeevropskem), je danes za katarsko televizijo Al Jazeera povedal visoki predstavnik islamističnega palestinskega gibanja Hamas Musa Abu Marzuk.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

17.40 Golob pozdravil dogovor o talcih v Gazi
15.48 Švica namerava prepovedati delovanje Hamasa v državi
15.35 V vojni med Izraelom in Hamasom ubitih več kot 50 novinarjev
15.13. Prekinitev spopadov na območju Gaze po pričakovanjih v četrtek dopoldne

14.08 V izraelski raciji na Zahodnem bregu šest mrtvih
13.12 Lenarčič: EU bo humanitarni premor skušala izkoristiti za dobavo pomoči v Gazo
11.59 Papež sprejel svojce izraelskih talcev in palestinskih zapornikov
9.48 Izraelska vojska pred premirjem nadaljuje operacije v Gazi
9.02 Fajonova: Dogovor med Izraelom in Hamasom pozitiven premik
8.46 V svetu pozdravljajo dogovor o izpustitvi talcev in premirju v Gazi
6.47 Izrael in Hamas dosegla dogovor o začasnem premirju

17.40 Golob pozdravil dogovor o talcih v Gazi

Predsednik vlade Robert Golob je danes pozdravil dogovor o izpustitvi talcev na območju Gaze med štiridnevnim humanitarnim premirjem. "Gre za pomemben korak, ki mu mora slediti vrnitev vseh talcev," je zapisal na družbenem omrežju X. Poudaril je še, da mora biti zaščita civilistov, bolnišnic in šol zagotovljena tudi po humanitarni prekinitvi ognja.

Ob tem je izrazil upanje, da bo humanitarno premirje omogočilo, da bo humanitarna pomoč prispela do tistih, ki jo najbolj potrebujejo.

15.48 Švica namerava prepovedati delovanje Hamasa v državi

Švicarska vlada je danes napovedala, da bo do konca februarja v parlament predložila osnutek zakona, s katerim namerava prepovedati delovanje skrajnega palestinskega gibanja Hamas v Švici. Ob tem je ponovno obsodila teroristične napade Hamasa in izrazila žalost zaradi več tisoč civilistov, ki so od začetka spopadov izgubili življenje.

"Zvezni svet se je odločil, da pripravi osnutek zveznega zakona o prepovedi delovanja Hamasa, saj meni, da je to najprimernejši odziv na razmere, ki od 7. oktobra vladajo na Bližnjem vzhodu," je vlada zapisala v izjavi.

Pojasnila je, da bodo zvezni organi s sprejetjem zakona dobili ustrezna orodja za boj proti kakršnim koli dejavnostim Hamasa ali podpori tej organizaciji v Švici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada je prav tako pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in zaščiti civilistov. "Švica priznava pravico Izraela, da si sam zagotovi obrambo in varnost," je nadaljevala in ponovila, da je rešitev dveh držav edina realna pot k zagotovitvi mirnega, varnega in dostojanstvenega sobivanja palestinskega in izraelskega prebivalstva.

15.35 Odbor za zaščito novinarjev: V vojni med Izraelom in Hamasom ubitih več kot 50 novinarjev

V vojni med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas je bilo po podatkih Odbora za zaščito novinarjev (CPJ) doslej ubitih 53 novinarjev in medijskih delavcev. Prvi mesec vojne, ki se je začela 7. oktobra, je najbolj smrtonosen mesec za novinarje od leta 1992, ko je ta ameriška nevladna organizacija začela beležiti smrtne žrtve med novinarji.

Kot še piše na spletni strani CPJ, je med ubitimi v konfliktu 46 Palestincev, štirje Izraelci in trije Libanonci. Poleg tega je bilo enajst novinarjev ranjenih, trije so pogrešani, 18 pa so jih aretirali.

Novinarji se pri poročanju z območja Gaze, Izraela in Zahodnega brega soočajo še z nadlegovanjem, pridržanji in drugimi ovirami, številni imajo tudi težave s komunikacijami, opozarja organizacija. Izraelske sile so sredi kopenske ofenzive v Gazi novinarskim agencijam sporočile, da ne morejo zagotoviti varnosti novinarjev, ki tam delujejo.

CPJ preiskuje vsa poročila o novinarjih in medijskih delavcih, ki so bili v vojni ubiti, ranjeni, pridržani ali pogrešani, podatke pa redno posodablja na svoji spletni strani. Ni jasno, ali so vsi novinarji umrli med poročanjem o konfliktu, še navaja organizacija.

15.13 Prekinitev spopadov na območju Gaze po pričakovanjih v četrtek dopoldne

Prekinitev spopadov med Hamasom in Izraelom se bo po pričakovanjih začela v četrtek ob 10. uri po lokalnem času (9. uri po srednjeevropskem), je danes za katarsko televizijo Al Jazeera povedal visoki predstavnik islamističnega palestinskega gibanja Hamas Musa Abu Marzuk.

Dodal je, da bo premor v spopadih veljal za celotno območje Gaze in da med 10. in 16. uro po lokalnem času nad palestinsko enklavo ne bo dovoljen letalski promet.

Tudi drugi mediji so iz regije poročali, da bo premor začel veljati v četrtek ob 10. uri po lokalnem času, nekaj ur kasneje pa naj bi Hamas začel izpuščati prve talce, ki jih je zajel v napadu na Izrael 7. oktobra, poroča britanski BBC. To je za agencijo Reuters povedal neimenovani egiptovski varnostni vir.

Tiskovni predstavnik izraelskega obrambnega ministrstva pa je za Reuters povedal samo, da bo premirje verjetno začelo veljati "enkrat jutri". Izraelski zunanji minister Eli Koen je medtem izrazil pričakovanje, da se bodo v četrtek v Izrael vrnili prvi talci.

V skladu z dogovorom, ki sta ga davi potrdila izraelska vlada in Hamas, bo med štiridnevnim premorom na območju palestinske enklave Hamas izpustil 50 od skupno 240 talcev, ki jih je zajel. Izrael pa bo iz svojih zaporov izpustil okoli 150 palestinskih zapornikov. | Foto: Reuters V skladu z dogovorom, ki sta ga davi potrdila izraelska vlada in Hamas, bo med štiridnevnim premorom na območju palestinske enklave Hamas izpustil 50 od skupno 240 talcev, ki jih je zajel. Izrael pa bo iz svojih zaporov izpustil okoli 150 palestinskih zapornikov. Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer poudaril, da se bo vojna na območju Gaze po premoru nadaljevala, dokler Izrael ne bo dosegel vseh svojih ciljev - uničenja Hamasa in vrnitve vseh talcev.

Odločno nasprotovanje dogovoru s Hamasom je danes znova izrazil skrajno desni izraelski minister za varnost Itamar Ben-Gvir. Na omrežju X je ocenil, da si je "ta odmor Hamas želel bolj kot karkoli drugega", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Meni, da je Hamas z veseljem pristal na izpustitev zajetih žensk in otrok, zaradi katerih je postal mednarodni pritisk na to islamistično skupino prevelik. Dosegel je tudi dobavo goriva, izpustitev teroristov, prekinitev vojaških operacij in celo prepoved preletov. Prekinitev ognja bo Hamasu omogočila reorganizacijo in obnovitev zalog, je še dejal ob oceni, da Izrael ponavlja napake iz preteklosti.

14.08 V izraelski raciji na Zahodnem bregu šest mrtvih

V izraelski raciji na okupiranem Zahodnem bregu je bilo danes ubitih šest Palestincev, je sporočilo tamkajšnje palestinsko ministrstvo za zdravje. Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca je bilo v nasilju v več mestih na območju skupno ranjenih 26 ljudi, med katerimi so štirje utrpeli strelne rane, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah Rdečega polmeseca so izraelske sile med drugim vdrle v begunsko taborišče v kraju Tulkarem na severozahodu Zahodnega brega in tam za kratek čas pridržale 16-letnika, katerega obraz so ranili šrapneli. Po navedbah fotografa francoske tiskovne agencije AFP je bila vojska danes sredi dopoldneva še vedno v taborišču.

Skupno je Rdeči polmesec po lastnih navedbah v krajih Tulkarem, Betlehem, Tubas in Kalkilija oskrbel 26 ranjenih, od tega štiri s strelnimi ranami. V bolnišnico naj bi prepeljali tudi 26-letno žensko, ki naj bi jo pretepla izraelska vojska.

Izrael se na navedbe palestinskih oblasti še ni odzval. Od začetka vojne med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom sicer na Zahodnem bregu beležijo porast nasilja. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so izraelske sile od 7. oktobra na območju ubile več kot 200 Palestincev. | Foto: Reuters Izrael se na navedbe palestinskih oblasti še ni odzval. Od začetka vojne med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom sicer na Zahodnem bregu beležijo porast nasilja. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so izraelske sile od 7. oktobra na območju ubile več kot 200 Palestincev. Foto: Reuters

13.12 Lenarčič: EU bo humanitarni premor skušala izkoristiti za dobavo pomoči v Gazo

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu pozdravila dogovor o izpustitvi talcev in humanitarnem premoru na območju Gaze. Lenarčič je ob tem napovedal, da bo EU prekinitev ognja skušala izkoristiti za dobavo humanitarne pomoči v Gazo.

Borell je v razpravi z evroposlanci o humanitarnih razmerah na območju Gaze napovedal, da bo EU pri zagotavljanju pomoči prispevala svoj delež.

Unija je po besedah zunanjepolitičnega predstavnika zaskrbljena tudi zaradi napadov na palestinsko civilno prebivalstvo na zasedenem Zahodnem Bregu. Borrell je ob tem menil, da za bližnjevzhodni spor ni vojaške rešitve, ampak je prava le rešitev dveh držav. Poudaril je še, da palestinsko gibanje Hamas ne more ostati na oblasti na območju Gaze, ki ne sme biti niti pod nadzorom Izraela.

Nujno je izboljšati humanitarni dostop znotraj Gaze in v Gazo v skladu z resolucijo ZN. Treba je podpreti vlogo ZN pri humanitarni pomoči Palestincem. Za EU je nujno podpreti humanitarni odziv, je dejal Lenarčič, ki je menil še, da ne bi smeli prezreti slabšanja razmer na Zahodnem Bregu in bi morali okrepiti politična prizadevanja za dosego rešitve dveh držav.

Lenarčič je opozoril, da je bilo v izraelskih napadih na območju Gaze ubitih najmanj 12 tisoč ljudi, med njimi številne ženske in otroci, da je razseljenega 1,7 milijona prebivalcev palestinske enklave ter da primanjkuje osnovnih potrebščin, kot so hrana, zdravila in voda. Dejal je še, da humanitarna pomoč v hrani pokrije le deset odstotkov potreb in da v enklavi deluje le še devet od 35 bolnišnic.

Med ukrepi EU v palestinski enklavi je izpostavil povečanje sredstev za Gazo na več kot sto milijonov evrov ter podporo partnerjem na terenu, ki delijo hrano in vodo, vzdržujejo nujne zdravstvene storitve ter zagotavljajo osnovno higieno. Povedal je še, da je bilo za Gazo doslej izvedenih že 15 humanitarnih zračnih mostov EU.

Predstavniki političnih skupin socialistov in demokratov, Renew Europe, Zelenih in Levice so v razpravi pozdravili dogovor o izpustitvi talcev in humanitarnem premoru. Ob tem so poudarjali, da sta nujni trajnejša prekinitev ognja in izpustitev vseh talcev. Poslanci, ki so nastopili v imenu desnih skupin Evropske ljudske stranke, konservativcev in reformistov ter Identitete in demokracije so izpostavljali predvsem, da je gibanje Hamas teroristična organizacija in da ga je treba uničiti.

Več poslancev je bilo tudi kritičnih do neusklajenih stališč predstavnikov EU ob začetku vojne med Izraelom in Hamasom. Nekateri so pozvali k večji vlogi EU v bližnjevzhodnem sporu, ki da je nujna, če želi unija postati pomembna igralka na globalnem političnem odru.

Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je ob razpravi pozdravil dogovor o izpustitvi talcev in humanitarnem premirju, ki mora po njegovem mnenju prerasti v trajnejšo mirno rešitev. "Na drugi strani napoved Izraela, da bo na severu Gaze nadaljeval z boji, vliva določene dvome v zadnja diplomatska prizadevanja," je opozoril, kot so sporočili iz njegove pisarne.

Nemec je tudi pobudnik pisma predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, v katerem poziva komisijo, naj nemudoma presodi ravnanje izraelske vlade in v primeru kršitev meril vizumske liberalizacije takoj uvede vizume za izraelske državljane. Za pismo je zbral podporo več poslanskih kolegov.

11.59 Papež sprejel svojce izraelskih talcev in palestinskih zapornikov

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel tako svojce izraelskih talcev, ki jih gibanje Hamas zadržuje v Gazi, kot sorodnike palestinskih zapornikov v Izraelu. Obe strani močno trpita, je po srečanju dejal na splošni avdienci in dodal, da dogajanje na Bližnjem vzhodu ni več vojna, temveč terorizem, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zjutraj sem sprejel delegaciji, skupino Izraelcev s sorodniki, ki so talci v Gazi, in skupino Palestincev s sorodniki, ki so zaprti v Izraelu," je Frančišek dejal ob zaključku redne avdience. "Močno trpijo, slišal sem, kako oboji močno trpijo," je povedal.

"To delajo vojne, a tu smo že prešli vojno. To ni vojna, to je terorizem," je poudaril, ni pa pojasnil, ali ima v mislih napad Hamasa 7. oktobra, izraelske vojaške operacije v Gazi ali oboje.

Nagovor je zaključil s pozivom vsem zbranim na Trgu svetega Petra, naj molijo za mir.

Vatikan je prejšnji teden ob napovedi sprejema obeh delegacij sporočil, da želi papež s srečanji, ki da so izključno humanitarne narave, izkazati "duhovno bližino". Navedli so še Frančiškovo izjavo, da je vsako človeško bitje katerekoli narodnosti ali vere sveto ter ima pravico do življenja v miru.

9.48 Izraelska vojska pred premirjem nadaljuje operacije v Gazi

Izraelska vojska pred napovedano štiridnevno prekinitvijo spopadov danes nadaljuje zračne in kopenske operacije ter napade z morja na Gazo. Začetek premirja med izraelsko vojsko in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas naj bi bil znan v prihodnjih 24 urah.

Izraelska vojska je sporočila, da se na območju palestinske enklave spopada s pripadniki Hamasa, več naj bi jih tudi ubili, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Katarska televizija Al Jazeera s severa Gaze poroča o izraelskih napadih blizu bolnišnice Kamal Advan in smrti več ljudi v izraelskih napadih na begunsko taborišče Džabalija. Najmanj devet Palestincev je bilo ubitih in več ranjenih v današnjem izraelskem raketnem napadu na begunsko taborišče Nuseirat v osrednjem delu palestinske enklave, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Tarča izraelskih napadov je po poročanju britanskega BBC tudi mesto Han Junis na jugu Gaze.

V ponedeljek in torek sta bila v spopadih ubita še dva izraelska vojaka, skupno 73 v kopenski operaciji vojske v Gazi.

9.02 Fajonova: Dogovor med Izraelom in Hamasom pozitiven premik

Zunanja ministrica Tanja Fajon je današnji dogovor med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas o začasnem premirju in izpustitvi talcev označila za "pozitiven premik tako v luči nesprejemljivega trpljenja civilistov kot tudi humanitarne situacije".

"Vrnitev talcev, žensk in otrok, in omogočanje nujne humanitarne pomoči utirata pot za nadaljnje iskanje rešitve," je dodala v izjavi na družbenem omrežju X.

8.46 V svetu pozdravljajo dogovor o izpustitvi talcev in premirju v Gazi

Po svetu se vrstijo pozdravi dogovora Izraela in palestinskega oboroženega gibanja Hamas. Ob pozdravu dogovora je EU napovedala, da bo premor izkoristila za povečanje humanitarne pomoči prebivalcem na območju oblegane enklave. Dogovor sta pozdravili tudi Rusija in Kitajska.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v izjavi na omrežju X poudarila, da bo komisija premor skušala po najboljših močeh izkoristiti za povečanje humanitarne pomoči območju Gaze. Evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča je že prosila, naj čim prej poveča pošiljke pomoči, da bi ublažili humanitarno krizo.

"Vsak dan, ko so te matere in otroci talci teroristov, je dan preveč," je zapisala predsednica komisije. Izrazila je hvaležnost vsem, ki so si v minulih tednih preko diplomatskih kanalov neumorno prizadevali za dosego dogovora. "Teroristični Hamas" je pozvala k takojšnji izpustitvi vseh zajetih talcev.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je v izjavi na omrežju X prav tako izpostavil, da mora Hamas izpustiti vse talce in da je premor treba izkoristiti za dostavo čim več humanitarne pomoči, se je zahvalil Katarju in Egiptu za posredovanje pri dogovoru.

Dogovor so pozdravile tudi številne države, med njimi Francija, Nemčija, ZDA, Kitajska in Rusija. Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je izrazila upanje Pekinga, da bo dogovor prispeval k "olajšanju humanitarne krize, deeskalaciji konflikta in zmanjšanju napetosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je na družbenem omrežju Telegram samo sporočila, da "Moskva pozdravlja dogovor Izraela in Hamasa o štiridnevnem humanitarnem premoru".

Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna se je za posredovanje pri dogovoru še posebej zahvalila Katarju in izrazila upanje, da bodo med izpuščenimi talci tudi francoski državljani.

Tudi združeni narodi so dogovor med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas pozdravili kot pomemben korak v pravo smer, a obenem opozorili, da je treba storiti še veliko več.

6.47 Izrael in Hamas dosegla dogovor o začasnem premirju

"Vlada je potrdila širši okvir prve faze dogovora, po katerem bo najmanj 50 ugrabljenih žensk in otrok izpuščenih," so po sklenitvi dogovora sporočili iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki v izjavi sicer piše o štiridnevnem "premoru" v bojevanju.

Palestinsko oboroženo gibanje Hamas je sporočilo, da bo v okviru dogovora iz izraelskih zaporov izpuščenih 150 palestinskih žensk in otrok.

Netanjahu je svoji vladi v torek povedal, da bo dogovor izraelskim silam omogočil, da se pripravijo na nadaljevanje bojev, in dodal, da se vojna nadaljuje, dokler Izrael ne bo dosegel vseh ciljev – uničenja Hamasa in vrnitve talcev.

Ministrstvo za zunanje zadeve Katarja, ki je skupaj z Egiptom posredovalo v pogajanjih, je prav tako potrdilo dogovor in sporočilo, da bo v kratkem jasno, kdaj bo začasno premirje stopilo v veljavo.

"Dogovor vključuje izpustitev palestinskih žensk in otrok iz izraelskih zaporov, število izpuščenih pa bo raslo v kasnejših fazah uresničevanja dogovora," sporočilo ministrstva v Dohi prenaša AFP.

Izraelska vlada je potrdila, da je pripravljena za vsakih naslednjih deset izpuščenih talcev za en dan prekiniti z obstreljevanjem Gaze, še navaja AFP.

Katar je potrdil tudi, da bo Izrael več sto tovornjakom s humanitarno pomočjo dovolil v Gazo, kjer se zaradi izraelske blokade več kot dva milijona ljudi sooča s humanitarno katastrofo.

Po navedbah nekaterih izraelskih medijev naj bi okrog 30 talcev, zajetih med vdorom v Izrael 7. oktobra, zadrževalo gibanje Islamski džihad, preostalih 210 Hamas. Ti mediji prav tako navajajo, da se bo premirje in izpuščanje talcev začelo v četrtek zaradi morebitne pritožbe na odločitev vlade na izraelsko vrhovno sodišče.

Ameriški predsednik Joe Biden je pozdravil dogovor za izpustitev talcev in izrazil hvaležnost, da se bodo nekateri od teh ljudi kmalu vrnili k družinam, je sporočila Bela hiša.

Biden se je zahvalil voditeljema Katarja in Egipta za sodelovanje pri dogovoru in dodal, da ceni zavezo Netanjahuja za podaljšani premor v spopadih in dodatno humanitarno pomoč Gazi.

Da je Biden pomagal izboljšati okvir dogovora, "da se vključi več talcev za nižjo ceno", je pred tem članom svoje vlade povedal Netanjahu.

Predsednik konservativne vlade je glede talcev med dvema ognjema, saj družine zajetih talcev zahtevajo, naj vlada doseže njihovo vrnitev domov, radikalnejši ministri njegove vlade pa so proti in zahtevajo nadaljevanje vojaških operacij v Gazi brez premora.

AFP je na podlagi neimenovanih virov Hamasa in Islamskega džihada sprva navajal, da okvirni dogovor predvideva prekinitev izraelskih zračnih operacij nad Gazo z izjemo severa te enklave, kjer naj bi dosegli dogovor o zgolj šesturnih premorih v obstreljevanju.

V ofenzivi na Gazo, ki so jo izraelske sile sprožile v odgovor na smrtonosne napade palestinskih borcev na ozemlju Izraela, je bilo doslej ubitih več kot 14 tisoč ljudi.

Tanja Fajon
Novice Fajonova: Iz Gaze smo uspešno evakuirali tričlansko slovensko družino #video
Ne spreglejte