Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 11. 2015,
7.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bruselj noad

Sobota, 21. 11. 2015, 7.53

7 let, 12 mesecev

Izogibajte se krajev, kjer se zbira veliko ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Belgijska vlada je povišala stopnjo nevarnosti terorističnih napadov v Bruslju na najvišjo 4. stopnjo. Center državljane opozarja, naj se izogibajo krajev, kjer se ponavadi zbira veliko ljudi.

"Analize kažejo na resne in takojšnje grožnje, ki zahtevajo posebne varnostne ukrepe in priporočila prebivalstvu," je sporočil Center, ki je del ministrstva za notranje zadeve. Več podrobnosti ni znanih, ker se pravosodne preiskave nadaljujejo.

Prebivalstvu belgijske prestolnice, kjer sta tudi sedeža EU in zveze Nato, belgijska vlada priporoča naj se ne zadržujejo na mestih, kjer se ponavadi zbira veliko ljudi, kot so športne prireditve, transportna križišča, letališča, koncertne dvorane in podobno.

Varnostni svet Združenih narodov je teden dni po terorističnih napadih v Parizu soglasno potrdil francoski predlog resolucije, ki poziva države članice ZN, naj sprejmejo vse potrebne in zakonite ukrepe proti Islamski državi (IS) in Fronti al Nusra.

18.54 Bamako Petkov džihadistični napad na hotel v malijski prestolnici Bamako je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 19 smrtnih žrtev, večinoma tujcev. Med smrtnimi žrtvami je šest ruskih državljanov, dva Kitajca in dva Belgijca, Američan, državljan Senegala ter pripadnik malijskih varnostnih si.

17.06 Yaounde V napadu štirih samomorilskih napadalk na severu Kameruna je bilo danes ubitih deset civilistov. Ena od napadalk je eksploziv sprožila pred hišo lokalnega voditelja v vasi blizu Fotokola, mesta, ki je pogosto tarča islamistov iz vrst skrajne skupine Boko Haram. V napadu je bil ubit sam voditelj in štirje člani njegove družine.

16.55 RIM, MILANO V Rimu in Milanu se je danes zbralo več desettisoč ljudi, ki so protestirali proti terorizmu. "Terorizem ni nobena vera" in "Ne v mojem imenu" so vzklikali udeleženci demonstracij. Demonstracije so pripravila tri največja združenja muslimanske skupnosti v Italiji. V francoskem mestu Toulouse pa se je na pohodu za mir in proti "barbarstvu" zbralo več kot 10.000 ljudi.

16.01 MOSKVA Ruski minister za notranje zadeve Vladimir Kolokolcev je v petek v pismu svojemu francoskemu kolegu Bernardu Cazeneuvu, potem ko je bil v sredini policijski operaciji proti džihadistom ubit policijski pes, v znak solidarnosti ponudil mladička ovčarke. Kolokolcev je svoj predlog imenoval kot "znak solidarnosti s francoskim prebivalstvom in francosko policijo".

15.35 PARIZ Francoska policija je izpustila sedem od osmih ljudi, ki jih je v sredo aretirala med protiteroristično operacijo v pariškem predmestju Saint Denis. V priporu medtem ostaja Jawad Bendaoud, ki je priznal, da je oddal stanovanje dvojici iz Belgije "kot uslugo", pri čemer drugih informacij ni izdal, češ da jih ne pozna. Pet dni po terorističnih napadih v Parizu, sicer najhujših v zgodovini Francije, je bil v stanovanju v Saint Denisu ubit domnevni organizator francoskih napadov Abdelhamid Abaaoud. Glede na vire, ki so blizu preiskavi, je policijo do Abaaouda nevede pripeljala njegova sestrična, Hasna Aitboulahcen, ki je bil skupaj z Abaaoudom v operaciji ubita. Po navedbah Bendaouda, ga je "prijatelj prosil za 'streho nad glavo' za dva njegova prijatelja za nekaj dni". Povedal naj bi mu, da nima vzmetnic, pa so menda potrebovali le vodo in mesto za molitev. "Prosili so me za uslugo in sem jo izpolnil. Nisem vedel, da so teroristi," je povedal Bendaoud, preden ga je policija vklenjenega odpeljala. Sam je sicer nekoč že bil v zaporu, in sicer zato, ker je nekoga do smrti pretepel.

15.00 MOSKVA Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je med žrtvami tudi šest ruskih državljanov. Vsi so bili zaposleni pri transportni letalski družbi Volga-Dneper. V Moskvi so še objavili, da so poleg tega šest ruskih državljanov rešili iz rok napadalcev.

13.10 BRUSELJ Vodstvo prve belgijske nogometne lige je danes zaradi terorističnih groženj v Bruslju odpovedalo prvenstveno tekmo med Lokerenom in Anderlechtom. Tekma bi morala biti na sporedu danes popoldan, a so jo iz varnostnih razlogov odpovedali. Preostale tekme 16. kroga belgijske lige, tri bodo danes, tri pa v nedeljo, bodo odigrane kot predvideno.

12.40 istanbul Turčija je prijela belgijskega državljana maroškega rodu, ki je osumljen, da je povezan s terorističnimi napadi v Parizu. 26-letnemu Ahmetu Dahmaniju očitajo, da je sodeloval pri izbiri krajev za napad, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 130 ljudi.

12.30 BRUSELJ Belgijski premier Charles Michel je na današnjem briefingu v Bruslju pojasnil, da je ukrep "povezan z grožnjo za napad s strani posameznikov z eksplozivi in orožjem na številnih lokacijah v prestolnici".

12.00 BRUSELJ Tajno Natovo poročilo misije v Afganistanu, ki je prišlo v javnost, razkriva namero o znatno okrepljeni podpori afganistanskim varnostnim silam. Nato vsebine poročila ni potrdil, a tiskovni predstavnik je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da bodo o razmerah v Afganistanu govorili na srečanju zunanjih ministrov v Bruslju 1. in 2. decembra.

11.50 BAMAKO Sodelovanja v petkov džihadistični napad na hotel v malijski prestolnici Bamako so osumljene najmanj tri osebe, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil neimenovani vir, ki sodeluje pri preiskavi napada.

11.20 BRUSELJ Belgijske oblasti še vedno iščejo Salaha Abseslama, ki je osumljen vpletenosti v pariške napade. Za Abdeslama, ki ima prebivališče v Belgiji, njegov brat Brahim pa se je razstrelil v pariškem baru, domnevajo, da se skriva v Belgiji. Abdeslam naj bi imel testne vezi z glavnim načrtovalcem napadov Abdelhamidom Abbaudom, ki je bil ubit med sredino policijsko racijo v pariškem predmestju. Oba sta odraščala v revni bruseljski četrti Molenbeek.

11.00 DUNAJ Avstrijski dnevnik Der Standard poroča, da je avstrijsko orožje zelo priljubljeno pri pripadnikih skupine Islamska država. Ti naj bi med drugim uporabljali avstrijske pištole glock, puške podjetja Steyer-Mannclicher ali granate hirtenberger, je za časnik dejal Nic Jenzen-Jones, predstavnik zasebne tajne službe Ares.

9.30 MOSKVA Med žrtvami petkovega napada na hotel v malijski prestolnici Bamako so tudi ruski državljani.

8.40 BRUSELJ Prebivalcem belgijske prestolnice odsvetujejo, da bi se zadrževali na krajih, kjer je veliko ljudi, prav tako so danes v celoti zaustavili promet v podzemni železnici.

8.00 BAMAKO V Maliju se je začelo državno žalovanje za žrtvami deveturnega obleganja hotela s strani džihadistov, ki je zahtevalo najmanj 27 smrtnih žrtev. Odgovornost za napad je prevzela skupina Al Murabitun, veja teroristične mreže Al Kaida skupina, ki jo vodi zloglasni alžirski skrajnež Moktar Belmoktar.

Ne spreglejte