Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 5. 2017,
19.38

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Hrvaška Milan Bandić Zagreb

Nedelja, 21. 5. 2017, 19.38

6 let, 11 mesecev

Izidi vzporednih lokalnih volitev v štirih največjih hrvaških mestih kažejo na drugi krog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
milan bandić | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Izidi vzporednih volitev na lokalnih volitvah v štirih največjih hrvaških mestih - Zagrebu, Splitu, Osijeku in Reki - kažejo, da bodo župane verjetno dobili šele v drugem krogu. Le v Splitu v drugem krogu ne bo dosedanjega župana, najbližji zmagi v prvem krogu pa je Vojko Obersnel (SDP) na Reki.

V Zagrebu se bosta, kot kaže, v drugem krogu pomerila dosedanji župan in neodvisni kandidat Milan Bandić ter kandidatka Hrvaške narodne stranke (HNS) Anka Mrak Taritaš, ki jo podpira tudi SDP.

Kot je Hrvaška televizija (HTV) objavila na podlagi vzporednih volitev, je Bandić dobil nekaj več kot 30 odstotkov glasov, Mrak Taritaševa pa nekaj manj kot 27 odstotkov. Kot kaže, bo imel Bandić najmanjšo prednost pred prvim zasledovalcem kot na vseh dosedanjih županskih volitvah od leta 2000, ko je prvič zmagal. Kandidat HDZ Drago Prgomet je na petem mestu z nekaj manj kot šest odstotki podpore.

Stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti ima tudi nekaj več kot 25 odstotkov glasov za mestno skupščino, sledi SDP z 22 odstotki glasov. HDZ je pri desetih odstotkih.

Izidi vzporednih volitev kažejo, da je bivši splitski župan Željko Kerum dobil zaupanje skoraj 30 odstotkov volivcev, sledi kandidat HDZ Andro Krstulović Opara z nekaj več kot 25 odstotki. Kerum se pred štirimi leti kot takratni župan Splita ni uvrstil v drugi krog volitev.

Pri volitvah v splitsko mestno skupščino vzporedne volitve prednost kažejo HDZ, ki naj bi ji pripadlo 24 odstotkov glasov. Sledi Kerumova Hrvaška državljanska stranka (HGS) z 22 odstotki.

SDP je imela v Splitu župana v preteklih štirih letih, na teh volitvah pa je njihova kandidatka obtičala na četrtem mestu z manj kot devetimi odstotki podpore, medtem ko je SDP dobila nekaj več kot 12 odstotkov glasov za mestno skupščino.

Najbolj prepričljivo prednost v prvem krogu je dobil reški socialdemokratski župan Vojko Obersnel, ki mu je po rezultatih vzporednih volitev zaupanje izrazilo slabih 45 odstotkov volivcev, kar je za skoraj 30 odstotkov več, kot je dobil neodvisni kandidat Hrvoje Burić. Obersnel in Burić sta tekmovala v drugem krogu tudi leta 2013, a je bil Burić takrat kandidat HDZ. SDP ima 25-odstotno prednost pred HDZ, ko gre za mestno skupščino.

V Osijeku je zmagovalec prvega kroga dosedanji župan neodvisni kandidat Ivica Vrkić, ki ga podpirajo SDP in levosredinske stranke. Vrkić je dobil skoraj 39 odstotkov glasov, sledi pa kandidatka HDZ Ivana Šojat z 18 odstotki. Pri volitvah v mestno skupščino ima SDP 27 odstotkov, HDZ pa 22 odstotkov.

Vzporedne volitve v štirih največjih hrvaških mestih je agencija Ipsos Puls izvedla za štiri nacionalne televizije na vzorcu med 13.000 in 17.500 volivci na 200 voliščih v največjih hrvaških mestih. Državna volilna komisija bo začela prve delne neuradne izide objavljati na svoji spletni strani okrog 21. ure.

Po podatkih državne volilne komisije je do 16. ure na volišča prišlo nekaj več kot 35 odstotkov volivk in volivcev, kar je približno toliko kot pred štirimi leti.

Ne spreglejte