Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
19.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 19.25

8 let

Italijanska vlada z zakonom proti korupciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijanska vlada Silvia Berlusconija je potrdila osnutek zakona, ki bi prepovedal politično delovanje vsem, ki so bili obsojeni zaradi korupcije, poneverb, podkupovanja ali zlorabe položaja.

Berlusconi je oster boj proti korupciji napovedal pred desetimi dnevi. Nova zakonodaja naj bi preprečila številne škandale v italijanski politiki, katerih tarča je pogosto tudi sam premier. Berlusconi se sicer že več let otepa različnih obtožb o koruptivnem delovanju, predvsem v povezavi s svojim medijskim podjetjem Mediaset, toda zaenkrat mu je uspelo ostati brez kakršnihkoli obsodb. Medtem proti njemu v Milanu poteka sojenje, ki pa se ga premier, ki krivdo zanika, tudi tokrat ni udeležil. Berlusconi sodnike primerja s talibani Berlusconi sicer zaradi procesov, ki so bili po njegovem mnenju proti njemu sproženi zaradi političnega ozadja, nima ravno visokega mnenja o italijanskih sodnikih in jih primerja celo s talibani. Hkrati se bori, da do takih obtožb sploh ne bi prihajalo, po mnenju opozicije tudi z novo zakonodajo, s katero bi reformirali delo sodišč. "Patološko resno" stanje korupcije v državi Vendar pa je po drugi strani "sodu izbil dno" škandal, v katerega se je zapletel vodja italijanske civilne zaščite Guido Bertolaso, ki se je znašel sredi preiskave glede sklepanja javnih pogodb ob gradnji poslopij za lanski vrh skupine G8 v Italiji, ki so ga nato priredili v potresu porušeni L'Aquili. Poleg tega je računsko sodišče opozorilo na "patološko resno" stanje korupcije v državi.

Berlusconi je nato prejšnji petek napovedal, da bo vlada sprejela posebni zakon, ki bi prepovedoval politično delovanje vsem, ki bi bili obsojeni za korupcijo, poneverbe, podkupovanje ali zlorabe položaja. To bi po njegovem moralo biti prepovedano celo tistim, ki so predmet preiskave zaradi storjenih kaznivih dejanj.

Prepoved političnega delovanja vsem obsojenim za koruptivna dejanja Kot je povedal italijanski pravosodni minister Angelino Alfano, bodo z novim zakonom prepovedali politično delovanje vsem, ki bodo obsojeni za koruptivna dejanja, prepoved pa bo veljala za pet let od obsodbe. To naj bi veljalo za vse politične funkcije, od najnižjih do najvišjih, a predvsem za tiste, ki so financirani iz javnih sredstev, torej za tiste, "ki si polnijo žepe z davkoplačevalskim denarjem", je povedal Alfano.

Zakon le predvolilna propaganda? Do predloga novega zakona sicer prihaja le štiri tedne pred regionalnimi volitvami, ki bodo pomemben test za Berlusconijevo desno sredino. Zakon naj bi bil tako po mnenju kritikov pravzaprav le propagandno orodje, saj je Berlusconijevo Ljudstvo svobode v zadnjem času prizadela vrsta korupcijskih škandalov. Nazadnje je odstopil eden od senatorjev Berlusconijeve stranke, Nicola Di Girolamo, ki predstavlja v diaspori živeče Italijane. Po mnenju policije naj bi bil Di Girolamo vpleten v ponarejanje glasovnic italijanskih volivcev iz Stuttgarta.

Ne spreglejte