Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 6. 2020,
12.09

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

11

Natisni članek

Koronavirus karantena meja Italija

Sreda, 3. 6. 2020, 12.09

3 leta, 11 mesecev

Avstrija v četrtek odpira mejo s Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

11

Mejni prehod, meja, Avstrija | Avstrija bo v četrtek odprla meje s svojimi sosedami. Izjema bo le Italija. | Foto Reuters

Avstrija bo v četrtek odprla meje s svojimi sosedami. Izjema bo le Italija.

Foto: Reuters

Avstrija bo v četrtek odprla meje za vse sosednje države, razen za Italijo, je danes sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Italija je danes v okviru rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa za državljane drugih držav EU odpravila omejitve na svojih mejah, Italijani pa lahko spet potujejo med posameznimi italijanskimi deželami.

Slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo odločitev Avstrije. "To je dobra in vesela novica in uspeh slovenske diplomacije, ki si je okoli mesec dni prizadevala, da Avstrija uvidi realno epidemiološko sliko v Sloveniji," je za STA dejal govorec MZZ Aleksander Geržina.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je poudaril, da bodo odpravili nadzor na meji ter zdravstveni nadzor na mejah z Nemčijo, Liechtensteinom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko. Dodal je, da bodo z vsemi zgoraj omenjenimi državami od četrtka naprej na meji veljale razmere, ki so bile pred pandemijo, tako da ob vstopu v Avstrijo ne bo več potrebna obvezna karantena ali potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom.

Testiranje covid-19
Novice Dodatni ukrepi: v Mariboru 42 ljudi v karanteni #video

Avstrija pričakuje, da Slovenija še ne bo odprla meje z Italijo

Na meji z Italijo omejitve ostajajo v veljavi, bodo pa prihodnji teden ponovno ocenili razmere. "Videti je, da so se tudi v Italiji razmere bistveno izboljšale in posamezne dežele, kot je na primer Južna Tirolska, že kažejo dobre številke glede bolezni covid-19," je dejal Schallenberg in dodal, da je cilj, da se meje z Italijo odprejo takoj, ko bodo številke to dopuščale.

Vodja avstrijske diplomacije je še izrazil pričakovanje, da Švica in Slovenija še ne bosta odprli meje z Italijo. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober ga je sicer dopolnil, da ni izključeno, da bo avstrijska vlada delno odprtje meje z Italijo lahko sprejela 15. junija. Tudi on je ocenil, da so v Italiji dosegli "velik napredek". Statistika večine italijanskih dežel je po njegovih besedah "povsem primerljiva z Avstrijo", zaradi česar ni izključil možnosti zgolj regionalnega odpiranja meje, poroča STA.

Glede potovanj v druge evropske države je Schallenberg sodržavljane pozval k potrpežljivosti. Švedska, Velika Britanija in Španija so po njegovih besedah "hudi primeri", za katere še ni mogoče reči, kdaj bo možno odprtje meja. Glede potovanj v države, ki niso članice EU, kot so južnoameriške države, Rusija ali Kitajska, pa si Dunaj želi, da bi bila odločitev usklajena na ravni EU.

Avstrija meja
Novice Znano je, kdaj bi Avstrija lahko odprla mejo s Slovenijo

Italija odprla meje za državljane EU, Di Maio prihaja v Ljubljano

Slovenska zahodna soseda Italija je danes odpravila omejitve za državljane preostalih držav članic EU, Velike Britanije, Norveške in Švice, ki jim po prestopu meje ne bo treba za 14 dni v karanteno. Poleg tega je za prebivalce Italije danes spet dovoljeno gibanje med posameznimi italijanskimi deželami, poroča STA.

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio v soboto prihaja na obisk v Ljubljano, kjer se bo srečal s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. | Foto: Reuters Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio v soboto prihaja na obisk v Ljubljano, kjer se bo srečal s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. Foto: Reuters

"Današnji datum je zelo pomemben, od danes lahko Italijani prosto potujejo po vsej državi, med vsemi deželami," je ob tem na Facebooku zapisal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. "To je tudi pomembno pomirjujoče sporočilo, ki ga pošiljamo vsemu svetu. Država, ki znova začenja in se pripravlja na vrnitev v normalnost. Popolno odprtje države drugim državam kaže enotno in kompaktno Italijo, po kateri se je možno svobodno gibati," je poudaril Di Maio.

Dodal je, da danes začenja vrsto srečanj z zunanjimi ministri drugih držav. Popoldne v Rim prihaja vodja francoske diplomacije Jean-Yves Le Drian. V petek bo italijanski zunanji minister obiskal Nemčijo, v soboto Slovenijo, kjer se bo srečal z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, v torek pa Grčijo.

V Italiji v torek potrdili še 318 novih primerov okužb

"Cilj tega je pokazati vsem, da je Italija pripravljena sprejeti tuje turiste ob zagotovljeni varnosti in največji možni transparentnosti glede podatkov. Sprejemanje turistov pomeni ponoven zagon našega gospodarstva," je poudaril Di Maio v svojem zapisu na Facebooku. Italija je stroge ukrepe z namenom zajezitve novega koronavirusa uvedla sredi marca, odpravljati pa jih je začela v začetku maja, poroča STA.

Razmere glede pandemije covida-19 so se pri naših zahodnih sosedih že skoraj povsem umirile. V torek zvečer je italijanska civilna zaščita sporočila, da so v zadnjih 24 urah potrdili 318 novih primerov okužbe s koronavirusom, potem ko so jih marca na vrhuncu pandemije več kot 6.500. Od ponedeljka do torka pa je za covidom-19 umrlo še 55 ljudi, konec marca pa so v enem samem dnevu poročali o več kot 900 smrtnih žrtvah. V Italiji se je z novim koronavirusom okužilo 233.515 ljudi, umrlo jih je 33.530. Ozdravelo je 160.092 okuženih.

Ne spreglejte