Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 5. 2021,
9.28

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

5

Natisni članek

okužba ZDA Indija Koronavirus

Četrtek, 6. 5. 2021, 9.28

2 leti, 12 mesecev

Italija bo kmalu sprejela tuje turiste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

5

italija | V Italiji se pripravljajo na sprejem turistov in odpravo policijske ure. | Foto Getty Images

V Italiji se pripravljajo na sprejem turistov in odpravo policijske ure.

Foto: Getty Images

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je v sredo na srečanju zunanjih ministrov skupine G7 v Londonu napovedal, da se Italija pripravlja na tuje turiste. Prepričan je, da morajo podpreti turistični sektor, lastnike trgovin in restavracije. Premier Mario Draghi je že pred tem omenjal možnost uvedbe zelenega potrdila za turiste v sredini maja.

17:03

Dogovor Hrvaške in Madžarske

11:57

Danska

11:24

ZDA

10:25

Japonska

09:24

Indija

  • 17:08

    Indija v še večjo revščino

    Zaradi pandemije covida-19 je okoli 230 milijonov prebivalcev Indije lani zapadlo v revščino. Pandemija je najhuje prizadela mlade in ženske. Trenutni drugi val epidemije, ki je zelo prizadel državo, bo razmere najverjetneje še poslabšal, ugotavljajo v študiji, objavljeni v sredo.

    Indijska stroga enomesečna ustavitev javnega življenja marca lani je brez dela pustila približno 100 milijonov ljudi, približno 15 odstotkov pa jih do konca leta ni uspelo najti službe, piše v poročilu študije univerze Azim Premji.

    Študija je pokazala, da so bile ženske v še posebej slabem položaju. Kar 47 odstotkov žensk je namreč tudi po odpravi omejitev ostalo brezposelnih. Prav tako je stanje slabo med mladimi, vsak tretji prebivalec Indije v starostni skupini pod 25 let do konca leta 2020 še vedno ni uspel najti dela, ki ga je ob začetku epidemije izgubil.

  • 17:05

    Rusija

    Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da podpira zamisel o odpravi patentne zaščite cepiv proti covidu-19. Medtem so v Rusiji prav danes registrirali četrto rusko cepivo.

    Kampanja za odpravo zaščite intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19 je danes dobila zagon, ko so voditelji Francije, Nemčije in Evropske unije izrazili pripravljenost na pogovore o tem predlogu predsednika ZDA Joeja Bidna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    "Iz Evrope slišimo zamisel, ki po moji oceni zasluži pozornost - o odpravi patentne zaščite vseh cepiv proti covidu-19," je dejal Putin med televizijskim srečanjem z namestnico premierja Tatjano Golikovo. Zatrdil je, da bi Rusija "seveda takšen pristop podprla", Golikovi pa naročil, naj pripravi logistiko.

    "Že večkrat sem ponovil, da ne smemo misliti na dobiček, temveč na to, kako zagotoviti varnost ljudi," je dejal.

  • 17:03

    Dogovor Hrvaške in Madžarske

    Hrvaška in Madžarska sta dosegli dvostranski dogovor, da bosta vzajemno priznavali nacionalna potrdila o cepljenju proti covidu-19, ne glede na to, za katere cepivo gre, je potrdila danes hrvaška turistična skupnost (HTZ). 

    Državljani Hrvaške in Madžarske bodo tako lahko s potrdilom o cepljenju vstopili v drugo države brez zahteve po obvezni samoizolaciji ali predložitvi negativnega testa na novi koronavirus.

    V HTZ so ocenili, da gre za odlično novico pred začetkom osrednjega dela turistične sezone, ko pričakujejo potrditev dobrih trendov, ki se kažejo na madžarskem trgu. Glede na zanimanje za današnjo virtualno predstavitev hrvaškega turizma in poslovno delavnico, ki so jo organizirali v Budimpešti, verjamejo, da bo veliko Madžarov letošnje počitnice preživelo na Hrvaškem.

  • 11:57

    Danska

    Na Danskem so se danes znova odprli kinematografi, gledališča in fitnesi. Za obisk je sicer nujen negativen test na okužbo z novim koronavirusom, potrdilo o cepljenju ali prebolelem covidu-19. V učilnice so se danes znova v celoti vrnili tudi vsi osnovnošolci.

    V okviru nove sprostitve niso več nujne rezervacije v restavracijah, v zaprtih prostorih pa se lahko po novem druži do 25 ljudi, medtem ko na prostem do 75.

    Danska vlada se je skupaj z veliko večino v parlamentu v marcu dogovorila glede načrta odpiranja. Kljub postopnem odpravljanju omejitvenih ukrepov ostaja epidemiološko stanje stabilno, incidenca okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh pa je pod 100.

  • 11:24

    ZDA

    Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna želi vse Američane prepričati, naj se cepijo proti novemu koronavirusu, in v ta namen namerava sprožiti javno kampanjo s konkretnimi spodbudami, kot so brezplačno pivo, krofi in vstopnice za tekme bejzbola.

    Joe Biden je napovedal, da želi do 4. julija najmanj enkrat cepiti 70 odstotkov odraslih Američanov. Medtem ko se svet spoprijema s pomanjkanjem zadostnih količin cepiva, Američanom zdaj težave povzroča to, da je cepiva dovolj, a se ljudje nočejo cepiti.

    Do zdaj so z najmanj enim odmerkom cepili 145 milijonov ljudi oziroma 56 odstotkov odraslega prebivalstva, tempo cepljenja pa se upočasnjuje. V ZDA se sicer lahko trenutno cepi vsak, ki to želi.

    Tako se promocije cepljenja lotevajo v ZDA

    Ameriška zvezna vlada je pri promociji cepljenja napovedala tudi sodelovanje s posameznimi ameriškimi zveznimi državami in lokalnimi oblastmi, pa tudi lekarnami, restavracijami, pivovarnami, trgovinami in športnimi ekipami.

    Guverner New Jerseyja Phil Murphy je v skladu s svojimi irskimi koreninami prebivalcem svoje države kot spodbudo za cepljenje že ponudil bone za pivo v sodelujočih pivovarnah.

    Kolega iz Connecticuta Ned Lamont ponuja zastonj alkoholno pijačo v restavracijah, podobno pa ponuja tudi županja prestolnice Washington Muriel Bowser, ki bo pijačo "točila" v Kennedyjevem centru.

    Newyorški guverner Andrew Cuomo obljublja zastonj vstopnice za ogled tekem Yankeejev in Metsov v bejzbolu, guverner Zahodne Virginije Jim Justice pa starim od 16 do 35 let ponuja po 100 dolarjev v državnih obveznicah.

    Prevozni podjetji Uber in Lyft že nekaj časa ponujata popuste ali zastonj vožnje na kraje cepljenja, nekatere trgovine po ZDA pa cepljenim proti novemu koronavirusu ponujajo popuste.

  • 10:25

    Japonska

    Guvernerka Tokia Yuriko Koike je slabe tri mesece pred začetkom poletnih olimpijskih iger predlagala podaljšanje izrednih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covid-19. Kot je dejala, je glede na trenutne razmere to nujno potrebno.

    Končno odločitev o tem bo sprejela japonska vlada, ki je pred kratkim izredne razmere tretjič podaljšala do 11. maja.

    Yuriko Koike po tem datumu predlaga novo dvotedensko podaljšanje izrednih razmer, poleg Tokia pa bi bile v to vključene še prefekture Osaka, Kjoto in Hjogo na zahodu države.

    Guvernerka Tokia je ob tem prebivalce pozvala, naj se izogibajo stikom z drugimi ljudmi in po možnosti delajo od doma.

    V Tokiu, ki bo med 23. julijem in 8. avgustom gostil poletne olimpijske igre, so v zadnjih 24 urah potrdili 591 okužb z novim koronavirusom.

  • 09:24

    Indija

    V Indiji so v zadnjem dnevu opazili porast števila novih okužb z novim koronavirusom in smrti covidnih bolnikov, s čimer izginja upanje, da se epidemija covid-19 v državi umirja. V zadnjem dnevu je umrlo še 3.980 covidnih bolnikov, potrdili pa so 412.262 novih okužb, kar je največ do zdaj, je sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje.

    Skupno je epidemija do zdaj v Indiji zahtevala več kot 230 tisoč življenj, potrdili pa so 21,1 milijona okužb z novim koronavirusom. Številni strokovnjaki svarijo, da so zaradi majhnega števila testiranj in slabega vodenja evidenc o vzroku smrti verjetno številke še višje. 

    V državi so v zadnjih nekaj dneh zaznali upad števila novih okužb, na podlagi česar je vlada upala, da se epidemija umirja. Prejšnji petek so namreč poročali o okoli 402 tisoč novih okužbah, potem pa so številke padle tudi na okoli 357 tisoč.

    Zaradi strmega porasta okužb od konca marca indijske bolnišnice ponekod delujejo prek svojih zmogljivosti, še vedno poročajo o pomanjkanju postelj, zdravil in kisika.

    Indijska vlada premierja Narendre Modija sicer vztraja, da ne bo znova uvedla strogih omejitvenih ukrepov, te pa uvajajo regionalne oblasti, med drugim New Delhi. Vlada je še naprej deležna kritik, medtem ko pred bolnišnicami umirajo bolniki. Več držav je v zadnjih dneh Indiji že poslalo pomoč v obliki opreme in kisika. Da bi zadostila vsem potrebam, bo Indija po napovedih potrebovala še več kisika.

    V bolnišnici v bližini indijskega mesta Čenaj je danes umrlo 11 ljudi, ker je padla raven kisika v napeljavi.

"Odpiramo se z namenom ponovnega zagona turizma in gospodarstva," je povedal italijanski zunanji minister. Dodal je, da so pripravljeni na to, da vstop v državo dovolijo tujim turistom. 

Luigi Di Maio je prepričan, da morajo v Italiji znova začeti poslovati in ustvarjati delovna mesta. Glede ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je napovedal, da si trenutno prizadevajo za odpravo policijske ure.

Italijanski premier Mario Draghi je v začetku tedna omenil možnost uvedbe zelenega potrdila za turiste že v sredini maja, predvidoma mesec prej, kot bi v EU uvedli zeleno digitalno potrdilo, ki naj bi olajšalo potovanja znotraj povezave. Trenutno sicer za večino tujcev, ki pridejo v Italijo, med drugim še vedno velja obvezna petdnevna karantena.

cepivo, cepljenje
Novice Bo Bidnu uspelo uresničiti zastavljen cilj?
Indija covid-19
Novice Kako se je Indija znašla v covidnem kaosu?
Ne spreglejte