Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2015,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 11. 3. 2015, 8.12

8 let

Islamska država objavila nov propagandni video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skrajna Islamska država (IS) je objavila nov propagandni videoposnetek, na katerem mladenič ustreli domnevnega palestinskega vohuna.

Več kot 13 minut dolg posnetek se je v torek pojavil na svetovnem spletu in se širil po družbenih omrežjih.

Na videoposnetku Palestinec pove, da je star 19 let in da prihaja iz Jeruzalema. V Sirijo naj bi ga poslala izraelska tajna služba Mosad z nalogo, da zbere informacije o IS. Kasneje nek pripadnik IS v francoščini pove, da je talec "navaden odpadni vohun, legije kalifata pa bodo osvobodile Jeruzalem". Nato mladeniča s strelom v glavo ubije 12-letni deček, ki je stal zraven.

Na koncu posnetka so prikazana imena domnevnih še drugih palestinskih vohunov iz Jeruzalema. Avtentičnosti posnetka neodvisni viri še niso potrdili.

Izrael: Umorjeni Palestinec ni delal za Mosad Izraelski obrambni minister Moše Jalon je danes že zanikal povezavo 19-letnega Palestinca z Mosadom. 19-letnik iz vzhodnega Jeruzalema ni delal ne za Mosad ne za kakšne druge izraelske varnostne sile, je za izraelski radio zatrdil Jalon.

Tudi družina umorjenega je zanikala navedbe, da naj bi fant delal za izraelsko tajno službo. Kot je razkril njegov brat, naj bi ga v Sirijo IS zvabila z obljubami o denarju.

Je pripadnik IS na posnetku Francoz? Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki navaja neimenovane vire, francoska policija preiskuje, ali je pripadnik IS na posnetku, ki govori v francoščini, blizu francoskemu džihadistu Mohamedu Merahu. Merah je na jugu Francije leta 2012 ubil tri francoske vojake, nato pa štiri ljudi na judovski šoli.

Po navedbah več poznavalcev, bi lahko šlo za polbrata Meraha, Sabrija Essida. Ta naj bi v Sirijo odšel lani, po obveščevalnih virih pa je bil ključna osebnost v radikalni islamski skupnosti v Toulouseu.

IS je že sredi januarja objavila videoposnetek, na katerem nek je deček ustrelil dva domnevna ruska vohuna.

Ne spreglejte