Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
13.03

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Natisni članek

Islamska država smrt Abu Bakr Al Bagdadi

Torek, 11. 7. 2017, 13.03

6 let, 9 mesecev

IS potrdila smrt svojega voditelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Abu Bakr al-Baghdadi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skrajna skupina Islamska država je potrdila smrt svojega voditelja Abuja Bakra Al Bagdadija, poročajo iranski in iraški mediji. Smrt je potrdil tudi Sirski monitor za človekove pravice.

V preteklosti so številne strani že večkrat poročale, da naj bi ubile Al Bagdadija, tokrat pa je to po poročanju iraške televizija Al Sumarija potrdil neimenovani vir iz iraške province Nineveh. Šlo naj bi za pripadnika IS. IS naj bi že imenovala novo vodjo skrajne skupine, a njegovo ime še ni znano.

"Organizacija Daeš je objavila kratko sporočilo v svojih medijih v mestu Tal Afar zahodno od Mosula ter potrdila smrt svojega voditelja Al Bagdadija, ne da bi razkrila kakšne druge podrobnosti," je poročala Al Sumarija.

Iranski mediji so pred tem objavili fotografije, ki naj bi potrdile Al Bagdadijevo smrt. O njegovi smrti piše več iranskih in iraških medijev ter agencij, ki med drugim navajajo, da IS ni razkrila podrobnosti o okoliščinah njegove smrti.

Da so "potrdili informacijo" o Al Bagdadijevi smrti, so sporočili tudi iz Sirskega monitorja za človekove pravice.

Rusko obrambno ministrstvo je junija sporočilo, da preiskuje, ali so Al Bagdadija konec maja v zračnem napadu na srečanje voditeljev Islamske države blizu Rake na severu Sirije ubile ruske sile. V napadu 28. maja naj bi bilo ubitih še 30 visokih predstavnikov IS in približno 300 njenih borcev.

Novico o smrti Al Bagdadija, ki je junija 2014 razglasil kalifat Islamska država, je IS potrdila nekaj dni po tem, ko je iraška vojska osvobodila Mosul, drugo največje mesto v državi. Do tedaj je bilo to v rokah skrajnežev.

Kdo je bil Al Bagdadi?

Al Bagdadi je želel preoblikovati Bližnji vzhod po svoji radikalni različici islama. Rojen naj bi bil leta 1971 v bližini mesta Samara v Iraku kot Avad Ibrahim Ali Al Badri Al Samaraj. Na bagdadski islamski univerzi je diplomiral iz islamskih študij. 

Med letoma 2005 in 2009 je bil zaprt v ameriškem zaporu Camp Bucca v Iraku, a ga takrat niso imeli za tako nevarnega, zato so ga izpustili. Ko so ga leta 2004 aretirali v prijateljevi hiši v Feludži, je bil vodja majhne vojaške skupine Ahl Al Suna val Džame, ki je nastala v sunitski skupnosti v njegovem mestu Samari. Skupina je bila ena izmed številnih militantnih sunitskih skupin, ki so tedaj nastale v Iraku. Nekatere so se pozneje združile v iraški del Al Kaide, Bagdadi pa je nekaj skupin združil v Isis. Teroristično organizacijo ISIL je vodi od leta 2010. 

Decembra 2014, pol leta zatem, ko je razglasil kalifat IS, je libanonska vojska pridržala ženo in sina Al Bagdadija, ko sta prečkala mejo s Sirijo.

Avgusta 2015 so starši Američanke Kayle Mueller, ki je februarja tistega leta umrla v ujetništvu IS, zatrdili, da so jo islamisti med ujetništvom zlorabljali kot spolno sužnjo in da jo je posiljeval tudi Al Bagdadi.

 

Ne spreglejte