Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
8.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Islamska država Irak ozemlje

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 8.53

6 let, 6 mesecev

IS izgublja ozemlje, a postaja vse bolj nevarna

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Irak, islamska država | Foto Reuters

Foto: Reuters

Številni vojaški porazi so v zadnjih 18 mesecih skrčili ozemlje Islamske države (IS) v Siriji in Iraku za četrtino, kar bi lahko bila slaba novica za civiliste.

Januarja lani je IS nadzirala ozemlje, veliko 90.800 kvadratnih kilometrov, kar je malo manj kot velikost Portugalske, 18 mesecev pozneje pa je manjše za okoli 26 tisoč kvadratnih kilometrov, trdi raziskovalno podjetje IHS. Iraške sile so pred tedni prevzele nadzor nad Faludžo, mestom nedaleč od prestolnice Bagdad, kjer je v zadnjem času IS izvedla več terorističnih napadov. Pred tednom dni je v napadu na šiitski predel Bagdada umrlo skoraj 300 ljudi.

Izguba ozemlja IS pa je po mnenju analitika IHS Columba Stracka slaba novica za civiliste, saj naj bi po njegovih napovedih islamski skrajneži pripravljali več napadov na civiliste ter gospodarsko infrastrukturo tako v Iraku in Siriji kot tudi Evropi. "Ko se kalifat IS krči in postaja vse bolj jasno, da njen projekt vladanja propada, si skupina postavlja nove prednostne naloge. Pričakujemo povečanje napadov na množice in več sabotaž," je dejal za Reuters.

Aprila so varnostni voditelji Nata in EU opozorili, da skuša IS pridobiti kemično ali jedrsko orožje, da bi lahko napadla Veliko Britanijo. Kurdski vojaški viri pa opozarjajo, da lahko IS izvede kemični napad kjerkoli na svetu.

Ameriški obrambni sekretar Ashton Carter je nenapovedano obiskal Irak, kjer se bo s tamkajšnjimi oblastmi pogovarjal o nadaljevanju operacije proti IS, ki vključuje tudi ponoven prevzem nadzora nad Mosulom.

Makedonci prijeli štiri pripadnike IS

Zaradi suma pripravljanja terorističnih napadov je makedonska policija aretirala štiri džihadiste, ki so se po podatkih oblasti pred vrnitvijo v Makedonijo borili v vrstah IS v Siriji in Iraku. Tri pripadnike IS še iščejo, dva med njimi naj bi bila še na bojišču v Siriji.

Med protiteroristično operacijo Celica, ki jo je policija izvedla na območju Skopja in Tetova, so med drugim zaplenili računalnike, mobitele in potne liste.

Po podatkih makedonske obveščevalne službe se je IS na bojiščih v Siriji in Iraku pridružilo 130 makedonskih državljanov; 16 jih je umrlo, 72 pa se jih je vrnilo v Makedonijo, kjer so jih avgusta lani 11 aretirali in obsodili sodelovanja s terorističnimi organizacijami, kot so IS, Al Nusra in Al Kaida.

Ne spreglejte