Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 10. 2016,
13.43

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Mosul Islamska država Irak

Ponedeljek, 31. 10. 2016, 13.43

7 let, 6 mesecev

Iraška vojska bi lahko v nekaj urah osvobodila Mosul

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Irak, islamska država | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iraške sile bi lahko v nekaj urah vstopile v drugo največje iraško mesto Mosul, ki je že od leta 2014 v rokah skrajne skupine Islamska država (IS), je povedal iraški general Talib Shegati.

Misijo za osvoboditev Mosula, v kateri sodeluje okoli 30 tisoč iraških vojakov ob podpori 60-članske mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, so začeli pred 14 dnevi.

Kot so sporočili iz iraške vlade, so posebne vojaške enote le še nekaj sto metrov odmaknjene od mesta in ga bodo osvojile v nekaj urah. Mosul je še zadnje veliko iraško mesto, ki je pod nadzorom IS, poroča CNN.

Po ocenah Združenih narodov (ZN) je v Mosulu okoli 1,5 milijona prebivalcev in do pet tisoč džihadistov. Še okoli dva tisoč naj bi jih bilo v širši regiji tega mesta.

Islamska država naj bi samo v prvem tednu, ko so iraške sile začele napad na mesto, ubila več kot 250 ljudi in ugrabila okoli osem tisoč družin, ki so jih prisilili k odhodu v mesto. S tem je želela IS civiliste uporabiti za živi zid in se ubraniti pred vojaškim napadom vojaških sil.

V svetu obsojajo napad sirskih upornikov na Alep

V svetu so danes obsodili napad sirskih upornikov na Alep, v katerem je bilo ubitih tudi več deset civilistov. V Združenih narodih in človekoljubni organizaciji Amnesty International so izrazili zgroženost nad obstreljevanjem civilistov. Obsodbam so se pridružili v Moskvi, kjer so opozorili, da so bile v napadu uporabljene tudi strupene snovi.

Sirska vojska je danes sporočila, da je bilo v zadnjih treh dneh v napadu upornikov na Alep ubitih najmanj 84 ljudi, 280 pa ranjenih. Večinoma naj bi šlo za žrtve obstreljevanja, v napadu na četrt Hamdanija pa naj bi uporniki uporabili klor. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo doslej v napadu ubitih 48 civilistov, med njimi 17 otrok.

Napad se je začel v petek, uporniki pa se skušajo skozi vladne sile prebiti v vzhodni del mesta, kjer je ujetih 250 tisoč ljudi. (STA) 
Ne spreglejte