Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 12. 2011,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Irak ZDA Sadam Husein

Nedelja, 18. 12. 2011, 8.21

8 let

Irak zapustili še zadnji ameriški vojaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Irak so zgodaj zjutraj preko meje s sosednjim Kuvajtom zapustili še zadnji ameriški vojaki. Konvoj približno 100 vozil s 500 vojaki je mejo prečkal ob 5.38 po srednjeevropskem času.

V Iraku so imele ZDA na vrhuncu operacije 170.000 vojakov. Skoraj devet let trajajoča vojna v Iraku je terjala življenja 4500 ameriških vojakov ter na desettisoče Iračanov. Washington je zanjo porabil skoraj bilijon dolarjev. 1,75 milijona Iračanov je moralo zapustiti svoje domove.

Zadnji vojaki so odšli iz baze Imam Ali nedaleč od mesta Nasirija na jugu Iraka. Do meje s Kuvajtom so morali prevoziti okoli 350 kilometrov, večinoma po puščavi, za kar so potrebovali približno pet ur.

Bojna operacija se je zaključila že leta 2010 ZDA so bojno operacijo v Iraku sicer zaključile že leta 2010 in so nato postopoma predajale varnostne naloge iraškim varnostnim silam. V petek so Iračanom slovesno predale nadzor nad svojo še zadnjo vojaško bazo v državi, že omenjeno bazo Imam Ali, ki so ji Američani sicer nadeli ime baza Adder.

V Iraku ostaja le 157 vojakov V državi sedaj ostaja le še 157 vojakov, ki bodo izvajali urjenje na območju ameriškega veleposlaništva, ter majhen kontingent marincev, zadolženih za varnost ameriške diplomatske misije.

Odšli dokaj neopazno in brez velikega hrupa Umik ZDA iz Iraka je bil relativno neopazen in brez velikega hrupa - za razliko od invazije marca 2003 proti režimu tedanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, s katero se je začela dolgoletna ameriška operacija v tej državi. Da bodo zadnji vojaki odšli do konca leta 2011, sta se Bagdad in Washington dogovorila že leta 2008 v času prejšnjega ameriškega predsednika Georgea Busha, da bo do dokončnega umika v tem roku dejansko prišlo, pa je sedanji predsednik Barack Obama potrdil oktobra letos.

Neuspešna pogajanja o podaljšanju ameriške vojaške prisotnosti v državi Pogajanja o morebitnem podaljšanju ameriške vojaške prisotnosti v Iraku so propadla, ker Bagdad ni hotel pristati na imuniteto ameriških vojakov pred kazenskopravnim pregonom v Iraku.

Ne spreglejte