Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
8.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Indija proračun

Petek, 1. 3. 2013, 8.08

8 let

Indija bo obdavčila superbogate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Indija načrtuje skoraj trideset odstotno povečanje kapitalskih naložb in vlaganj v socialne programe, hkrati pa bo za eno leto za deset odstotkov povečala davčno stopnjo za najbogatejše Indijce.

V predstavitvi novega proračuna je indijski finančni minister Palaniapan Čidambaram poudaril, da se mora država vrniti k osemodstotni gospodarski rasti, ki jo je uživala pred nastopom svetovne finančne krize. Po zadnjih napovedih naj bi bila letošnja gospodarska rast namreč le okrog petodstotna. "Doseganje visoke rasti ni nič novega in onkraj naših zmožnosti. To smo že dosegli in to lahko spet dosežemo." Čidambaram se je zavezal, da proračunski primanjkljaj prihodnje leto ne bo presegel 4,8 odstotka bruto domačega proizvoda. Hkrati je poudaril, da se namerava vlada osredotočiti na pomoč najbolj prikrajšanim skupinam, nižjim kastam, manjšinam in ženskam ter na ta način zagotoviti, da bo gospodarska rast vzdržna tudi dolgoročno, poroča CNN.

Višji davki za tiste, ki letno zaslužijo več kot 137.000 evrov "Veliko družbenih skupin bo ostalo zadaj, če jim ne bomo posvetili posebne pozornosti. V zvezi s tem obstaja moralna dolžnost, hkrati pa je to tudi edini način, da bo gospodarska rast trajna." Potem ko je bil razkrit nov proračun, je trgovanje na mumbajski borzi padlo na najnižjo točko v zadnjih treh mesecih. Proračun predvideva 17-odstotno povečanje porabe za izobraževanje, 22-odstotno za kmetijstvo in 24-odstotno povečanje izdatkov za zdravstvo. Hkrati je predvidenih še dodatnih 1,38 milijarde evrov za prehranske subvencije in boj proti podhranjenosti, še posebej v odročnih ruralnih predelih. Dodatna sredstva bodo prišla tudi s pomočjo desetodstotnega povečanja davčne stopnje za najbogatejših 42.800 indijskih davkoplačevalcev, ki so v lanskem letu zaslužili več kot 137.000 evrov. Kot je poudaril finančni minister, bo to povečanje omejeno samo na eno leto.

Zmanjševanje proračunskega primanjkljaja Čidambaram je napovedal, da bo indijska vlada povečala tudi davek na luksuzne avtomobile, jahte in motorje. Za prve se bo davek zvišal z zdajšnjih 75 odstotkov na 100 odstotkov. Prav tako nameravajo olajšati pogoje za tuje vlagatelje, ki jim želijo Indijo predstaviti kot čim boljšo destinacijo za njihove naložbe. Finančni minister Čidambaram, ki je bil imenovan lanskega avgusta, se vse od nastopa svojega mandata agresivno bori z zmanjšanjem proračunskega primanjkljaja. S tem, ko je vsa ministrstva prisilil, da so za deset odstotkov zmanjšala svoje izdatke, mu je primanjkljaj z napovedanih 5,8 odstotka za letošnje leto že uspelo znižati na 5,2 odstotka, še poroča CNN.

Ne spreglejte