Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 8. 2017,
17.13

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Pariz terorizem Eifflov stolp

Nedelja, 6. 8. 2017, 17.13

6 let, 9 mesecev

Incident na Eifflovem stolpu preiskujejo zaradi suma terorizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Eifflov stolp Pariz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na pariškem Eifflovem stolpu so v soboto zvečer varnostne sile prijele moškega z nožem, ki je kake pol ure pred zaprtjem skušal na silo priti v stolp. Preiskovalcem je nato povedal, da je hotel ubiti vojaka in preiskavo je prevzel protiteroristični oddelek tožilstva.

Incident se je zgodil v soboto ob 23.30, kake pol ure preden na stolp več ne sprejemajo obiskovalcev. Uprava Eifflovega stolpa je danes sporočila, da so moškega, ki je bil sam, hitro obvladali in prijeli in da ni bil nihče ranjen.

18-letnik hotel ubiti vojaka

Kot je izvedela francoska tiskovna agencija AFP iz virov blizu preiskavi, si je 18-letnik z zgodovino psihičnih težav mimo varnostnikov izsilil vstop in nato vzklikal "Alahu akbar" (Bog je velik). Oboroženi vojaki, ki na stolpu prav tako skrbijo za varnost, so mu ukazali, naj odvrže nož, kar je tudi storil, ne da bi koga napadel. Takoj so ga prijeli.

Preiskovalcem je nato povedal, da je hotel ubiti vojaka in da je bil v stikih s članom džihadistične Islamske države, ki ga je vzpodbujal k ukrepanju, je izvedela AFP iz virov preiskave.

Preiskavo incidenta prevzel protiteroristični oddelek

Preiskavo je prevzel protiteroristični oddelek tožilstva v Parizu zaradi povezav s teroristi s ciljem zagrešitve zločinov in poskusa umora. Sprva so sporočili, da incident ni povezan s terorizmom.

Policija je po aretaciji območje evakuirala in preiskala.

Viri blizu preiskave so povedali še, da gre za Francoza, ki se je rodil v Mavretaniji in ki je bil že nekaj mesecev na zdravljenju v psihiatrični bolnišnici.

Eifflov stolp so sicer tako kot običajno odprli danes ob 9. uri.

V Franciji še vedno veljajo izredne razmere

V Franciji veljajo izredne razmere od terorističnih napadov v Parizu novembra 2015, ki so zahtevali 130 življenj. Od januarja 2015 je bilo v Franciji v terorističnih napadih ubitih že 239 ljudi.

Pripadniki varnostnih sil so bili sicer že večkrat tarče napadov. Na pariških Elizejskih poljanah je 20. aprila džihadist ubil policista, 6. junija pa je bila napadena policijska patrulja blizu katedrale Notre-Dame.

Ne spreglejte