Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2016,
17.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Zagreb Hrvaška IKEA

Torek, 31. 5. 2016, 17.44

6 let, 6 mesecev

Ikea bo razširila svoj trgovski kompleks na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
IKEA Zagreb | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Švedski trgovski velikan Ikea bo prihodnje leto ob obstoječi Ikeini veleblagovnici v Rugvici pri Zagrebu začel graditi kompleks Designer Outlet Croatia. Kot so povedali v družbi Ikea Centres, bodo zgradili največje outlet središče na Hrvaškem. Načrtovana vrednost investicije je 88 milijonov evrov.

Za prvo fazo gradnje novega središča, ki bo stekla prihodnje leto, so namenili 33 milijonov evrov. Napovedali so, da bodo navdih za oblikovanje poslopij iskali tudi v hišni arhitekturi, ki je značilna za posamezna območja Hrvaške, kot so Istra, Kvarner, Dalmacija, Slavonija in Zagreb.

Najemnikom bodo omogočili združevanje več prostorov

Zgraditi nameravajo 15 tisoč kvadratnih metrov površin, na katerih bo predvidoma 90 poslovnih prostorov povprečne velikosti 170 kvadratnih metrov. Najemnikom bodo omogočili združevanje več prostorov, odvisno od potreb njihovih trgovin. Pričakujejo, da bodo po končani prvi fazi, predvidoma leta 2018, zaposlili 400 novih delavcev.

Med drugo fazo predvidevajo gradnjo 25 tisoč kvadratnih metrov trgovskih prostorov, v katerih bo 60 prodajaln s premijskimi blagovnimi znamkami. Vrednost druge faze je ocenjena na 54 milijonov evrov.

Načrtujejo tudi gradnjo hipermarketa in bencinske črpalke ter dveh restavracij s hitro hrano, kar bo celotno investicijo zvišalo na približno 88 milijonov evrov.

Ponujali bodo "enkratno izkušnjo nakupovanja po cenah, ki bodo nižje tudi do 70 odstotkov"

Gre za skupno investicijo Ikea Centres in družbe Mutschker Outlet Holding, ki ima sedež v Švici. Družba iz Švice je z Ikeo že sodelovala pri podobnih projektih na Portugalskem, v lasti ima tudi nekaj outletov v Nemčiji, s katerimi upravlja avstrijski ROS (Retail Outlet Shopping), ki bo skrbel tudi za novo središče na Hrvaškem, je sporočila Ikea.

Vodja projekta in direktor podjetja Designer Outlet Croatia Branko Mihajlov je izrazil zadovoljstvo zaradi sodelovanja z avstrijsko družbo.

"Lokalnem prebivalstvu ter tudi turistom in potnikom v tranzitu želimo ponuditi mesto za počitek ter enkratno izkušnjo outlet nakupovanja blizu Zagreba po cenah, ki bodo nižje tudi do 70 odstotkov," je dejal Mihajlov. Pričakuje, da bodo imeli bogato ponudbo modnih, športnih in otroških blagovnih znamk.

Gradnja outlet nakupovalnega središča je tudi posledica zadovoljstva Ikee s poslovnimi rezultati njihove prve veleblagovnice na Hrvaškem, ki so jo odprli avgusta 2014 v bližini Zagreba, ob avtocesti proti vzhodu države.

Ne spreglejte