Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
22.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Charlie Hebdo Hrvaška

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 22.08

8 let

Hrvaški prostovoljec prodajal kalašnikovke pariškim napadalcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanji legionarji, ki so se borili na Hrvaškem, povezani s preprodajo orožja teroristom.

Leto dni po napadih na uredništvo časopisa Charlie Hebdo prihajajo na dan novi podatki o tem, kako je bil organiziral napad. Francoski mediji so že kmalu po napadih objavili domnevo, da so kalašnikovke, s katerimi so streljali napadalci, prišle z Balkana.

Sredi decembra so odkrili, da je tudi puška, s katero je Amedy Coulibaly streljal v židovski trgovini, prišla s področja nekdanje Jugoslavije, natančneje, da gre za orožje, izdelano v tovarni Crvena zastava v Kragujevcu.

Obnovljene hrvaške puške Zdaj pa so potrdili, kdo jih je prodal napadalcem. Policisti so zaslišali Clauda Hermanta, nekdanjega legionarja, zapriseženega desničarja, nekdanjega varnostnika nacionalne fronte, ki se je boril tudi kot hrvaški prostovoljec. Orožje je kupil prek interneta od slovaškega podjetja. Šlo je za onesposobljeno orožje s področja Jugoslavije, večina iz Hrvaške in Srbije.

Puške je nato popravil in preprodal, med drugim tudi islamskim skrajnežem. Zaradi preprodaje orožja je bil sicer nekaj mesecev pred napadom na Charlie Hebdo že v priporu. Po navedbah Slobodne Dalmacije je del tega orožja prišel iz Hrvaške.

Paravojaška organizacija nekdanjih legionarjev Huffington Post omenja, da je bil Hermant član organizacije okoli 200 nekdanjih legionarjev, ki so delovali kot paravojaška organizacija.

Že konec 90. let so njeno delovanje obravnavali v francoskem parlamentu, saj so predvidevali, da se financirajo tako z mednarodnimi operacijami plačancev kot s preprodajo orožja. Že tedaj je bila omenjena Hrvaška – kot država, iz katere naj bi prihajalo orožje.

Legionarji že prej preprodajali hrvaško orožje Hermant je sicer iz tujske legije izstopil leta 1982, nato pa je sodeloval v vojnah v Angoli, Kongu in na Hrvaškem. Še zdaleč ni edini legionar, ki se je boril na Hrvaškem in je bil povezan s preprodajo orožja. Tudi James Cappiau, ki je leta 2001 v Zagrebu izvedel atentat na člana mafije Vjeka Sliška, je bil nekdanji legionar, ki se je boril na Hrvaškem. Cappiau je prek svojega podjetja Joy Slovakia delal za enega največjih svetovnih preprodajalcev orožja Jacquesa Monsieura. Ta je v letih 1991 do 1995 orožje prodajal Hrvaški. Cappiau in Hermant pa sta bila soborca tako na Hrvaškem kot v Kongu.

S preprodajo hrvaškega orožja je bil povezan še en nekdanji legionar. Leta 2007 so aretirali Zvonka Lukića, nekdanjega legionarja in hrvaškega borca, ki je organiziral skupino ljudi, ki so orožje preprodajali tudi terorističnim skupinam. Ob njegovi aretaciji so našli 54 kalašnikovk in 350 kilogramov razstreliva. Claude Hermant ne zanika, da je popravil kupljeno orožje, niti tega, da ga je prodal, zanika pa, da bi vedel, da ga je prodal teroristom. Trdi, da je miroljuben lastnik kavarne.

Ne spreglejte