Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 4. 2017,
16.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Hrvaška Andrej Plenković Agrokor

Četrtek, 27. 4. 2017, 16.02

6 let, 7 mesecev

Hrvaški premier: Predčasne parlamentarne volitve niso realna možnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Andrej Plenković HDZ | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes izjavil, da predčasne parlamentarne volitve "niso realna možnost", potem ko je razrešil tri ministre iz vrst partnerske stranke v vladi Most neodvisnih list. Plenković trdi, da ima njegova vlada parlamentarno večino tudi brez poslancev Mosta ter da bo nadaljeval delo predsednika vlade.

Plenković je na današnji izredni novinarski seji na sedežu vlade pojasnil svojo odločitev o razrešitvi treh ministrov Mosta, ki niso želeli podpreti ministra za finance Zdravka Marića v postopku napovedane razprave o njegovi nezaupnici v hrvaškem saboru.

Trem ministrom ne zaupa več

Hrvaški premier je pojasnil, da ministri, ki niso kolegialni do drugih članov vlade, ne morejo biti za mizo v Banskih dvorih. Povedal je, da ne zaupa več ministrom za notranje zadeve, pravosodje ter gradbeništvo in energetiko Vlahu Orepiću, Anteju Šprlji in Slavenu Dobroviću.

Poudaril je, da za svojo odločitev ne potrebuje podpisa predsednika sabora in Mosta Boža Petrova, ta je danes sicer povedal, da premier potrebuje njegov sopodpis za razrešitev treh ministrov.



Prepričan, da vlada ima podporo v saboru

Plenković je prepričan, da bo njegova vlada imela podporo saborske večine in bo nadaljevala svoje delo. Ni želel razkriti, s katerimi parlamentarnimi strankami in poslanci bo nadomestil 12 poslancev Mosta, a je spomnil, da je po izrednih parlamentarnih volitvah lanske jeseni njegova vlada imela občutno večjo podporo, kot je bilo potrebnih 76 glasov za navadno večino.

HDZ ima 61 poslancev v saboru, njegovo desnosredinsko vlado je lani podprlo tudi osem poslancev nacionalnih manjšin in osem poslancev treh manjših parlamentarnih strank.

SDP: Naj dokaže, da ima podporo

Predsednik največje opozicijske stranka SDP Davor Bernardić je danes pozval Plenkovića, naj dokaže, da ima večinsko podporo v parlamentu, ali pa bodo šli na izredne parlamentarne volitve.

Menil je, da levosredinske stranke ne bodo del nove parlamentarne večine.

Poudaril je, da je SDP pripravljena znova prevzeti odgovornost za državo, potem ko so "dvakrat reševali Hrvaško" po vladavini HDZ.

SDP je sprožila pobudo za glasovanje o nezaupnici ministru Mariću zaradi njegovega domnevnega konflikta interesov pri vladnih potezah za reševanje usode koncerna Agrokor. | Foto: STA , SDP je sprožila pobudo za glasovanje o nezaupnici ministru Mariću zaradi njegovega domnevnega konflikta interesov pri vladnih potezah za reševanje usode koncerna Agrokor. Foto: STA ,

Glasovanje o nezaupnici zaradi Agrokorja

SDP je sprožila pobudo za glasovanje o nezaupnici ministru Mariću zaradi njegovega domnevnega konflikta interesov pri vladnih potezah za reševanje usode koncerna Agrokor in morebitne Marićeve odgovornosti pri spornih poročilih o poslovanju živilske družbe, medtem ko je bil njen direktor za strategijo in kapitalski trg.

Bernardić je izjavil, da očitno za Plenkovićevo podporo Mariću obstajajo višji interesi od nacionalnih.

SDP je prejšnji teden sprožila tudi postopek za nezaupnico desnosredinski vladi, ker ni storila nič konkretnega, da bi preprečila pogosto uporabo ustaškega pozdrava "Za dom spremni" v javnosti.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes potrdila, da sta se po telefonu slišala s Plenkovićem, ki je "trdno zagotovil, da je delovanje vlade nedvomno stabilno".

Predsednica države bo pozorno spremljala stanje v vladi in saboru ter odnose med političnimi strankami v skladu s svojim ustavnimi pooblastili, kot je počela tudi do sedaj, so danes sporočili iz njenega urada. Kot so dodali, bo predsednica skrbela za stabilnost političnega sistema ter spoštovanje hrvaške ustave in zakonov kot tudi za redno in usklajeno delovanje državne oblasti.

Predčasne parlamentarne volitve niso izključene

Na Hrvaškem bodo 21. maja lokalne volitve, po današnjih Plenkovićevih potezah pa niso izključene niti nove predčasne parlamentarne volitve, potem ko so bili državljani na izrednih volitvah septembra lani.

Plenkovićevo vlado so potrdili v saboru sredi oktobra lani, potem ko so v saboru junija lani odstavili nekdanjega premierja Tihomirja Oreškovića, kar je pomenilo tudi padec prve vlade HDZ in Mosta, ki je bila oblikovana januarja 2016 po rednih parlamentarnih volitvah novembra 2015.

Mogoče je, da bodo na Hrvaškem imeli tudi tretje parlamentarne volitve v manj kot dveh letih. Zaradi volilnih postopkov novih izrednih parlamentarnih volitev na Hrvaškem ni mogoče pričakovati pred koncem poletja, tudi če bi aktualna vlada padla v naslednjih nekaj dneh.

Ne spreglejte