Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2020,
9.27

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,29

49

Natisni članek

Jelko Kacin turizem Hrvaška

Petek, 14. 8. 2020, 9.27

3 leta, 8 mesecev

Hrvaški mediji: Kacin je po vrnitvi iz Hrvaške začel "groziti" z rdečim seznamom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,29

49

Posnetek zaslona Kacin | Foto Posnetek zaslona: Jutarnji.hr

Foto: Posnetek zaslona: Jutarnji.hr

Vladni govorec Jelko Kacin je včeraj napovedal možnost, da bi Slovenija Hrvaško uvrstila na tako imenovani rdeči seznam. Hrvaški mediji ob tem poročajo, da je Kacin začel "groziti" po tem, ko se je tudi sam vrnil z dopusta na Hrvaškem. 

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V četrtek skoraj 40 novih okužb

Vladni govorec Jelko Kacin se je danes znašel na naslovnicah številnih hrvaških medijev. Povod so bile njegove izjave o Hrvaški, da bi se lahko glede na slabšanje epidemiološke slike znašla na rdečem seznamu t. i. varnih držav. To bi pomenilo, da bi morali ob vračanju iz te države za 14 dni v karanteno. Tamkajšnji mediji so spomnili, da je Kacin začel "groziti" po tem, ko se je tudi sam vrnil z dopusta na Hrvaškem.

V Jutarnjem listu so zapisali, da je Kacin ravno prejšnji teden z družino dopustoval na Krku, kjer ima hišo. Navaja tudi izjave lokalnih prebivalcev, ki o družini Kacin govorijo kot o ljudeh "lepega vedenja in nekoliko zadržanih", ki jih je možno videti le v trgovini ali v restavraciji. Kot še poroča Jutarnji, pa so vladnega govorca danes "ujeli" med čiščenjem svojega bazena pred svojo hišo na Krku.

Današnja naslovnica Jutarnji list z naslovom "Vladni govorec slovenske vlade se ne boji korone: Vrnil se je na Krk, čisti bazen v svoji vili". | Foto: Posnetek zaslona: Jutarnji.hr Današnja naslovnica Jutarnji list z naslovom "Vladni govorec slovenske vlade se ne boji korone: Vrnil se je na Krk, čisti bazen v svoji vili". Foto: Posnetek zaslona: Jutarnji.hr

Na epidemiološke razmere v regiji se je danes na Twitterju odzval tudi sam Kacin, ki je dejal, da rezultati testiranj na bolezen covid-19 skrbijo vse. "Uvoza iz Hrvaške je vse (pre)več, zdaj še iz Južne Dalmacije," je dejal in dodal, da bo slovenska vlada ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti. "Nihče, ne otroci, dijaki ne starši in učitelji ne bodo talci neodgovornih (nočnih) zabav," je bil jasen Kacin.

Ob tem je dodal, da napovedi niso dobre. "Vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sta opozorila sosedo, a največ zase in za vse lahko storimo sami. Spoštujmo in izvajajmo priporočila NIJZ. Samoomejitev, nočne zabave lahko počakajo, to poletje ni zadnje. Koliko covid-19 bomo pridelali do septembra? Vse je odvisno le od nas," je poudaril.

Vodice, Biograd in Pag kot največja žarišča na Hrvaškem

Sicer pa so pri naših južnih sosedih v zadnjih 24 urah okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 208 ljudeh, kar je največ od začetka epidemije, zato so tamkajšnji pristojni napovedali strožje ukrepe. Kot je povedal hrvaški notranji minister in načelnik nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović, bodo lahko vsi lokali in nočni klubi obratovali le še do polnoči. 

Kljub skrb vzbujajočemu trendu naraščanja okužb pa te dni na hrvaški obali dopustuje veliko Slovencev, zato Hrvate skrbi, da bi Slovenija uvedla 14-dnevno karanteno, na kar je v preteklih dneh opozoril tudi Kacin, ki je dejal, da se bo Hrvaška hitro znašla na rdečem seznamu, ko bo uvozov novih okužb pri turistih preveč. Kdaj bi se to lahko zgodilo, ni želel špekulirati, je pa za oddajo Planet 18 povedal, da ima Hrvaška trenutno tri večja žarišča.

Hrvaška | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Pag je zagotovo težava, težava so tudi Vodice in Biograd na Moru," je Kacin naštel tri lokacije, od koder prihaja največ okuženih slovenskih turistov. Dodal je, da gre zlasti za mlade turiste, ki se zabavajo v zabaviščnih parkih, v nočnem programu turističnih središč in na številnih zabavah. 

V Sloveniji je med potrjenimi okužbami v zadnjem tednu več kot dvakrat toliko uvoženih primerov kot lokalnih prenosov. Od 33 uvoženih primerov jih je kar 27 iz Hrvaške, številni okuženi pa pri tem navajajo druženja na zabavah na plaži, je včeraj potrdila Marta Grgič Vitek iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Jelko Kacin
Novice Kacin opozarja, da bi se lahko Hrvaška hitro znašla na rdečem seznamu

Na Hrvaškem na dopustu 120 tisoč Slovencev

Hrvate zato upravičeno skrbi, da bo vlada posegla po strožjih ukrepih, saj slovenski državljani predstavljajo največji odstotek turistov v njihovi državi. Časnik Jutarnji list je tako na današnji naslovnici tiskane izdaje povzel Kacinovo izjavo, da bi se lahko Hrvaška znašla na rdečem seznamu. 

Po navedbah časnika trenutno na hrvaškem Jadranu dopustuje okoli 120 tisoč Slovencev, in če bi Slovenija umestila državo na rdeči seznam, bi to pomenilo neprecenljiv izpad prihodkov za njihov turizem.

Dubrovnik | Foto: Reuters Foto: Reuters

"To bi predstavljalo zares velik problem za domači turizem. Zavedati se moramo, da državam, od koder prihajajo turisti, ni pogodu, da njihovi državljani svoj denar trošijo pri nas. Zato moramo poskrbeti, da jim Hrvaška ne bo dala povoda za tovrstne izjave (napovedi o karanteni, op. p.). Vsi vemo, kje so žarišča, in menim, da ni pametno žrtvovati turistične sezone za nekaj porok in nekaj odprtih nočnih klubov," je bil jasen vodja hrvaškega turističnega združenja in nekdanji hrvaški minister za turizem Veljko Ostojić.

Kot je še povedal za Jutarnji list, je pred Hrvaško še slab mesec in pol sezone, zato morajo biti pogumni in sprejeti ukrepe o zapiranju določenih objektov, v nasprotnem primeru bodo ob milijardni prihodek.

Jelko Kacin
Novice Kacin razkril tri največje težave Hrvaške #video

Avstrija sumi, da so hrvaške številke prirejene

Hrvaška se sicer te dni otepa očitkov, da na račun reševanja turistične sezone prireja številke o dejanskem številu okuženih. Na to so v preteklih dneh opozarjali tako avstrijski kot nemški mediji. Kot pišejo, je število testov, ki jih opravijo, relativno majhno. Za primerjavo - na Hrvaškem so od začetka epidemije opravili nekaj več kot 134 tisoč testov, v Sloveniji pa več kot 141 tisoč. 

Kacin je navedbe o prirejanju številk pospremil z besedami, da Slovenija hrvaškim številkam lahko zagotovo prišteje vsaj še tiste okužbe, za katere smo pri nas ugotovili, da so uvožene iz Hrvaške. "Potem so te hrvaške številke že precej višje," je poudaril in še izpostavil, da na Hrvaškem opravijo manj testov, da turisti ne zaupajo tamkajšnjemu zdravstvenemu sistemu in da se na zdravljenje, če zbolijo med dopustom, raje vrnejo v domovino.

Jelko Kacin
Novice Vrnitev Kacina: Glavni vir okužb so veseljačenje in popivanja na zabavah #video
Ne spreglejte