Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2016,
15.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Natisni članek

Thompson Kolinda Grabar-Kitarović Hrvaška

Petek, 10. 6. 2016, 15.55

6 let, 6 mesecev

Hrvaška predsednica obožuje kontroverznega pevca Thompsona (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Kolinda Grabar Kitarović | Foto Sportida

Foto: Sportida

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes v pogovoru za hrvaški Narodni radio dejala, da izmed hrvaških pevcev najraje posluša Marka Perkovića - Thompsona, sicer znanega po poveličevanju ustaškega gibanja. Ob trenutni politični krizi v državi je hrvaške stranke pozvala k odgovornemu ravnanju v korist države in ne strankarskih interesov.

Hrvaška predsednica je dejala, da večinoma posluša hrvaško glasbo, ki je nastala po začetku 90. let prejšnjega stoletja, njen najljubši izvajalec pa da je Thompson, česar da tudi nikoli ni skrivala.

"Domoljubne pesmi, ki izražajo ponos do domovine"

Grabar-Kitarovićeva je pojasnila, da sta njena otroka v vrtčevskih letih veliko poslušala Thompsona. Kot je opisala, so med vožnjo v avtomobilu "posebej glasno peli Thompsonove domoljubne pesmi, ki izražajo ponos do domovine".

Na Thompsonovih množično obiskanih koncertih je pogosto videti različne nacistične in fašistične simbole, slišati je mogoče sovražni govor in zborno šovinistično vzklikanje, predvsem proti Srbom. Ena izmed Thompsonovih pesmi se celo začenja z ustaškim pozdravom "za dom pripravljeni". Tako so nekatere evropske države zaradi Thompsonovih javnih proustaških stališč prepovedale njegove koncerte.

Primer Tompsonove lirike:

Hrvaški grozi padec vlade ...

Predsednica se ni izognila niti vprašanjem o politični krizi v državi, zaradi katere Hrvaški grozijo padec vlade in predčasne parlamentarne volitve. Po njeni oceni so v nekaterih drugih državah podobne situacije običajne. Hrvaške politike je pozvala k odgovornemu ravnanju in odločnosti, saj da je stabilnost države pomembnejša od strankarskih interesov ali interesov posameznikov.

... "Srce vatreno" pa te dni bije za nogometaše

Grabar-Kitarovićeva je znana tudi kot zagreta navijačica hrvaške nogometne reprezentance, pogosto obiskuje tudi njihove tekme. Danes je na Narodnem radiu zapela tudi eno izmed navijaških pesmi, "Srce vatreno".

Hrvaško nogometno zvezo je doletelo že več kazni zaradi proustaških gesel navijačev na reprezentančnih tekmah. Po incidentih na marčevskih prijateljskih tekmah z Madžarsko in Izraelom bodo tako hrvaški reprezentanti dve domači tekmi v naslednjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo odigrali brez navijačev.

Hrvaška predsednica države je sicer v današnjem pogovoru pojasnila, da še ne ve, ali si bo lahko ogledala katero izmed tekem hrvaške reprezentance na evropskem nogometnem prvenstvu, ki se začenja danes v Franciji.

Udeležila pa se je tekme z Izraelom, zaradi katere je bila med drugim kaznovana hrvaška reprezentanca. Po tej tekmi je Grabar-Kitarovićeva dejala, da ni slišala nobenih rasističnih gesel. A je tovrstne pojave obsodila.

Ne spreglejte