Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2023,
12.31

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

poslovni rezultati rezultati turizem Istra Hrvaška

Četrtek, 24. 8. 2023, 12.31

8 mesecev, 1 teden

Hrvaška Istra: avgusta nekoliko slabši turistični rezultati kot lani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Rovinj | Po mestih se je najbolj zmanjšalo število prenočitev v Medulinu, kjer so doživeli sedemodstotni padec. Sledita Rovinj in Poreč s štirimi oz. dvema odstotkoma manj prenočitev. V Umagu se je število prenočitev povečalo za tri odstotke, v Pulju pa je rezultat enak lanskemu. | Foto Reuters

Po mestih se je najbolj zmanjšalo število prenočitev v Medulinu, kjer so doživeli sedemodstotni padec. Sledita Rovinj in Poreč s štirimi oz. dvema odstotkoma manj prenočitev. V Umagu se je število prenočitev povečalo za tri odstotke, v Pulju pa je rezultat enak lanskemu.

Foto: Reuters

Hrvaško Istro je v prvih dveh tretjinah avgusta v primerjavi z enakim obdobjem lani obiskalo za odstotek manj turistov, ki so ustvarili za dva odstotka manj prenočitev. Na ravni celotnega leta je rezultat še vedno boljši kot lani, zato po oceni Turistične skupnosti Istre ni razloga za skrb. Takšni rezultati naj bi bili celo cilj nacionalne strategije.

Hrvaško Istro je v prvih dvajsetih dneh avgusta obiskalo 789 tisoč gostov, ki so ustvarili 5,8 milijona prenočitev. Najbolj se je v primerjavi z enakim obdobjem lani po podatkih Turistične skupnosti Istre zmanjšal obisk Nemcev, ki so ustvarili za deset odstotkov manj prenočitev.

Za osem odstotkov manj prenočitev so ustvarili Nizozemci, za dva odstotka Italijani in za en odstotek Čehi. Po drugi strani se je povečalo število prenočitev romunskih, madžarskih in poljskih državljanov, ki so ustvarili za 42, 24 oz. 17 odstotkov več prenočitev. Za šest odstotkov več prenočitev so ustvarili tudi Slovenci, Avstrijci pa za pet.

Po mestih se je najbolj zmanjšalo število prenočitev v Medulinu, kjer so zaznali sedemodstotni padec. Sledita Rovinj in Poreč s štirimi oz. dvema odstotkoma manj prenočitev. V Umagu se je število prenočitev povečalo za tri odstotke, v Pulju pa je rezultat enak lanskemu.

Letos sicer več prenočitev kot lani

Od začetka leta do zdaj je hrvaška Istra gostila 3,7 milijona turistov, ki so ustvarili 22,3 milijona prenočitev, kar je za štiri odstotke več prenočitev in za dva odstotka več prihodov kot v enakem obdobju lani.

ravna streha
Trendi Istrska občina prepovedala hiše z ravnimi strehami

Najboljše rezultate so dosegli kampi in hoteli. Kampi so ustvarili 8,4 milijona prenočitev, kar je za dva odstotka več kot lani, hoteli pa 5,6 milijona, kar je petodstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Normalizacija razmer po pandemiji

"Letos smo se prvič po pandemijskih letih vrnili v normalne razmere, te normalne razmere pa pomenijo, da se je vrnila tudi naša konkurenca, da se je stabiliziralo razmerje med ponudbo in povpraševanjem v Sredozemlju kljub vsem izzivom energetske, inflacijske in gospodarske krize," je rezultate komentiral direktor Turistične skupnosti Istre Denis Ivošević.

Poudaril je, da Istra vsako leto ustvarja vse boljše rezultate v predsezoni in posezoni in da se vse bolj profilira kot zimska oz. celoletna destinacija. Dejal je, da je bila to po krovnem načrtu razvoja turizma Istre kot tudi nacionalne strategije hrvaškega trajnostnega turizma njihova prvenstvena naloga. "Dokaz je letošnje leto, ki je največji del presežka prenočitev akumuliralo prav v zimskih mesecih in predsezoni," je dodal Ivošević.

Jahta, Hrvaška
Novice Hrvaška tudi letos priljubljena destinacija za turistične ladje, jahte in jadrnice

Vse več poudarka na pred- in posezoni

Sporočil je še, da ideja Istre kot trajnostne in odgovorne destinacije ni podirati rekordov v juliju in avgustu. Po njegovem mnenju bi cilj namreč moral biti "razvleči" turistične prihodke na predsezono in posezono, pametno razvijati notranjost Istre ter dvigovati kakovost storitev in namestitev, da bi bili konkurenčni in dobičkonosni hkrati.

Hrvaško je po podatkih Hrvaške turistične skupnosti do zdaj obiskalo 15 milijonov gostov, ki so ustvarili 78,6 milijona prenočitev, kar je za osem odstotkov več prihodov in dva odstotka več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Največ, 16 milijonov prenočitev so ustvarili Nemci, Hrvati (9,6 milijona), Slovenci (8,4 milijona), Avstrijci (5,9 milijona) in Poljaki (pet milijonov).

nutrije, nutrija, foto dneva
Novice Nutrije jezijo tudi istrske kmete: v treh dneh pojedle za hektar radiča
Istra Motovun
Novice Bruselj odobril Hrvaški načrt za 204 milijone evrov vredno širitev istrskega ipsilona
Ne spreglejte