Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2017,
12.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Andrej Plenković Hrvaška morje Dalmacija Dubrovnik

Četrtek, 16. 2. 2017, 12.48

6 let, 7 mesecev

Dopustujete v južni Dalmaciji? Potem preberite tole.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Hrvaška vlada je na današnji seji sprejela odločitev o financiranju projekta cestne povezave z južno Dalmacijo, ki vključuje tudi gradnjo mostu med celino in polotokom Pelješac. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na več kot 420 milijonov evrov. Ministrstvo za promet bo poskrbelo, da bo 85 odstotkov denarja priteklo iz skladov EU.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na seji dejal, da gre za strateški projekt v okviru prometnega razvoja države do leta 2020. Kot je poudaril, bo gradnja cestne povezave z Dubrovnikom in južno Dalmacijo olajšala in pospešila pretok ljudi in blaga na tej smeri.

Minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je poudaril, da so nekaj več kot 260 milijonov kun (35 milijonov evrov) za izvedbo projekta načrtovali tudi v letošnjemu državnemu proračunu. Do leta 2020 bodo iz državne blagajne za projekt namenili nekaj manj kot dve milijardi kun (263 milijonov evrov).

"Najpomembnejši geostrateški projekt na Hrvaškem"

Butković je dodal, da je današnja vladna odločitev tudi sporočilo Evropski komisiji, da Hrvaška namerava zgraditi most proti Pelješcu. Pričakuje, da bo Evropska komisija sofinancirala cestno povezavo z več kot 360 milijoni evrov ali 85 odstotki.

Minister je ocenil, da je gradnja mostu proti polotoku Pelješac "najpomembnejši geostrateški projekt na Hrvaškem", ker bo omogočil teritorialno povezavo celotnega hrvaškega ozemlja.

Najprej bodo gradili most proti Pelješcu

Na delu jadranske obale pri Neumu nasproti Pelješca je hrvaško ozemlje prekinjeno z izhodom Bosne in Hercegovine na morje in cestni promet proti jugu Hrvaške poteka čez ozemlje BiH, kar pogosto povzroča zastoje zaradi policijskega in carinskega nadzora.

Projekt cestne povezave bo potekal v treh glavnih fazah. Najprej bodo gradili most proti Pelješcu, nato pristopne ceste do mosta ter na koncu obvoznico pri Stonu, ki se nahaja na drugi strani polotoka.

Butković je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril, da pričakujejo izbiro izvajalca del do poletja ter začetek gradnje mostu do jeseni 2017. Gradnja naj bi trajala tri leta, celotni prometni projekt pa naj bi bil končan leta 2021, je napovedal.

Ne spreglejte