Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2016,
6.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Natisni članek

Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Sreda, 27. 7. 2016, 6.46

6 let, 6 mesecev

Hillary Clinton uradno nominirana za predsednico ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

hillary clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton je svojo ženo in "najboljšo prijateljico" Hillary Clinton opisal kot "najboljšo osebo, ki dela spremembe, kar sem jih kdaj spoznal".

V osebnem govoru je Clinton opisal, kako sta se s Hillary spoznala leta 1971 na pravni šoli univerze Yale in kako predana je javnemu služenju. "Poročil sem se s svojo najboljšo prijateljico. Vse od tedaj hodiva, govoriva in se smejiva skupaj," je dodal. Clinton je skušal z govorom omiliti javno podobo svoje žene ter jo prikazati kot prinašalko sprememb, ki si jih Američani želijo.

Nekaj ur prej je Clintonova postala prva ženska v zgodovini ZDA, ki jo je katera od večjih strank nominirala za predsednico. Za uradno nominiranko stranke jo je razglasil njen tekmec med primarnimi volitvami Bernard Sanders

"Ne morem verjeti, da smo v stekleni strop naredili največjo razpoko do zdaj. Če kakšne deklice še bedijo ob tej pozni uri, vem rečem, da bom morda postala prva predsednica, da pa bo ena od vas naslednja," je ob koncu drugega dne konvencije v videoposnetku dejala Clintonova.


Preberite še: Ženske, ki so tlakovale pot Hillary do zgodovinskega trenutka


Med govorci na drugi dan konvencije, ki je bil namenjen temam, kot sta rasa in pravosodje, je bila tudi senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar. Govorila je o boju Clintonove za pravice žensk in za svet, v katerem jih ne bodo ugrabljali in prodajali, ampak bodo lahko neustrašne. "Če jim bo kdo rekel, da se tepejo kot dekleta, bodo lahko s ponosom odvrnile, da je to res."

 

Sandersovi delegati zavzeli novinarski šotor

Skupina Sandersovih delegatov in privržencev se je demonstrativno odpravila iz dvorane v bližnji novinarski šotor, kjer so posedli in več kot uro razlagali svojo pravico. Trdili so, da je igra nameščena v korist Clintonove, ki naj bi zmagala s prevarami, in izražali zvestobo senatorju, ta pa jih je že večkrat pozval, naj nehajo in se pridružijo preostalim demokratom v boju proti republikancu Donaldu Trumpu.

Nekdo je potem policistom naročil, da vsem, ki so odšli, zaprejo vrata dvorane. Sandersovi delegati so imeli veljavne akreditacije, a so jim ponovni vstop v dvorano preprečili.

Stranka se z njimi ne obremenjuje več, saj ankete kažejo, da je velika večina Sandersovih volivcev že sprijaznjena s kandidaturo Clintonove, "neutolažljivi" pa nikoli ne bodo volili Clintonove.

 

Ne spreglejte